Savjeti

Imam dobro srce

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dok jedni gladuju radi izgleda i vitkosti sa fatalnim posljedicama, drugi su opsjednuti hranom i prežderavanjem. Ne libe se da javno jedu ni u ramazanu, bez obzira na činjenicu da se nalaze u najsvetijem mjesecu i uglavnom većinskom muslimanskom okruženju. Dok se neupućenoj omladini, kojom vladaju strasti i džahilijjet, nije ni čuditi, gadost izazivaju srednje ili starije osobe kojima su…

sijede dlake osvijetlile glavu, ali ih to ne sprečava da konzumiraju hranu ili piće (ponekad i alkoholno!) u danima ramazana, i to bez ikakvog ustručavanja, na pijaci ili terasama raznih lokala. Kada im se uputi savjet ili kritika, često konstatiraju kako im je ”srce čisto” i kako ”nikome ne žele zlo”. Ovakvi pojedinci ili nažalost skupine, naravno sami sebi čine najveću nepravdu, pa ispada da ne žele zlo nikome osim samima sebi.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za starca koji čini zinaluk rekao je da mu se Allah na Sudnjem danu neće obratiti, niti će ga očistiti i da ga očekuje patnja nesnosna. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ove je riječi najvjerovatnije rekao u kontekstu starca koji i klanja i posti i obavlja ostale islamske dužnosti, ali je sklon zinaluku kao jednom odvratnom grijehu.

Šta onda reći za staru osobu koja bez opravdanog razloga ne posti, što se smatra puno većim grijehom od zinaluka? Čemu se mogu nadati ove osobe kojima je smrt skoro zakucala na vrata? Mračnom i tijesnom kaburu, a nakon toga i nesnosnoj patnji u Džehennemu, ako se prije smrti ne pokaju.

Prenosi Ebu Umame, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jedne prilike u snu čuo užasne glasove, pa je priupitao (meleke) o tim glasovima, a oni su mu odgovorili da je to lavež džehennemlija. Nakon toga vidio je ljude obješene za njihova stopala (naglavačke), a čeljusti su im bile razrezane tako da je iz njih curila krv. Kada je upitao o njima, rečeno mu je da su to oni ljudi koji prekidaju post prije njegovog dozvoljenog vremena.

Iz knjige “Biseri sunneta(u mozaiku vremena) – Amir Durmic, prof.

Poslala sestra Alma

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta