Brak i islamska porodica
ai generated, muslim, boy

Investicija u djecu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na koji nam način djeca promijene život, makar naša percepcija ostala ista, onda kad nam ih Najbolji Opskrbitelj daruje?
Kada dobijemo djecu onda počinje sasvim novo, jedinstveno putovanje. Da, putovanje, jer više ne postoji opcija da se miruje. Moramo se kretati. Njihov prvi plač kada su izašli iz utroba majki istovremeno je i nagovestio početak tog puta.

Ali kakvog puta? To je put na čijem kraju se nalaze najveće počasti, a tokom kojeg ima toliko stramputica koje su poput magnetnog polja.
U ovoj specifičnoj dinamici, prepliću se shvatanja djece kao posebne blagodati, dara, ukrasa, opskrbe, ali i ogromnog iskušenja i odgovornosti.
Djeca su blagodat. Šta to znači, a još preče, šta to povlači?
Zaista Allah kaže da su djeca dar. Daruje kome hoće žensku ćeljad, a kome hoće mušku.
Ovo treba poniknuti u nama osjećanje zahvalnosti, ali i svjesnosti da mnogi to nemaju, da sanjaju o tome ili da jednostavno ne mogu to imati.

A šta ti, kojima je darovano dijete, imaš što drugi nemaju? Šta je to posebno kod tebe?
– Najprije, novu šansu za ibadet. Odgajanje djece je ibadet, i vadžib. Pošto dijete prirodno mnogo voliš, u ovom ibadetu možeš osjećati veliku slast. Dakle, ogromna šansa za nove sevape koja nije postojala prije, a koja ti je olakšana.
– Imaš šanse za nove nijjetove, a ranije nisi mogao. Čak i dosta prije nego dobiješ evlad, možeš da nijjetiš da oženiš (ili da se udaš) dobru vjernicu koja će ti pomagati u odgoju. Pa onda dodaš nijjet da dobiješ dijete, i potom nijjet da ga odgajaš. Spojiš ovo sa nijetom da uneseš radost u srce Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, jer je rekao da će se ponositi našom mnogobrojnošću na Sudnjem danu.
– Dijete je neko na koga istinski možeš dosta uticati, pogotovo dok je malo. Ukoliko ga podučiš hajru i on te slijedi u tome, imate obojica nagradu. Ne moraš da tražiš nekog na facebook-u ili na kraju svijeta da bi ga uputio na pravi put, imaš dijete u svojoj kući. Ako njega uputiš dobijaš nagrade spomenute za onoga koji uputi jednu osobu na pravu put. Zamisli plemenite li ambicije, da izvedeš što više pravih Allahovih robova iz tvoje kičme.
– Imaš nekoga ko ti dovi dok si živ, a pogotovo kada preseliš. I tako tvoja dobra djela nastavljaju teći. Spomenuto je u predaji da će se deredže čovjeku podizati zbog toga što dijete traži istigfar za njega.
– Sve što izdvojiš za svoju porodicu, nijeteći time Allahovo zadovoljstvo, imaćeš nagradu navrijednije sadake. Najbolji dinar koji čovjek udijeli je ono što da porodici, bolje od kupovine jahalice za džihad, pomaganja mudžahida, oslobađanja roba i od udjeljivna miskinu. Tako velika je nagrada onog čovjeka koji izdvaja za svoju porodicu, ne bi li ih Allah preko njega opskrbio i učinio neovisnim. Zato je od neprocjenjivog značaja imati nijjet kada ideš da radiš – da ciljaš Allahovo zadovoljstvo, nagradu, sadaku. Nemoj da potpadnemo pod opis dva čovjeka kojima su djela ista, a oni se razlikuju poput neba i zemlje, tj. da ne budemo od onih koji od rada i odlaska na posao imaju samo zaradu, već da nijetom postignemo nevjerovatnu nagradu. Tada se dobija slast odlaska na posao, jer znaš zbog koga i zbog čega ideš, i bićeš tako ponosan na sebe, a još preče, biće Poslanik alejhi selam još ponosniji. Zato je na čovjeku da prvo počne od svoje porodice, i pogrešno je davati drugome imetak a tebi je isto tako potrebno.
– Ko bude imao 3 ženske djece, bude ih izdržavao i bio blag prema njima, biće u džennetu blizu Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem kao što su blizu kažiprst i srednji prst.
Kada su ashabi upitali a šta je sa onim koji ima 2 ženske djece, tako lagano je potvrdno odgovorio i na to pitanje. Baš zbog takvog načina odgovora, ashabi su rekli da smo ga pitali i za onoga ko bude imao jednu ćerku, da bi rekao potvrdno.

Dakle, spomenuli smo nekoliko razloga zbog kojih je dijete ogroman dar nama dat, a ovih dana inšAllah ćemo govoriti o tome zašto su djeca sa druge strane veliko iskušenje i odgovornost.

Dženis Pepić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta