Problem i devijacije u društvu

Instagram parovi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kad se prije nekoliko godina pisalo kako će nas idealiziranje i gledanje braka kroz Instagram zvijezde i javne islamic couples koštati pogrešnih percepcija o braku kod omladine, napadi su bili neizdrživi.  “Zašto sve negativno, zašto ne vidite u tome ljepotu?” Zato što treba odrasti i biti ozbiljan. I zato što vjernik ima stida, prije bilo koje druge osobine.

Za mene je uvijek bilo i biće degutantno da neko gleda kako ja mužu ili on meni zatvaramo oči, prskamo se vodom ili skačemo na trampolini. Još gore od toga je razmjenjivanje nježnosti bilo koje vrste. To se pokazuje između četiri zida, a nažalost, ti koji to snimaju najvjerovatnije mimo slike i nemaju takvih momenata. Ovi parovi su ispromovisali neko svoje shvatanje sunneta i danas je normalno da viđamo eksplicitne fotografije mladih bračnih parova od kojih se zastidim kad god mi naiđu. Ako posavjetujemo tajno ili javno, optuženi smo na ljubomoru i frustraciju.

To su nadasve intimni trenuci i nemaju veze sa prezentacijom sunneta. A još manje imaju veze sa idiličnim brakom. Naprotiv, takvo ponašanje i javno eksponiranje je ostatak džahilijeta i ništa drugo, a osim toga nosi niz šerijatskih prekršaja. Psiholozi tvrde da je, ujedno, i indikator ozbiljnih poremećaja ličnosti.

Već nekoliko dana konstano se piše o najpoznatijem Instagram paru čije intimne video trenutke šeraju svi, mameći uzdahe i komentare.  Često se i kod nas stavljaju na islamskim stranicama. Danas se zalijevaju kantom vode, sutra su na boks meču, poslije su u luna parku, potom jedno drugom, vjerovali ili ne, prave prankove sa sadržajem dječje pelene. Sve ovo mi je punilo news feed godinama.  Razmjenjuju nježnost, snimaju sreću, a vjerujte mi, mom mužu kad hoće da snimi savjet od tri minute za facebook, a da to izgleda normalno za pregledati i preslušati, treba najmanje pola sata pripreme.  Koliko puta njima treba da “odglume” super privlačan, simpatičan, zaljubljeni i sladak klip koji će dobiti dosta lajkova, ne mogu ni da zamislim koliko im oduzme vremena i energije.

Došao je dan kad se nezvanično ispostavilo kako je iza svega toga jedna velika laž i mnoštvo patnje i neumjesnih djela, te pozadine koja nema veze sa islamom. Ostale optužbe koje spominju ne želim pisati jer ih smatram neprovjerenima, a i iz razloga što me doista iritiraju od samog početka. Nebitno mi je šta će od toga izaći i da li je išta od toga istina ili laž, ali ono što iz toga trebamo svi naučiti jeste da postoji islamska etika kojoj ako se čim prije ne podučimo, nećemo uspjeti na polju naše bračne idile niti očuvanja stida i normi na koje naša vjera podstiče.

Ne morate ovo ni lajkati ni podržati ali molim vas da naučimo nešto iz njhovog primjera.

Dodatak: Poenta nije spomenuti par za čije ime sam i ja tek jučer saznala, ali čiji klipovi su godinama postavljani po facebooku i sigurno smo ih svi vidjeli nekad. Poenta je u nama, da umanjimo neprimjerene bračne ekspresije u javnosti, a ako bismo pisali o razlozima zašto je to loše, malo nam je i desetina tekstova.

Hanka Vlahovljak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta