Savjeti

Išla sam kod žene koja “skida sihre” i traži da joj donesem veš, peškir, sapun…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Nedavno sam išla kod jedne gospođe za koju mi je rečeno da je dobra muslimanka i da pomaže ljudima u otklanjanju sihra. Ono što mi je rekla natjeralo me da pretražim net u potrazi za informacijama. Naime, rekla mi je da na sebi imam sihre koje sam pokupila od nekog, dakle nisu direktno meni namijenjeni. Također mi je rekla da to pod hitno trebam skinuti sa sebe ako želim…

napredovati u životu (a malo je reći da već godinama “k’o bekan” stojim na istom mjestu). Inače, ta žena gleda u grah, a prije nego je počela pitala me za ime majke. Prema njenim riječima, može mi pomoći u otklanjanju sihra, ali moram donijeti flašu vode, veš, peškir, sapun i sliku svog momka (sliku jer je kao vidjela stalne svađe, probleme sa njim koje prouzrokuji ti sihri). Čitajući sve napisano na internetu, vidim da sam se ogriješila što sam uopće i otišla, i vidim da ovo što mi je ona rekla da trebam donijeti nije u skladu sa islamom i liječenjem od sihra. Moram priznati da sam sad jako zbunjena povodom svega toga, pa bih vas zamolila da mi pomognete. Kome da se obratim za pomoć? Allah vas nagradio!

SAVJET: Hvala Allahu i neka je salavat i selam na Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koga je Allah poslao kao opomenu i milost svim svjetovima. Poštovana Lejla, uvažena sestro u vjeri islamu, prije svega želimo ti dobrodošlicu na naš sajt i iskreno se nadamo da ćeš nas i u budućnosti posjećivati. Drago nam je da si nama povjerila svoj problem kao i nedoumice koje te muče. Nadamo se da ćemo, uz Allahovu pomoć, uspjeti da ti makar djelimično objasnimo neke stvari, kako bi to bio vid uvoda u tvoje detaljnije upoznavanje sa islamom.

Kao prvo, tvoj odlazak dotičnoj personi koja, kako kažeš “skida sihre i gleda u grah…”, najbolje potvrđuje tvoju prvotnu konstataciju o sebi, kako si osoba kojoj “tematika vjere nije baš poznata”, jer, poštovana Lejla, da si poznavala makar osnove svoje vjere, nikada ne bi prekoračila kućni prag osobe koja “gleda u grah” i tako vjerovatno “čita sudbinu” te čini jedan od najvećih grijeha, koje je Uzvišeni Allah strogo zabranio. Međutim, nikako ne pomisli da te želimo koriti, grditi ili te verbalno napadati zbog tvoga postupka koji si počinila u neznanju. Mi te, uvažena sestro, želimo samo savjetovati, moleći našeg Uzvišenog Gospodara da te uputi na Pravi put i da te izbavi od svih vrsta zabluda koje su danas mnogobrojnije nego ikad. Mnogi muslimani danas, zbog svoga neznanja koje je uzrokovano različitim faktorima, čine djela koja islam nikako ne dozvoljava, a vrlo često se radi o posjetama raznim vračarima, gatarima, egzorcistima i ostalim vidovima bjelosvjetskih šarlatana koji na muci i neznanju različitih profila ljudi, nastoje sebi priskrbiti ovosvjetsku korist, jer je poznato da većina njih svoje “okultne vještine” itekako debelo naplaćuje.

Prije nego što ti uputimo nekoliko općih savjeta, želimo ti reći sljedeće:

Poštovana Lejla, nipošto se ne vraćaj toj “gospođi” i ni u kom slučaju joj nemoj odnijeti “rekvizite” koje je od tebe tražila (flašu vode, veš, peškir, sapun itd.) jer su to klasični predmeti na koje sihirbaz u osnovi i pravi sihre.

Nikada više u životu, ni sada ni sve dok si živa, nemoj otići nekome s ciljem da ti čita sudbinu, gleda u grah ili da ti pruža savjete za “sreću u ljubavi” ili tome slično. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Onaj ko ode vračaru i povjeruje mu u ono što je rekao, Allah od njega ne prima namaz četrdeset dana.” Da je ta žena bila “dobra muslimanka”, prvo bi te savjetovala da u svome životu počneš praktikovati vjeru islam, jer se samo kroz praktično sprovođenje islama u životu, može steći Allahovo zadovoljstvo i sreća i uspjeh na oba svijeta. Dotična gospođa nije ništa drugo do klasični sihirbaz koji kroz vezu sa džinskim svijetom (okultnim) zarađuje novac na tuđoj muci i neznanju, kako smo to već spomenuli.

Nadamo se da će ti ovih nekoliko informacija biti samo ključ kojim ćeš polahko ali sigurno otvoriti vrata svoje spoznaje o islamu i njegovim principima i pravilima, kako bi što prije i počela živjeti u blagodatima islama.

Na kraju, da ne bi došlo do zabune, želimo da znaš i da shvatiš da je Uzvišeni Allah pored ovog pojavnog, materijalnog svijeta, stvorio i onaj drugi, nevidljivi svijet koji ne vidimo, ali smo kao vjernici muslimani dužni u njega vjerovati. Jedan dio tog svijeta jeste i vjerovanje u postojanje džinna, odnosno nevidljivih bića koja je Uzvišeni Allah stvorio od vatre, o čemu se na mnogo mjesta govori u Kur’anu. Oni nama ljudima nisu vidljivi, ali oni vide nas. Ima ih i vjernika i nevjernika, dobrih i loših, muškaraca i žena, različitih jezika i porijekla. Ponekad ljudi iz različitih pobuda nastoje da stupe u kontakt sa džinnima, što im i uspijeva. Tako naprimjer sihirbazi sa džinnima stupaju u kontakt kako bi na nekoga negativno djelovali, kako bi spojili ili rastavili muškarca i ženu, ili kako bi nekome nanijeli neko zlo i saznali djeliće sudbine. Takvi postupci se zovu sihri i oni su mogući. Međutim, muslimanima je strogo zabranjeno da stupaju u kontakt sa džinnima, a oni koji to rade, u suštini, da bi zadobili povjerenja šejtana, i sami moraju biti šejtani u ljudskom obliku. Šejtanima moraju jasno dati na znanje da su i oni sami nevjernici, i tek tada im šejtani vjeruju i za njih obavljaju prljave poslove.

Imajući ovo u vidu, u islamu je lahko objasniti takozvane “paranormalne” pojave, duhove, prikaze itd. Ustvari se radi o džinnima koji zbog različitih razloga uznemiravaju ljude. Njih se muslimani ne trebaju bojati niti od njih strepiti. Iskreno islamsko vjerovanje, namaz, post, moralan način života i islamski način oblačenja, neodlaženje na mjesta na kojima se pije alkohol, svira i vodi nemoralan život, najbolji je štit protiv šejtana.

Zato, upoznaj svoju vjeru, primijeni je u životu i ne boj se nikakvih sihra ni šejtana. Ukoliko se ipak desi da čestitog muslimana ili muslimanku “opsjedne” džinn, onda postoji šerijatski dozvoljen način liječenja. Bolesnoj osobi se uči Kur’an i Poslanikove dove, te takav, uz Allahovu pomoć, biva izliječen. Nikakve hamajlije, talismani ili ostali paganski obredi ne dolaze u obzir. Na kraju krajeva, o tome možeš pročitati na internetu ili u knjigama koje na islamski legitiman i priznat način govore o tome.

Osjećali smo potrebu da ti sve ovo kažemo kako bismo te odvratili od radnji i postupaka koje je zabranio naš Gospodar Allah, a koje si u neznanju počinila. Kada se musliman iskreno pokaje za učinjeni grijeh, Allah mu ga i oprosti.

Es-selamu alejkum!

P.S. Iz pitanja se razumije da imaš momka. U islamu nije dozvoljeno da momak i djevojka ostvaruju bilo kakvu prisniju vezu prije braka, da se “druže”, osamljuju i tome slično. Zato molimo Uzvišenog Allah da te opskrbi hairli mužem sa kojim ćeš zajedno robovati Uzvišenom Allahu i izvršavati ono čime nas je On i zadužio.

Amir D. – minber.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta