Brak i islamska porodica

Zamišljanje odnosa sa drugom osobom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Je li dopusteno da, osoba koja jos nije u braku, zamislja da spolno opci s nekom poznatom, ili pak izmisljenom osobom i na taj nacin dozivi orgazam, odnsosno je li dopusteno da supruznici to isto zamisljaju za vrijeme spolnog odnosa – cesto se postavlja pitanje. O ovome je pitanju…

tesko govoriti jer covjek u osnovi nije grijesan za ono sto zamislja sve dok o tome ne progovori ili dok to ne uradi. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaze: “Uzviseni Allah oprostio je mojim sljedbenicima ono sto im dosaptavaju njihove grudi, sve dok to ne iznesu rijecima ili ne potvrde djelom“. (Hadis biljezi Buharija)

Dokazivanje ovim hadisom, da razmisljanje o haramu nije zabranjeno, diskutabilno je, jer se hadis odnosi na ono sto sejtan dosaptava, a covjek se tome ne moze oduprijeti, to se ne odnosi na situaciju kad covjek svjesno i namjerno razmislja o haramu i, stavise, nasladjuje se time. Prepustanje takvim stvarima, bez imalo sumnje, moze covjeka naposljetku dovesti do cinjenja takvog grijeha.

U najmanju ruku, razmisljanje o tim stvarima pokudjeno je i sumnjivo, a ostavljanje sumnjivih stvari svakako je pohvalno: “Onaj ko se bude cuvao sumnjivih stvari, sacuvat ce svoju vjeru i svoju cast, a onaj ko bude cinio sumnjive stvari, ucinit ce haram.” (Hadis biljezi Muslim)

Ako bi neko rekao da je zamisljanje seksualnog odnosa sa osobom s kojom nije u braku zabranjeno kao preventivna mjera, narocito u danasnjem vremenu kada se nemoral rasprostranio u razlicitim oblicima, takav bi stav sigurno imao jako uporiste u nacelima vjere. Konsultiramo li djela prvih islamskih ucenjaka, vidjet cemo da su razmatrali ovo pitanje. Mnogi su zamisljanje odnosa sa drugom osobom smatrali strogo zabranjenim, a neki su s tim u vezi bili toliko rigorozni da su to smatrali bludom.

Mauhammed ibn Muflih el-Hanbeli veli: “Ibn Akil kaze da ako covjek u toku spolnog odnosa sa svojom suprugom, zamislja lik zene koja mu je zabranjena, ili pak lik muskarca, zbog toga bi bio grijesan.” (El-Furu’, 3/38) Tu je i izjava Velijjuddina el-Irakija: “Ako bi covjek spolno opceci sa suprugom, zamisljao da spolno opci sa zenom koja mu je haram, pocinio bi haram.” (Tarhu’t-tesrib, 1/390)

Iz knjige “Islamski prirucnik bracne intime” – Elvedin Pezic, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta