Namaz

Insan koji ostavlja dobrovoljne namaze

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mi znamo da je čovjek ovdje na Zemlji u stalnoj borbi sa šejtanom koji ga nastoji odvesti sa Pravoga puta. Čovjek mora nastojati da se održi na istikametu i Pravome putu. Posebno mora paziti na namaz. Kažu islamski učenjaci da se čovjekovo držanje za vjeru vrijednuje prema sunetima, a ne prema farzovima. Ti farz moraš klanjati, htio ne htio, jer kako ćeš biti musliman bez toga? Ako želiš biti u krugu muslimana, moraš klanjati, ne ide drugačije. Stoga, iman se ne mjeri prema farzovima, nego prema sunetima, dobrovoljnim djelima. 

Čovjek koji klanja sunete, da li može ostaviti farz? Nije logično. Čovjek klanja noćni namaz – nepojmljivo je da taj čovjek ostavi podne namaz. Ili čovjek posti ponedeljak i četvrtak, a ne posti Ramazan – to je nemoguće, neshvatljivo. No, međutim, čovjek koji ostavi sunete, vrlo lako će ostaviti i farz. Prvo se ostavljaju suneti, pa onda farzovi, to je stepenovanje. Šejtan te vodi stopu po stopu. Ali, znamo da imamo hadis u kojem se prenosi da je jedan čovjek prišao Allahovom poslaniku i pitao ga o islamu. Pa mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Pet namaza u danu i noći.“ Upitao je: „A jesam li zadužen drugim (namazima)?“ Na to mu je odgovorio: „Ne, nisi, osim ako želiš dobrovoljno.“ (…) Čovjek je krenuo govoreći: „’Tako mi Allaha, neću na ovo ni dodati, niti od ovoga nešto oduzeti“! Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Spašen je, ako je istinu rekao.“ (Sahih)
 
To je tačno, to je tako, tebi sunet nije obavezan da klanjaš, ali znaš li da će Uzvišeni Allah na Sudnjem danu pogledati tvoj farz, i šta ne bude dobro, nadomjestiće od suneta. Ako ne budeš imao odakle da nadomjestiš, šta ćeš onda? Pa je čovjeku bolje da ima nešto u zalihi ako već može imati. Mi znamo kakvi su naši namazi i stanje u kojem se nalazimo, pa je sigurno bolje čovjeku da ima i sunete. Oni su stražari farz namaza koji ga čuvaju. U protivnom, čovjek će se početi igrati sa farzovima. 
 
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je obećao onome ko klanja u danu 12 rekata suneta (2 rekata prije sabah namaza, 4 prije podne, 2 poslije podne namaza, 2 poslije akšama, 2 poslije jacije) da će mu Allah sagraditi kuću u Džennetu. Pa je to sigurno velik motiv čovjeku da ne propušta sunete i da ih klanja koliko može, jer ta dva rekata suneta koja klanja, na Sudnjem danu biće mu draža nego i žene, i djeca, i roditelji, i Zemlja i sve što je između Nebesa i Zemlje. Jedna sedžda čovjeku na Sudnjem danu će biti draža nego sve što je očima na dunjaluku mogao pregledati i pomisliti da ima. Samo jedna sedžda! Pa šta onda mislite o čovjeku koji ostavlja toliko sedždi i suneta. 
 
Hvala Allahu koji nam je omogućio da klanjamo, pa se ne treba igrati. Čovjek treba paziti na svoju vjeru jer ako se poigra sa blagodatima nakon upute, bojati se da Allah više neće takvog čovjeka uputiti. 
 
Dr Safet Kuduzović
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta