Akida

Kader Allahov je najljepši

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ponekad, a možda i često (shodno tvom imanu) doći će trenuci u kojima ćeś se pitati: „Zašto baš meni? Zašto se desilo ovo ili ono, a ja sam priželjkivao/la drugo? Zašto?“

Jedan od pokazatelja čvrstog imana jeste zadovoljstvo Allahovom odredbom. Jednaka zahvalnost Allahu i na onom što volimo i na onom što ne volimo. Na dobru i na „zlu“. Jer, sve je od Allaha. I sve što nam se dešava trebamo kao dar Njegov prihvatiti. Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže:Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate.  (sura EI-Bekara, 216)

Naši umovi i srca imaju jednu percepciju. Želimo nešto, čeznemo za nečim. Ili imamo nešto, pa strahujemo da to ne izgubimo. Želimo da traje. Ali, mi istinski ne možemo znati da li naše želje i težnje idu u našu dunjalučku i ahiretsku korist. Mi nemamo znanje o tome šta bi se desilo kada bi se naše želje ispunile onako kako ih mi zamišljamo. Mi ne možemo znati šta bi se desilo kada bi nam neka blagodat potrajala onoliko koliko mi želimo.

S druge strane, naš Gospodar je Tvorac svega. Najmudriji od mudrih. Njegovo znanje obuhvata sve, za razliku od našeg znanja. On zna ono što je bilo prije, i ono što će doći poslije. I On, nesumnjivo, najbolje planira. Sviđalo se to nama ili ne.

U Kur’an i Kerimu imamo jedno jako zanimljivo kazivanje o Musa a.s. i Hidru. U njemu je skrivena ogromna pouka za sve razumom obdarene. Musa a.s. je u tom kazivanju primjer ljudske percepcije, razmišljanja i reakcije. Bušenje lađe on vidi kao propast njenih vlasnika. Ubistvo dječaka kao gnusan čin. Besplatno zidanje srušenog zida u mjestu čiji stanovnici su odbili biti gostoprimljivi prema Musa a.s. i Hidru kao priliku za uzimanje dunjalučke naknade.

Međutim, sve ono što je Musa a.s. doživio na ovaj način, bilo je zapravo Allahova mudrost i spas za one kojima su se ove „nedaće“ dogodile. Hidr mu je objasnio da je bušenje lađe, Allahovom voljom, spas za njene vlasnike, jer bi u protivnom ostali bez lađe potpuno (njihov vladar je oduzimao svaku ispravnu lađu).

Ubistvo dječaka je sprječavanije nečeg goreg: njegovog zuluma prema njegovim roditeljima koji su dobri Allahovi robovi. Umjesto njega, dobit će dijete koje je dobro, poslušno i milostivo. Besplatno zidanje zida je ustvari spas dobrih u tom mjestu, jer je ispod tog zida blago jetima čiji otac je bio plemenit.

Često se desi da naizgled nedaće budu za nas spas i milost. A mi se toliko brinemo, tugujemo i žalimo. Za propuštenim prilikama koje su možda bile naša propast, pa nas je Allah od njih sačuvao. Za onim što smo izgubili, a da je potrajalo, možda bi bilo za nas veći musibet od samog gubitka toga. I na svemu, Gospodaru svjetova trebamo biti zahvalni. Jer, jednog dana ćemo shvatiti da je Njegov plan bio najbolji za nas.

U vrtlogu života, ma šta se dešavalo, naše je da gledamo put Ahireta. Da se trudimo da u svemu tome Gospodar naš bude zadovoljan nama. I da smo mi sami zadovoljni Njime i Njegovom odredbom.

Kur’anski primjer toga je život Jusufa a.s. Ljubomorna braća. Bunar. Prodaja kao roba. Potvora. Nepravda. Tamnica. U svemu tome, Jusuf a.s. je bio zadovoljan Allahovom odredbom. Smiren. Predan Ahiretu i robovanju svome Godpodaru. I svako od tih iskušenja je bilo zapravo put do njegovih visokih dunjalučkih i ahiretskih stepena. Kazivanje o njemu je uistinu najljepše kazivanje.
___________________

Sve što imaš, s razlogom ti je dato i do roka određenog. I sve što ti nije dato, s razlogom ti nije dato, ili je s razlogom oduzeto. Vjeruj Allahu. Vjeruj da je On najbolje kreirao tvoju sudbinu. Ne uspoređuj se sa drugima, i budi Mu na svemu zahvalan/na. Kader Allahov je najljepši i najbolji. Prihvati ga. Živi za Ahiret. Pa će dunjaluk za tebe postati samo jedan put koji ćeš svakako proći. A u Džennet će ući strpljivi, bez polaganja računa.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta