Tekstovi

Što ti, bolan, smeta tuđi hajr?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U zadnje vrijeme na društvenim mrežama primijetih jednu jako čudnu pojavu: dio osoba koje se trude činiti dobro, pomagati drugima, širiti dobro, a samo Allah zna iskrenost njihovih nijjeta. I drugi dio osoba- onih koje neprestano pokušavaju da udare na činjenje dobra ovih prvih, ne birajući ni način ni sredstva. Pri tome udaraju na čast ovih prvih, ulaze u njihove nijjete, i na sve moguće načine pokušavaju obezvrijediti njihova djela. To je toliko tužno, toliko nisko, i toliko neprilično za jednog vjernika/vjernicu.

To predstavlja ozbiljnu bolest koja nagriza muslimansko društvo, ubija jedinstvo muslimana i ozbiljno se suprostavlja hadisu Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem: “Vjernik vjerniku je kao zidovi zgrade, jedan drugog podupiru.” (Buharija i Muslim)

Ili drugom hadisu koji kaže: „Niko neće biti pravi vjernik sve dok svom bratu (i svojoj sestri) ne bude želio isto što i sebi.“ 

Musliman je muslimanu brat: ne nanosi mu nepravdu, ne uskraćuje mu njegova prava i ne ponižava ga. Čovjeku je dovoljno zla to što nipodaštava brata muslimana.” (Muslim)

A svaki naš korak koji napravimo protiv brata/sestre muslimanke- zapravo je zulum koji Allah neće oprostiti dok nam rob ne oprosti.

Iskreno se pitam: Što ti, bolan, smeta tuđi hajr?

  • Tuđe dobro tebe ne sprječava da činiš dobro, niti može kod Allaha umanjiti tvoje dobro.
  • Tuđe dobro može da ti bude podstrek i mogućnost da ispuniš kur’anski imperativ: „Natječite se u dobru!“
  • Možda ne možeš činiti istu vrstu dobra kao neko drugi, ali sigurno možeš činiti neku vrstu dobra.
  • Ne zaboravi da je čak i podrška dobru dobro djelo. Radost tuđoj sreći je dobro djelo. Lijepa riječ je dobro djelo…
  • Nikoga kome Allah želi dati lijep spomen na oba svijeta- ti poniziti ne možeš. Uzvišeni u Kur’anu kaže:

„A koga Allah ponizi, niko ga ne može poštovanim učiniti. – Allah ono što hoće radi” (el-Hadždž, 18) Isto tako, koga Allah uzdigne, niko ga ne može poniziti.

  • Nikada ne poredi nečije dobro sa njegovim propustima, greškama i grijesima. Nisi sudija. To je samo Njegov posao. I dokle god osoba vjeruje u Njegovu Milost i želi da se iskupi za ono što nije dobro- ona je inšaAllah na putu dobra. Uzvišeni Allah je rekao: “Dobra djela zaista poništavaju loša” (Hud, 114)
  • Ne zaboravi na ajet: „O vjernici, brinite se o sebi!“ Brini se šta si ti dobra uradio/la, ili od kojeg zla si odustao/la. Brini se koje dobro bi mogao/la početi činiti, a koje zlo ostaviti…
  • Potrudi se da pretekneš onog čije dobro ti je u oči zapalo. Možda je on/ona baš tu- jer se nije bavio/la tuđim životom. Dobro te čeka. Sve je do tebe, da li ćeš ga uzeti ili ostaviti. Da li ćeš krenuti ka putu dobra, ili ćeš ostati da tapkaš u mjestu.
  • Očisti svoje srce od zlobe, i odbaci je čim je „namirišeš“. Neka se ne „grana“ tvojim tijelom, jer teško onom koga zloba obuzme i čiji razum pomuti.
  • Ne budi od onih koji na ruži vide samo trn. Uzmi je pažljivo i pomiriši. Divan je njen miris. Tako je, uistinu, divan i miris hajra. Gospodara molim da nam hajr omili, a od zla da nas sačuva. Amin.

H.Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta