Lijepi islam

Jedan dan života u islamu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovaj tekst vam toplo, toplo preporučujemo, jer je prepun korisnih savjeta i dova za razne prilike

Jutarnje obaveze i adabi

Čim se izjutra probudiš, radosna srca sjeti se Allaha, dž.š, uzmi abdest i klanjaj na vrijeme sabah-namaz. Nauči i redovno uči dovu kod ustajanja, kojom činimo zahvalu Allahu na daru još jednog dana u ovozemnom životu. Dova glasi:

* El-hamdu-lillahi-llezi ahjana be’ade ma ematena ve ilejhin-nušur* (Hvala Allahu koji nas oživljava, nakon što nas (snom) umrtvi. Njemu se konačno sve vraća). Učenjem dova i zikrova, koji će biti spomenuti, mi se Gospodara svoga sjećamo, Njega spominjemo i veličamo i samo Njemu zahvaljujemo. To od nas i traži naš Stvoritelj: «O vjernici često Allaha spominjite, i ujutro i naveče Ga veličajte.» (El-Ahzab, 41-42).

Ujedno, tim učenjima postižemo zaštitu i čuvanje od šejtanskih uznemiravanja, nevolja i raznih neugodnosti. Prouči dovu i kada oblaciš odjeću: *Elhamdu lillahillezi kesani haza ve rezekanihi min gajri havlin minni va la kuvvetin*. (Hvala Allahu koji me je odjenuo (obukao) i opskrbio bez moje pomoći i moći.)

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, preporučuje nam učenje još nekih dova tokom jutra. Kada podeš u nužnik prouči: *Allahumme inni e’uzu bike minel-hubsi vel-habaisi.* (Bože, tražim zaštitu kod Tebe od džina, muških i ženskih i svega štetnog i lošeg), a kada izadeš iz nužnika kaži: Gufraneke. (Za oprost Te molim!.)

Prije uzimanja abdesta reči: Bismillahi. (U ime Allaha). Iza abdesta prouči kelimei šehadet: *Ešhedu en la ilahe illellahu vahdehu la šerike lehu ve ešhedu enne muhammeden abduhu ve resuluhu.* (Ko prouči ovo biće mu otvoreno svih osam džennetskih kapija i biće rečeno: ulazi na koju hoćeš).

Poslije namaza i zikra iza namaza prouči nešto iz Kur’ana i pročitaj prijevod značenja tih ajeta. Kako je lijepo početi svaki novi dan sa učenjem Kur’ana. Obično se ujutro uče zadnji ajeti sure El-Hašr.

Muhammed, a.s, kaže: «Prouči suru Ihlas, Felek i Nas po tri puta kada osvaneš i kada omrkneš, biće ti dosta od svega.»

«Ko god prouči svako jutro i svako veće tri puta: Bismillahillezi la jedurru me’asmihi šej’un fil-erdi va la fissema’ ve huvessemiul alim, neće mu ništa nauditi.» (Počinjem s imenom Allaha uz čije ime ne može nauditi ništa na zemlji, ni na nebu, a On sve čuje i sve zna.)

Nađi vremena da klanjaš barem dva rekata jutarnjeg duha namaza. Muhammed, a.s, je rekao: «Svako jutro na svaki vaš zglob daje se sadaka; svaki tesbih (subhanallah) je sadaka, svako (izgovoreno) el-hamdu lillah je sadaka, svako la ilahe illellah je sadaka, svaki tekbir je sadaka, naredivanje dobra je sadaka, odvraćanje od zla je sadaka, a zamjena za sve to je klanjanje dva rekata duha-namaza

Pokušaj se odvići spavanja iza sabah-namaza, jer je u jutru bereket, to je najljepši dio dana u kojem smo najsposobniji za svakodnevne obaveze.

Kada izlaziš iz kuće prouči: *Bismillahi tevekkeltu alellahi ve la havle ve la kuvvete illa billah*, jer onome ko ovo prouči kaže se: Upućen si, zašticen si, sačuvan si, i od njega šejtan pobjegne.
_______________________

Obaveze i adabi tokom dana

Pazi na čistoću i urednost. Na posao odlazi na vrijeme. Nikada ne kasni i ne izostaj sa radnih obaveza, jer je to emanet tebi povjeren. Radi marljivo, savjesno i odgovorno. Obavljaj namaže na vrijeme i u džematu. Ako ne stigneš u džamiju, formiraj džemat i kad si kod kuće, i na poslu, i na putu, jer i dvojica čine džemat. Budi pod abdestom ako ti to zdravlje omogućava. često se sjećaj i spominji Allaha dž.š. učenjem dova i zikra.

Zahvaljuj Allahu na blagodatima riječima: “Elhamdulillah, jer je to garancija trajnosti tih blagodati. Kada nešto planiraš kaži: “Inšallah” (ako Allah da) (Kehf, 23-24); kada se nečemu diviš reči: “Mašallah, la kuvvete illa billah” (Maša-Allah! – moć je samo u Allaha!) (Kehf, 39); kada se cudiš ili nečem obraduješ, reči: “Subhanellah! Allahu ekber!” ; kod iznenadne nevolje ili elementarne nepogode izgovori: La ilahe illellah!

Ko stigne, pored svakodnevnih obaveza neka tokom dana prouči 100 puta Subhenellahi ve bi hamdihi, jer su to Allahu najdraže riječi, i sa njima se postiže oprost grijeha.

Izvršavanjem svih ibadeta i propisanih obaveza i spomenutim učenjima jačamo iman, izgradujemo ahlak – svoje ponašanje i odnos prema drugima, što je najvažnije za muslimansku zajednicu. Odnose i ophodenja sa familijom, komšijama, radnim kolegama, prijateljima i drugima treba da krasi plemenitost, susretljivost, poštenje i ljubaznost. Sljedeći ajet i hadis trebalo bi da nas vode i usmjeravaju u tim nastojanjima.

Allah, dž.š, kaže: «Ti sa svakim lijepo! I traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!» (El-E’araf, 199), a Muhammed, a.s, je rekao: «Pravi musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku mirni drugi muslimani.» Upitajmo se, da li su, uistinu, od našeg govora i naših postupaka mirna i zašticena naša braća. Dakle, od nas se traži ljubaznost i dobrota prema drugima, počev od svojih najbližih.

I lijepa riječ je sadaka, selam i osmijeh upućen bratu dobro su djelo. Ne budi mrzovoljan i neraspoložen u ophodenju sa drugima. Druži se sa učenim, dobrim i čestitim muslimanima. Kloni se društva neznalica, smutljivaca i grješnika. Budi darežljiv i nastoj pomoći drugima. Racionalno i svrsihodno koristi vrijeme i ne budi besposlen. Uči, čitaj, obrazuj se i odgoji sebe i porodicu u vjeri.

Prije jela operi ruke, prouči Bismillahi“, jedi desnom rukom i jedi umjereno, poslije jela operi ruke i usta i učini zahvalu Allahu dovom: “El-hamdu lillahillezi at’amena ve sekana ve dže’alena minel-muslimin.” (Hvala Allahu koji nas je nahranio, napojio i učinio muslimanima.) Budi skroman i zadovoljan onim što imaš. Moli Allaha dovom za uputu, spas i dobro svoje familije, bliže i dalje rodbine i druge braće u vjeri. čuvaj i njeguj rodbinske i komšijske odnose, poštuj ucene i starije i budi milostiv prema mladima.
_____________________

Adabi i učenja prije spavanja

Kada ulaziš u kuću prouči dovu: *Bismillahi veledžna ve bismillahi haredžna ve ala rabbina tevekkelna.” (U ime Allaha ulazimo, u ime Allaha izlazimo, na našeg Gospodara se oslanjamo, potom se nazove selam ukućanima.)

Analiziraj kako si proveo protekli dan, šta si dobro uradio i jesi li izvršio sve obaveze. Prouči zikr pred spavanje, a to je već spomenuti zikr koji se uči i ujutro. Prouči još iz Kur’ana “Amene-rresulu i Ajetul-kursijju, jer Muhammed, a.s, kaže: «Ko prouči naveče zadnja dva ajeta sure El-Bekare (Amene-rresulu…), dovoljno mu je.»

«Kad legneš u svoju postelju prouči Ajetul-kursijju tada će nad tobom biti jedan čuvar s Allahove strane, i šejtan ti se neće približiti sve dok ne svane.» Dova pred samo spavanje je: *Bismikellahumme emutu ve ahja.” (Allahu, s Tvojim imenom umirem i živim.) Nemoj predugo spavati. Po mogućnosti klanjaj kijamu-llejl (noćni namaz), dok drugi spavaju.

Možda će se nekome učiniti da ovih obaveza i učenja ima previše u jednom danu. Međutim, koliko neki provode vremena u igri i zabavi, dangubi, beskorisnim razgovorima, gledanju televizije i slično, za spomenute zikrove, učenja i druge hairli poslove zasigurno treba manje vremena.

I, na kraju, evo još dvije poznate dove: kur’anska dova koju je Muhammed, a.s, najcešce učio: “Rabbena atina fid-dun’ja haseneten ve fil-ahireti haseneten vekina azaben-nar.” (Gospodaru naš, daj nam dobro na ovom svijetu, i dobro na budućem svijetu-ahiretu, i sačuvaj nas kazne Džehennema) i dova kojoj Muhammed, a.s, podučava jednog ashaba, rekavši mu: «Ona ti sadrži cijeli tvoj dun’ja i ahiret”.»: “Allahummagfirli, verhamni, vehdini, ve afini, verzukni.” (Allahu, oprosti mi, smiluj mi se, uputi me, sačuvaj me, opskrbi me.)

Dr Ishak Sedić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta