Tekstovi

Kako koristimo svoj dan?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vrijeme je za sve nas jednako, svima nam je na raspolaganju jednakih 24 sata u jednome danu. Često možemo čuti ljude kako govore da im je dan „proletio“. Da li vrijeme zaista leti ili ga mi samo loše koristimo?

Mobitel je stvar koju danas svi posjedujemo i kod velikog dijela ljudi većinu vremena u našim rukama. Zamijenio je sat, bilješke, fotoaparat, novine…naravno velika je prednost u njima i informacije su nam znatno lakše dostupne, no sve nosi svoje dobre i loše strane. Realna slika danas je da većina nas na istim tim mobitelima zaista provodi mnogo vremena. Koja je uloga mobitela u našem danu? Da li je to onoliko koliko je neophodno ili gubimo svoje dragocjeno vrijeme „skrolujući“ po TikTok-u, Instagram, Facebook-u..Da li zaista možemo reći da nam mobitel služi ili služimo mi njemu? I da li ono što gledamo, slušamo i činimo na njemu, jeste ono čime je Uzvišeni Allah zadovoljan?

Podsjetimo se da ćemo biti pitani za svoje vrijeme u šta smo ga koristili. Od 24 sata, neka svako od nas razmisli za sebe, koliko vremena odvajamo za mobitel u danu, a koliko za Onoga koji je Tvorac vremena, Gospodar svih svjetova? Da li bi nam bilo teže sedmicu dana bez učenja Allahove knjige, Časnog Kur’ana ili bez interneta/mobitela? Koliko se nasekiramo ako propustimo učenje Kur’ana po nekoliko dana, tjedana, možda i mjeseci…a koliko bismo se nasekirali ako bismo toliko period izgubili mobitel? On svakako jest potreba i korist, ali ne bsmo nikako smjeli dozvoliti da nam krade vrijeme i to na način od kojeg na ahiretu nećemo imati nikakve koristi. Na nama je da sebi limitiramo način i vrijeme korištenja, da pazimo šta pretražujemo.

Izloženi smo zlu, nemoralu i toksičnom sadržaju više nego ikad, šta naravno ne znači da ćemo nakon ovog članka mobilni baciti u kantu za smeće 🙂 Poanta je da zapitamo sebe i pokušamo korigovati ono za šta mislimo da ne radimo ispravno (općenito u svojim životima, a ne samo kada je riječ o ovome),  da koristimo vrijeme maksimalno, da razmislimo šta su naši prioriteti i u kojem smjeru nas vode koraci koje činimo.

Molimo Allaha da koristimo vrijeme i imetak onako kako je On zadovoljan, amin.
__________
Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Iskoristi pet stvari prije drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i život prije smrti. (Tirmizi)

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta