Tekstovi

Kako me auto naučio o ihsanu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prošle zime imao sam problema s automobilom i počeo sam biti nevjerojatno frustriran svojim vozilom. Bio je to model iz 2001., praktički se raspadao. Osjećao sam se kao da svaki mjesec ili dva izdvajam nekoliko stotina za zamjenu ili popravak različitih dijelova, čim jedno popravim drugo se pokvari. Napokon sam odlučio da je vrijeme da kupim noviji auto. Poput većine ljudi koji žele kupiti automobil, proveo sam neko vrijeme pretražujući trgovce automobilima i testirajući različite modele. Iz nekog razloga, međutim, niti jedan od automobila nije mi se činio pravim.

Potom sam učinio dovu, moleći Allaha dž.š., da mi podari auto koji mi najviše odgovara. Nekoliko tjedana nakon što sam započeo potragu, moj otac je primio poziv od svog starog prijatelja. Ovaj je čovjek dulje vrijeme putovao u inozemstvo i trebao je pronaći novi dom za svoj automobil. Pa je pitao mog tatu želim li ja da mi pokloni auto. Nisam bio siguran kako je znao da mi treba auto, ali moj odgovor je bio odlučno DA!

Kako me je polovni auto naučio o ihsanu – o islamu

Sutradan sam otišao po auto od tatinog prijatelja i uvjerili smo se da su svi papiri u redu. Ono što se tada dogodilo iznenadilo me. Kad sam mu zahvalio na njegovom nevjerojatno velikodušnom daru, ponašao se kao da sam ja taj koji mu čini uslugu. Može se osjećati pomalo neugodno kada dobijete tako velik dar, a ja sam stvarno bio prilično nervozan, bilo mi je neugodno zbog takve geste, iako sam naravno bio zahvalan i sretan.

Kad sam pogledao auto, primijetio sam da je potpuno sređen i čist. Kad sam ušao u auto i dao kontakt, primijetio sam da je i spremnik goriva potpuno pun. Također je objesio novi osvježivač zraka mirisa vanilije u automobilu, a uz mjenjač je ležao jedan jedini CD – Juz ‘Amma.

Prva riječ koje sam pomislio dok sam sjedio u tom novo-očišćenom, svježe namirisanom vozilu bila je: Ihsan. Ne samo da mi je očev prijatelj želio pokloniti ovaj automobil – što je samo po sebi vrlo velikodušno djelo – učinio je to na najljubazniji i najplemenitiji mogući način.

Pobrinuo se da bude sto posto spreman za vožnju, da izgleda čisto i miriše svježe, a i da u vožnji imam što slušati! Nije morao učiniti ništa od toga. Bio bih podjednako sretan da sam uzeo auto koji je trebao očistiti ili u kojem je jedva ostalo benzina.

Ipak je to ipak bio auto! Ali on je prakticirao ihsan.

Što je Ihsan?

Riječ “Ihsan” na arapskom je izvedena iz riječi “ahsana”, što otprilike znači “raditi stvari bolje”.

U dobro poznatom Poslanikovom, sallallahu alejhi ve sellem , hadisu, Džibril a.s. mu dolazi u liku čovjeka i nastavlja da mu postavlja niz pitanja u vezi sa islamom, imanom i ihsanom .

Od Omera, r.a., prenosi da je rekao: Jednog dana smo sjedili kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kad se pojavi čovjek jako bijele odjeće i izrazito crne kose. Na njemu se ne primjeti trag putovanja i niko ga od nas ne poznaje. Zatim sjede kod Poslanika, s.a.v.s., pa osloni svoja koljena na njegova koljena i stavi svoje dlanove na njegovo stegno i reče: ‘O Muhammede, obavijesti me o islamu!’ Poslanik, s.a.v.s., reče: ‘Islam je da svjedočiš da nema istinskog boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik i da obavljaš namaz, daješ zekat, postiš Ramazan i da hodočastiš Kabu, ako si mogućnosti to da učiniš.’ On reče: ‘Istinu si rekao.’  Pa se mi začudismo, pita ga i potvrđuje mu. Zatim reče: ‘Obavijesti me o imanu!’ Reče Poslanik, s.a.v.s.: ‘Da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige (objave), poslanike, Sudnji dan i da vjeruješ u kader (odredbu) dobru i lošu.’ Reče: ‘Istinu si rekao.’

Reče: ‘Obavijesti me o ihsanu (dobročinstvu)!’ Reče Poslanik, s.a.v.s.: ‘Da obožavaš Allaha kao da Ga vidiš, jer iako ti Njega ne vidiš On, zaista, tebe vidi.’ Reče: ‘Obavijesti me o Sudnjem danu!’ Reče Poslanik, s.a.v.s.: ‘Upitani ne zna o tome više od onoga koji pita.’ Reče: ‘Obavijesti me o njegovim znakovima!’ Reče Poslanik, s.a.v.s: ‘Kad robinja rodi svoju gospodaricu, i kad se vide bosonogi, goli pastiri kako se nameću u gradnji visokih građevina.’ Zatim ode (taj čovjek), a ja sam (Omer) ostao određen period, a zatim mi reče Poslanik, s.a.v.s.: ‘O Omere, znaš li ko je onaj što je pitao?’ Rekoh: ‘Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.’ Reče: ‘To je, doista, Džibril. Došao je da vas poduči vašoj vjeri.”

Na osnovu Poslanikovih odgovora Džibrilu , učenjaci su se usudili reći da postoje tri nivoa vjere.

Prva razina je islam – pokornost Bogu i svjedočenje da nema nikoga vrijednog obožavanja osim Njega.

Druga razina je iman – dublje razumijevanje vjere koje uzrokuje da pravo vjerovanje uđe u vaše srce.

Konačni nivo vjere je Ihsan: obožavanje Allaha dž.š., kao da Ga vidite, ili barem znanje da On vidi vas.

To je posljednji i najviši korak – stanje postojanja u kojem ste dosljedno svjesni da Allah, dž.š., ima puno znanje o svemu što radite. S tom sviješću dolazi želja da se potaknete ne samo da činite dobra djela, već i da ih činite što bolje i čistije.
_________________

Povratak na auto

Dok sam se tog dana vozio u svom novom vozilu, nasmiješio sam se u sebi. Mnogo godina prije nego što se to dogodilo, poznavao sam tatinog prijatelja kao dobrog oca vlastitoj djeci i dobrog, velikodušnog vjernika. Imao je takav ugled u našoj zajednici, čak i prije mog rođenja.

Njegova desetljećima duga dosljednost kao dobrog čovjeka omogućila mu je sposobnost da ide dalje kada čini dobro djelo. To mu je postalo druga priroda.Tog dana sam znao da me je Allah, dž.š., blagoslovio da vidim kako  se ihsan  može prakticirati u našim svakodnevnim životima. Ponekad je sve što je potrebno malo doraditi dobro djelo da bi ono od  dobrog  postalo  izvrsno.

Neka nam Allah, dž.š., podari priliku da razvijamo našu vjeru sve dok ne budemo u stanju služiti mu najbolje što možemo.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta