Hadisi

Istikamet – Ustrajnost na Pravom putu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Od Ebu Amra, Sufjana ibn Abdullaha, radujallahu anhu, prenosi se da se rekao: “Allahov poslanice, reci mi o islamu nesto o cemu necu morati nikoga pitati osim tebe.” Poslanik, alejhi selam, rece: “Reci, vjerujem u Allaha, a zatim ustraj na tome…” (Muslim)

POJASNJENJE HADISA

Kaze Uzviseni: “Ti ustraj na pravom putu, kao sto ti je naredjeno, a i oni koji su se pokajali s tobom, i obijesni ne budite, jer On dobro vidi ono sto radite.” (Hud, 112. ajet)

Ovim ajetom se naredjuje poslaniku s.a.w.s., i vjernicima koji su se pokajali, da istraju na Pravom putu i da ne prelaze granice naredjenoga jer je to nasilje, i obznanio je da On vidi postupke ljudi, da je upoznat s njima.

Istrajnost znaci istrajati u slijedjenju Pravoga puta – to je prava vjera, bez ikakvih skretanja udesno ili ulijevo. Pod tim se podrazumijevaju sve pokornosti, javne i tajne, kao i sve zabrane. Time se naznacava svim muslimanima da islam nije sezonska vjera, odnosno, da ima period u kojem se ne mora pridrzavati islama. Ili, kao sto to neki prakticiraju, da u dzamiju treba ici kada si malen, a kada odrastes – nema potrebe. Takodjer je isto tumacenje i ono: “Pokajat cu se kada odem u penziju i sl.”

U dva sahiha od Ebu Hurejre r.a. se prenosi, da je vjerovjesnik s.a.w.s. rekao: “Nastojte uvijek biti na istini i umjereni.”

Istinska ustrajnost znaci ispravnost u svim govorima, djelima i namjerama. Ta ustrajnost zahjeva nastojanje da se u svemu bude sto blize istini. Kada srce istraje u spoznaji Allaha, strahu od Njega, velicanju, respektu, ljubavi, nadi, dovi i oslanjanju na Njega i zanemari sve ostalo, svi njegovi djelovi ce ustrajati u pokornosti Njemu. To zato jer je srce vladar svih ostalih organa, a oni su njegova vojska. Zato, ako ustraje vladar, ustrajat ce i njegova vojska i podanici. Djela su vanjski dokaz ispravnosti srca. Niko ne moze tvrditi da ima cisto srce, ako to djelom ne pokaze. Kako moze neko tvrditi da voli Allaha i Njegova poslanika, s.a.w.s., a njegova djela govore sasvim suprotno tome.

I to u islamu vazi: “Ako nesto tvrdis djelom – pokazi!” U islamu su i sama djela od imana, a ne samo ubjedjenje ili rijec.

Ono sto najbolje govori o istrajnosti srca u Allahovoj vjeri jeste jezik, jer je on glasnogovornik srca.

Poslanik s.a.w.s. je rekao: “Nece vjerovanje covjeka biti ispravno dok mu srce ne ustraje u vjeri; nece mu srce ustrajati dok mu jezik ne ustraje.”

Od vjerovjesnika s.a.w.s. se prenosi da je rekao: “Kada covjek osvane, svi organi, njegova tijela opominju jezik: boj se Allaha, jer mi od tebe zavisimo. Ako ti ustrajes – pa i mi cemo ustrajati. Ako ti skrenes – pa i mi cemo skrenuti!” Iz toga razloga islam mnogo potencira na cuvanju jezika i da covjek vodi brigu o tome sta izlazi iz njegovih usta. I bas jedan dio velikih grijeha, kao ogovaranje, nemimet i sl., cine se putem jezika.

Sve gore navedeno daje odgovor onima, kojima je sejtan donio mnoge sumnje, da se mora istrajati na putu istine. Dok su neki kojima je, kako rekosmo, sejtan nasao lazna opravdanja, shvatili da je dovoljno nekada uciniti dobro djelo da bi se covjek spasio.

I kako je propisano da se insan vrati islamu u potpunosti, obavezno mu je da ustraje u tome i na istom zavrsi svoj dunjalucki zivot. Postoje neke stvari koje pomazu covjeku u ustrajnosti na Pravom putu a neke od njih su:

– Dova Allahu da ucvrsti covjeka na putu istine,
– Ucenje Kur’ana,
– Druzenje s bogobojaznim ljudima,
– Prakticiranje, uz obavezne, i nekih vrsta dobrovoljnih ibadeta.

***

Odgovori na pitanja:

1. Sta znaci ustrajati na Pravom putu?
2. Koji su uzroci ustrajnosti?
3. Sta potpomaze u neustrajnosti?
4. Sta znaci cuvati svoj jezik?
5. Kako ocuvati jezik?
6. Sta je dokaz da je neko iskren u svom govoru?
7. Na koji nacin sejtan prilazi nekim ljudima a sto je vezano za temu istikameta?
8. Sta ostali organi, kada osvane novi dan, kazu jeziku?

***

Da li je tacno…

– Da je istikamet privremena ustrajnost?
– Da drustvo ne utice na istikamet osobe na Pravom putu?
– Da je bitno da covjek u zivotu bude dobar, da nije bitno kakav ce umrijeti?
– Da je nemoguce da neko zaluta, nakon sto spozna istinu?
– Da su rijeci usko vezana za djela?
– Da se djela cjene na osnovu njihove zavrsnice?

Iz knjige: EDUKATIVNI PRIRUCNIK ZA MUSLIMANSKU PORODICU

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta