Brak i islamska porodica

Intimni odnosi među supružnicima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nekoliko tekstova na temu intimnih odnosa medju supruznicima

Oralni seks
Savremeni ucenjaci cesto moraju odgovarati na pitanja u vezi s oralnim seksom. Citajuci njihove fetve o ovom pitanju, vidjet cemo da se veliki broj njih u odgovorima pozvali na vjerom utemeljena pravila kada je rijec o spolnom odnosu, a..

koja smo spomenuli na pocetku ove studije, da su u bracnoj intimi u osnovi sve stvari dozvoljene, izuzev spolnog opcenja u periodu menstruacije i analnog spolnog opcenja. Ako smo dobro shvatili spomenuto, odgovor na pitanje oralnog seksa je jasan. Ne postoji dokaz koji bi taj cin zabranio i izuzeo ga iz opceg pravila dozvoljenosti nasladjivanja tijelom supruge.

Legitomnost ovog cina moze se takodjer uzeti iz rijeci Uzvisenog Allaha: “ Zene vase su njive vase, i vi njivama vasim prilazite kako hocete.” (Kur’an – prijevod znacenja El-Bekare, 223)

Spolni odnos u prisustvu onih koji vide ili cuju

Jedno od pitanja koje treba razmotriti jeste i pitanje spolnog odnosa u prisustvu drugih, ili na mjestu gdje ih neko moze cuti. Islamski ucenjaci smatrali su da je pokudjeno da covjek spolno opci sa suprugom ako postoji mogucnost da ce drugi ljudi cuti njihove glasove i razumjeti da imaju spolni odnos.

Poznavanje ovog pitanja od velike je vaznosti za bracni par, narocito kada u jednoj kuci zivi vise porodica. Isto tako, mora se voditi racuna i o djeci, jer se voma lahko moze desiti da dijete koje raspoznaje cuje glasove svojih roditelja tokom spolnog odnosa, pa to moze imati nezeljene posljedice: preziranje roditelja, osjecanje odbojnosti prema njima, stid zbog toga sto je culo i sl.

Zadovoljavanje supruginom rukom

Mnogi ucenjaci smatraju da je dopusteno da zena dodiruje i trlja spolni organ muza i tako izazove ejakulaciju (sto vrijedi i u obrnutom slucaju, tj. da ovo muz radi zeni, n. op.) narocito u slucaju kada je zena u periodu menstruacije, ili kada ne moze spolno opciti. Tako u pravnoj enciklopediji El-Mevsu’atu’l-fikhijje, u poglavlju “Zadovoljavanje rukom supruge”, stoji: “Malikijska pravna skola, po odabranom misljenju kod njih, hanbelijska pravna skola, hanefijska pravna skola, po jednom stavu kod njih, te ucenjaci safijske pravne skole, osim kadije Husajna, smatrali su da je ejakuliranje rukom supruge dopusteno.”

Spolni odnos u nuzniku

Dopusteno je da se supruznici nasladjuju na bilo koji nacin, u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu, osim onoga sto je izuzeto vjerodostojnim argumentima. Po pitanju mjesta, jedino gdje je zabranjeno opciti jeste dzamija. Neki ucenjaci zabranjenost spolnog opcenja u dzamiji dokazuju ajetom: “ Sa zenama ne smijete imati snosaja dok ste u itikafu u dzamijama.” (Prijevod znacenja El-Bekare, 187)

Iako ne postoji dokaz koji zabranjuje spolni odnos u kupatilu ili nuzniku, nekoliko savremenih ucenjaka smatra da bi to trebalo izbjegavati, narocito ako znamao da nuznik nije mjesto gdje se spominje Allah, a vec smo spomenuli da je prije spolnog odnosa supruznicima propisano ucenje dove.

Uzimanje abdesta prije drugog spolnog odnosa

Treba znati da je sunnet uzeti abdest kad supruznici, nakon jednog, hoce imati drugi spolni odnos. Potvrdu za to nalazimo u sljedecem Poslanikovom, sallallahu alejhi ve sellem, hadisu: “Kada covjek zavrsi sa spolnim odnosom i htjedne imati drugi spolni odnos, neka uzme abdest”. (Muslim) U ibn Huzejminoj verziji stoji dodatak: “…neka uzme abdest onako kako ga uzima za namaz.

Po misljenju vecinskog dijela ucenjaka, uzimanje abdesta u ovom slucaju nije obaveza vec pohvalno dijelo, dok su neki ucenjaci razumjeli da je to obaveza…Bitno je naspomenuti da abdest koji covjek uzme psolije spolnog odnosa ne cini covjeka pravno cistim, sto znaci da s tim abdestom ne moze obavljati ibadete za ciju validnost se uvjetuje pravna cistoca, ka sto je, n. pr., namaz ili dotiacanje Mushafa i sl.

Iz knjige “Islamski prirucnik bracne intime” – autor: Elvedin Pezic, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta