Hidžab

Hidžab u zamci modnih trendova i pogrešnog razumijevanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na društvenim mrežama može se pogledati video snimak na kojem šesnaestogodišnja djevojka govori pred nemuslimanskim auditorijem o svom iskustvu sa hidžabom. Mašallah, gest za pohvaliti, ali ono što je upadljivo jeste ostatak njene odjeće. Naime, ova djevojka ima mahramu na glavi, ali ostatak njene odjeće nije prikladan i ne dolikuje da se jedna muslimanka tako odijeva u javnosti. Svaki dio njenog tijela jasno je vidljiv i zaista je teško shvatiti kako mnogobrojne pokrivene sestre imaju ovako pogrešno shvatanje o islamskom pokrivanju žene. Pogledamo li oko sebe, možemo steći utisak da su neke sestre shvatile da kosa žene treba biti pokrivena mahramom, a da je ostatak tijela prepušten slobodnoj volji svake žene, odnosno da može odjenuti bilo koji odjevni predmet.

Ovakvo shvatanje dovelo je do toga da se danas na ulicama, u školama, džamijama i na drugim mjestima možemo nagledati svakakvih verzija hidžaba. Muslimanka koja uistinu živi svoju vjeru treba da se potrudi da svojom nošnjom, izgledom, ponašanjem bude što manje upadljiva na javnim mjestima i da ne privlači previše pažnje na sebe. Međutim, mnoge muslimanke postupaju upravo suprotno. Ako ne nose mahramu “nakinđurenu” raznim ukrasima: od perja do raznih voćnih delicija, ili ako nije izrazito upadljive boje, onda na sebi imaju uske hlače, helanke ili bluze u kojima se, slobodno možemo reći, jasno ocrtava i vidi svaki dio njihovog tijela.

Pogrešno razumijevanje ovog principa pokrivanja dovelo je do toga da danas, nažalost, možemo vidjeti žene koje imaju mahramu na glavi, ali svaka njihova oblina izložena je pogledima drugih jer odjeća koju nosi ili je prozirna ili toliko tijesna da više otkriva nego što skriva. Zbog čega je to tako? Uglavnom zbog toga što mnoge muslimanke nakon pokrivanja žele pokazati i dokazati drugima kako muslimanka može lijepo i zavodljivo izgledati i u hidžabu i plijeniti poglede drugih.

Da bi to postigle, mnoge muslimanke hidžab pokušavaju prilagoditi nekim modnim trendovima, pa otkrivaju uši ili vrat, a neke na lice stave toliko šminke da se čovjek s pravom zapita s kakvim nijetom izlaze vani, a posebna je pojava vezanje kose na vrhu glave tako da glava podsjeća na devinu grbu, što se u jednom hadisu spominje u negativnom kontekstu. Ovo je naročito izraženo u zapadnim zemljama u kojima ima muslimanki iz raznih dijelova svijeta i raznih nacionalnosti i onda se pogotovo može nagledati svega i svačega, a ponekad to tako groteskno i ružno izgleda da čovjek dobije osjećaj da je sestra na glavu stavila jastuk i onda to pokrila mahramom, jednostavno, taj prizor podsjeti na Aliena iz istoimenog filma.

Međutim, da li svjesno ili nesvjesno, u tim trenucima ove muslimanke zatvaraju oči pred kur’anskim pozivom: “…I ne pokazujte ljepotu svoju kao u davno pagansko doba…, zaboravljajući da je u tom vremenu žena otkrivala svoje ukrase jer je bila tretirana kao bezvrijedna roba. Islam je uzdigao ženu iz ponora poniženja i na glavu joj stavio krunu ponosa, a njeno tijelo zaogrnuo odjećom čednosti koja tijelu daje blistavu ljepotu. A, u ovu odjeću čednosti nikako se ne može svrstati uska i prozirna odjeća.
_______________________________

U današnjem vremenu mnogim je muslimankama vrlo teško doći do tog stepena i odlučiti se na ispravan islamski način odijevanja, odnosno na pokrivanje, jer na svakom koraku šejtan postavlja brojne prepreke i predstavlja taj korak kao nešto što će njihov život okrenuti u negativnom smjeru i izolirati ih.

Mnoge muslimanke posrnu pred ovim šejtanovim zamkama i nikada ne osjete blagodat nošenja hidžaba, ali mnoge ih uzdignute glave i prijeđu i odluče u praksu sprovesti propis o pokrivanju. Međutim, ni tada šejtan ne diže ruke i ne odustaje, nego ih pokušava navesti da taj propis sprovedu djelimično ili potpuno pogrešno. Žena koja stavi mahramu na glavu, ne vodeći računa o propisnom pokrivanju ostalih dijelova tijela, zasigurno je poklekla pred šejtanovim spletkama. Žena koja se prilikom izlaska iz svoje kuće našminka i namiriše parfemom, zasigurno se uplela u šejtanovu zamku koji u tim trenucima likuje jer ju je udaljio od propisa vjere.

Stoga, neka svaka muslimanka dobro razmisli o svom hidžabu, o njegovoj svrsi i neka ne dopusti da je šejtan, kad je već prešla sve njegove prepreke i pokrila se – pobijedi i navede na put Allahove srdžbe. Zadovoljstvo i divljenje ljudi nimalo nam neće pomoći kada pred svojim Gospodarom budemo polagali račun za svoja djela. Tada će nam pomoći samo zadovoljstvo Allaha, koje možemo postići ispravnim izvršavanjem njegovih propisa. Poštovane sestre, tražite zadovoljstvo Uzvišenog svojim nošenjem ispravnog hidžaba!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta