Prilozi posjetitelja

Hoćeš li me naučiti klanjati?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Odlučila sam ispričati jedan poučan i istinit događaj: Bilo je vrijeme za jacijski namaz. Uzela sam abdest i počela klanjati. Na krevetu je sjedila moja rodica koja ima 5 godina. Cijelo vrijeme me je posmatrala dok sam klanjala, nakon obavljenog namaza, uzela sam da isčitam koju stranicu Kur’ana. Sve je to ona pažljivo pratila. Kada sam završila sa čitanjem Kur’ana upitala me je: “Hoćeš li i mene naučiti klanjati? Pogledala sam je i rekla da hoću.

Iste večeri, počela sam da je učim klanjati, naučila sam je uzimanje abdesta, pokrete u namazu i da na svakom rekatu izgovara Allahu ekber i da zikri Allahu, dž.š. Smatrala sam da je to za početak dovoljno. Vjerovali ili ne, u roku od sat vremena ona je to sve usvojila, nakon toga rekla mi je: “E sad me uči onu knjigu citat.” Mislila je na Kur’an.

Ja joj kažem kako ću da te učim, kad još sva slova ne znaš, jer je tek krenula u prvi razred devetogodišnje. Njen odgovor je bio: “Ti čitaj, a ja ću pamtiti”. Počela sam joj citati suru Ihlas-prevod, zajedno ponavljajući sa mnom nekoliko puta naučila ju je, poslije toga naučila sam je i kelimei-šehadet na bosanskom jeziku, i to je ubrzo usvojila.

Nakon toga, sjele smo da se malo odmorimo, dok sam čitala nešto za računarom rekla mi je sljedeće: “Ja znam zašto mi Allaha ne vidimo.” Podigla sam glavu i začuđeno je gledala razmišljajući u sebi “Dragi Allahu o čemu ovo dijete razmišlja.” Upitala sam je onda “Zašto”. A njen odgovor je glasio: “Mi Allaha ne vidimo, jer ga sakrivaju oblaci, ali On nas uvijek vidi.” Moram priznati da sam ostala pozitivno iznađena njenim odgovorom, i da nisam očekivala taj odgovor, jer ipak se radi o djetetu koje ima 5 godina. Pitala sam je, tko joj je to rekao, a njen odgovor je bio: “Ja to jednostavno znam, niko mi nije rekao.”

Sljedeći dan nastavile smo sa ponavljanjem lekcije-namaza, svakim danom njena zelja za namazom i islamom je sve veća, i ja sam hvala Allahu sretna zbog nje. Hvala Allahu sto je uputio njeno srce na pravi put i molim Uzvišenog Allaha da joj pomogne da istraje u tome. Amin!

Draga braco i sestre, ovu priču sam napisala ne iz razloga da bi istakla sebe, već da izvučete pouku iz nje. RAZMISLITE: Zašto ne biste i Vi naučili klanjati. Allah, dž.s., je strogo naredio namaz. On nam je farz. Ne zavaravajte sami sebe kad kazete ja to ne znam i ne mogu naučiti, ili to je teško, jer zaista nije teško. Dijete od 5 godina je naučilo, zašto ne biste onda mogli i Vi.

Tekst poslala sestra Šejla

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta