Kur'an

Iskoristi duge zimske noći za najljepše sohbete

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uzmeš u ruke Njegov govor. Pogledaš 605 stranica. Arapsko pismo. Slova koja ne znaš ni čitati. Ili možda znaš, ali pomisliš: „Nisam ja za to, nemam kapaciteta.“ Ili, možda razmišljaš kako nećeš moći da postupaš po Kur’anu. Ili, pak, da ćeš ga zaboraviti.

Sjećam se kada sam bila pred komisijom za polaganje hifza da mi je jedna žena postavila pitanja, nakon što je čula da su mi ostala samo još četiri džuza do kraja: „Hoćeš li ti to zaboraviti?“ Iskreno, iznenadila sam se tom pitanju. I bilo mi je identično kao da nekoga ko je završio tek gradnju kuće upitam: „Hoćeš li dopustiti da ti se kuća sruši nakon što si je sagradio?“

Zaboraviti Kur’an je moguće, ali vrlo teško vjerovatno, iz razloga što onaj ko okusi ljepotu druženja sa Kur’anom, teško će ga zapostaviti. Onaj ko shvati vrijednost blagodati emaneta čuvanja Kur’ana, teško će tu blagodat potisnuti. Zar bi neko isključio struju u svom domu nakon što uvidi njene olakšice?

Postupanje po Kur’anu dolazi postepeno, poput Objave. Objava Kur’ana je trajala 23 godine. Odgoj čovjeka ne dolazi preko noći, i ko god misli da dolazi grdno se vara. Ako promjena dođe preko noći, bez postupnosti, ona je uglavnom jako kratkog vijeka. I upravo zbog toga, učenje Kur’ana i ustrajanje na tom putu najbolji je put do trajnog, postepenog i temeljitog odgoja ličnosti. Kapacitet za pamćenje Kur’ana je Allahova blagodat, i ona naročito dolazi nakon ustrajnosti na tom putu. Rijetki na samom početku učenja hifza imaju kapacitet. Ali nakon mjeseci i godina ustrajnosti i čišćenja nijjeta, blagodat pamćenja dolazi sasvim spontano.
__________________

Imaš li još neki izgovor?

Ili je došlo vrijeme da započneš svoje druženje sa Kur’anom?

Iskoristi duge zimske noći za najljepše sohbete. Umjesto sijela i ispraznih priča, namjesti jedan maleni kutak za učenje Kur’ana. I započni pisanje svoje knjige dobrih djela. Jedan harf, deset sevapa. I tako, deset harfova, stotinu sevapa. Stotinu harfova, hiljadu sevapa… A šta je stotinu harfova za jednu noć?

Pazi koliko samo slova izgovoriš tokom jednog telefonskog razgovora sa kolegom ili kolegicom? A slovo se na arapskom jeziku kaže harf. Zar je mnogo stotinu harfova? A tek hafizi Kur’ana, koliko samo puta prouče jedan ajet, jednu stranicu ili suru…

Zatvori oči. Zamisli sebe kako učiš Kur’an i penješ se. A On ti govori: „Uči i penji se!“ Možeš li uopšte da zamisliš tu ljepotu?

Imaš li ambicije za ovaj svijet? Jesi li ostvario/la neki cilj na njemu? Zašto da ne kreneš stazama Kur’ana i počneš graditi svoj Ahiret? Zašto da nemaš ambicije za Ahiret? A tako divnim stazama te može povesti Kur’an, samo ako mu to dozvoliš, i ako mu svoju dušu otvoriš.

I neće te povesti samo ahiretskim stazama, već i dunjalučkim. Imat ćeš od njega velike blagodati još ovdje, poput brzog pamćenja, razboritosti, lakšeg nošenja sa iskušenjima, bereketa u vremenu, većeg uspjeha u postizanju drugih ciljeva…
__________________

Razmisli.

Možda baš ove predramazanske pripreme trebaju da te zbliže sa Kur’anom. Možda je vrijeme za najljepše sohbete baš ove zime.

Odluči, jer jedno tvoje DA može da promijeni tvoj cijeli život. Na bolje, za mnogo puta.

Djeca u Gazi uče Kur’an ispod ruševina. U šatorima i kampovima. Uče bez ikakvih uslova.

Možeš li ti učiti u toplom domu, na mehkoj sećiji, sa šoljom toplog čaja ili kahve?

Razmisli…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta