Hadž

Kako hadžije provode dan bajrama?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Deseti dan zul-hidždžeta (dan Bajrama) na Mini se baca sedam kamenčića na Veliko džemre (Džemretul–Akabe). Obaveza je da se kamenčići ubace u korito, a nije obaveza da se pogodi u stub unutar korita.

Obaveza je baciti kamenčiće, a ne samo spustiti ih u korito i to svaki kamenčić pojedinačno. Uz svako bacanje kamenčića desnom rukom izgovara se: ”Allahu ekber!“

Nakon bacanja kamenčića, obaveza je da hadžija zakolje kurban (to će uraditi institucije Saudijske Arabije za njeg), da obrije glavu ili skrati kosu (ravnomjerno a ne iza uha ili nešto slično jer to nije ispravno), a brijanje glave je bolje. Žene neće brijati glavu nego će skratiti kosu u dužini jagodice prsta. Nakon toga, zabrane vezane za ihram prestaju, osim spolnog općenja sa suprugom.

Zatim se hadžija upućuje prema Mekki da obavi hadžski tavaf (tavaful–ifada) koji je jedan od temelja hadždža. Bolje je da se obavi nakon zore prvog dana Bajrama, ali je dozvoljeno i odgoditi ga. Zatim će klanjati dva rekata poslije tavafa kao što je obavio kod ‘umre.
Nakon toga, hadžija će se napiti zemzem-vode, a onda uputiti dovu Allahu Uzvišenom.

Poslije obavljenog hadžskog tavafa, hadžija se penje na brežuljak Safa, te će obaviti sa’j kao što je obavio kada je obavljao ‘umru.
Poslije obavljenog sa’ja hadžiji je dozvoljeno sve što mu je bilo zabranjeno, čak i odnos sa suprugom. Nakon sa’ja ne treba klanjati posebne nafile na Mervi.

Ukoliko bi hadžija obavljao tavaf ili sa’j pa počne namaz, prekinut će, te klanjati za imamom taj farz-namaz, a potom nastaviti sa obavljanjem tavafa ili sa’ja.

Nakon obavljenog sa’ja, 1. dana Bajrama, hadžija se upućuje prema Mini (gdje će boraviti još dvije noći minimalno a maksimalno tri). Dozvoljeno je stići na Minu bilo kada u toku dana. Klanjaju se namazi skraćeno, ali se neće spajati.

Hadžije ne moraju klanjati bajram namaz.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta