Dove i zikr

Kako da se tvoje ime čuje na nebesima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Da li sam među živima koji srca prema Allahu okreću
Ili sam među mrtvima čija srca Allaha ne spominju?
 
Gospodaru moj, približi me živima
čija srca samo za tebe kucaju, čije grudi Tvoje ime nose,
pa Te vole više od svega na ovom svijetu.
 

Spominjanje Allaha je ibadet koji ne zahtijeva nikakava materijalna ulaganja niti fizički napor. Lak je za obaviti, a za njega slijedi velika nagrada. To je ibadet koji čovjekovoj duši vraća zadovoljstvo i spokoj koji mu je potreban. To je ibadet koji svako od nas može u svakom vremenu raditi. Bez njega vjernik ne smije zamisliti nijedan dan u svome životu. Zikr je svakodnevna terapija vjerničih srca. Izuzetno je bitan za njegovo srce kao i za svakodnevnu povezanost sa njegovim Gospodarom. 

Muaz ibn Džebel, radijallahu anhu, kaza: “Ne postoji nijedno djelo koje toliko čovjeka čuva od Allahove kazne kao što je to zikrullah.”
 
Allah je dao zakon koji glasi: “Vi Mene spominjite, pa ću i Ja vas spominjati. Sjećajte Me se, pa ću se i Ja vas sjećati.” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Rekao je Uzvišeni Allah:Ja sam uvijek sa Svojim robom kada Me se sjeti. Ako Me se sjeti u osami, i Ja se njega sjetim kada sam sam. Ako Me spomene u društvu, Ja njega spomenem u društvu boljem od njegovog.

Allah nas ovim podsjeća da kada god mi Njega spomenemo, i On naše ime spomene na nebesima.

Zikr bi trebao biti i jezikom i srcem, da budemo svjesni onoga što izgovaramo i da o svakoj riječi razmišljamo. Zikr je put koji te vodi Allahovom zadovoljstvu. Kaže Uzvišeni Allah: I muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha – Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio.” (El-Ahzab, 35)
 
Jedne prilike Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se obratio svojim ashabima riječima: Hoćete li da vas obavijestim o vašim najboljim djelima, o djelima koja su najveličanstvenija kod vašeg Gospodara? Na najvećim deredžama su kod vas i bolja su vam od udjeljivanja i zlata i srebra i bolja su vam od borbe na Allahovom putu.” Na šta ashabi rekoše: “Hoćemo, Allahov poslaniče.” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “To je zikrullah (spominjanje Allaha).”

Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je jedne prilike opisao razliku između osobe koja čini zikr i one koja je nemarna po tom pitanju: Primjer onoga koji se svakodnevno sjeća Allaha i onoga koji to ne radi je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca.”

Ibn Kajjim, rahmetullahi alejhi, je rekao: “Zikr za ljudsko srce je poput vode za ribu. U kakvom stanju bi riba bila kada bi ostala bez vode?”
______________________

U kakvom je onda stanju ljudsko srce ukoliko nema zikra?

Ibn Kajjim je takođe rekao: “Spominjanje Allaha uz potpunu prisutnost srca povećava spoznaju Gospodara svjetova, budi ljubav i stid prema Gospodaru, povećava osjećaj Allahove prisutnost i nadzora. Udaljava ga od grijeha i nemarnosti. Takav zikr daje velike plodove. Međutim, spominjanje Allaha uz odsutno srce, samo riječima, takve plodove ne daje, a i ako bude kakvih rezultata, oni su slabi.”

Zikrom punimo baterije, smirujemo naša srca, pronalazimo sreću, zadovoljstvo, jačamo naše strpljenje. Ako hoćeš testiraj se. Kada se nađeš u teškoj situaciji, naiđe ti stanje tuge, depresije, srdžbe, testiraj sam sebe. Zikri, spominji Allaha polako i sa razumijevanjem: Subhanallah, Elhamdulillah, Allahu ekber, La ilahe illallah… Uči ono što znaš. Vidjećeš, svjedočićeš da će ti se srce vrlo brzo smiriti. Tu tegobu koji su osjećao kao da je neko rukom odnio.

Zato neka naš zikr bude sa razumijevanjem onoga što izgovaramo, uz prisustvo srca, uz razmišljanje o onome što govorimo, kako bi naše srce i naš život bili uređeni. Oživi svoje srce, oživi ga zikrom. Neka ti zikr svakodnevno bude na jeziku, neka ti zikr bude u srcu.

Najbolji način da te tvoj Gospodar spomene jeste da ti Njega spomeneš. Najbolji način da se tvoj Gospodar tebe sjeća jeste da se ti Njega sjećaš.

Nema boljih dana niti ima boljih noći od ovih mubarek noći. Ispunimo ih sjećanjem na Gospodara riječima: 
Subhanallah, Elhamdulillah, Allahu ekber…
 

Podari mi zikr Tvoj pa da mogu na jeziku da ga nosim
i nadahni me da Te u svakoj prilici spominjem

zikrullah da činim dok ne umrem.
 

Allahu moj, priveži srce moje i jezik moj

da sluge zikra budu i da nikad se ne umore
 
Iz video serijala: On je Allah
Televizija 5
 
video
play-rounded-fill

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta