Ishrana i zdravlje

Trudnice trebaju uzimati bar jednu porciju mlijeka, sira ili jogurta dnevno

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Žene koje ne piju dovoljno mlijeka tokom trudnoce, bilo zbog straha od prekomjernog gojenja ili od alergije, mogu da ogranice razvoj fetusa, upozoravaju strucnjaci sa montrealskog Univerziteta Mekgil. Proucavajuci 300 porodilja (nepušaca, koje su se pridržavale uobicajenih zdravstvenih savjeta tokom trudnoce), montrealski strucnjaci su ustanovili da su novorodencad onih koje su za vrijeme trudnoce pile najmanje šolju mlijeka dnevno teža na rodenju od beba cije su majke…

pile manje mlijeka ili ga uopce nisu pile. Inace, od 300 porodilja, starosti od 19 do 45 godina, 72 su pile manje od šolje mlijeka dnevno tokom trudnoce. Smatra se da šolja mlijeka sadrži 2,5 mikrograma vitamina D, a neki nutricionisti cak preporucuju pet miligrama ovog vitamina kao minimalnu dnevnu dozu. Vitamin D se smatra znacajnim za razvoj skeleta, a u trudnoci je bitan jer posredstvom pupcane vrpce prenosi do embriona kalcijum koji je konzumirala majka. Jedno ranije istraživanje, obavljeno na Sautemptonskom univerzitetu (Velika Britanija), pokazalo je da su djeca majki kod kojih je registriran manjak vitamina D tokom trudnoce bila pod rizikom da kao odrasli imaju manju koštanu masu nego što je normalno i time postanu potencijalne žrtve prijeloma kostiju vezanih za osteoporozu.

Vecina hranljivih sastojaka iz mlijeka mogu se nadoknaditi iz druge hrane ili uzimanjem dijetetskih dodataka, ali teško i vitamin D, kojeg ima u malo kojoj drugoj hrani koja se uobicajeno konzumira, tvrde kanadski istraživaci. Oni savjetuju trudnicama i zbog njihovog, ali i zbog zdravlja djeteta, bar jednu porciju mlijeka, sira ili jogurta dnevno.

SAFF

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta