Tekstovi

Kako mogu primiti islam?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Riječ ‘musliman’ doslovno znači osoba koja se pokorava Božjoj volji, bez obzira na porijeklo.Prelazak na islam (odnosno povratak islamu) je vrlo jednostavan proces i možte ga obaviti u privatnosti, a možete (ako želite) to učiniti i u prisustvu drugih muslimana. Ako imate stvarnu želju da budete musliman i vjerujete da je islam prava Božja vjera, onda sve što trebate učiniti je reći šehadet (potvrda), odnosno izjasniti se da vjerujete da je samo Jedan Jedini Bog (Allah) i da je Muhammed a.s. Njegov rob i poslanik.

Šehadet je prvi od pet stubova islama

Čim izgovoriš šehadet, iskreno vjerujući u to što izgovaraš, time tog momenta ulaziš u okrilje islama i postaješ musliman. Nakon izgovarnja šehadeta, Allah vam oprašta SVE prijašnje grijehe i počinjete novi život s potpuno čistim listom, kao da ste se iznova rodili.

Kako glasi šehadet?

Da biste prešli na islam i postali musliman, sve što trebate učiniti je reći sljedeće s iskrenim vjerovanjem u to što govorite i razumijevanjem značenj: Ešhedu en la ilahe ilallah, ve ešhedu enne Muhammeden resulullah.Prijevod ovoga je: Svjedočim da nema pravog boga osim Boga (Allaha) i svjedočim da je Muhammed posljednji Božiji poslanik.”

Čim izrekneš gore navedeno svjedočanstvo s uvjerenjem, postao si musliman. Možeš to učiniti sam/a, a možeš i drugim muslimanom ili muslimanima, da ti oni pomognu.

Zašto preći na islam?

U trenutku kada izgovaraš šehadet, osjetit ćeš neopisiv osjećaj u svome srcu. To je moment kada tvoja sva loša djela budu oproštena, obrisana…Allah ispunjava Njegovo obećanje i riječ, a On kaže da onog trenutka kada potvrdiš da vjeruješ u Njega, briše sve grijehe koje si ikada počino/la u svom životu, bez obzira na to koliko je veliki ili mali grijeh, tako da od tog trenutka počinješ svoj novi život, preporođen/a i bez grijeha.

Nije li to predivna prilika?

Pa, Allah će ti dati još bolje i više od ovoga – ne samo da će obrisati sve tvoje grijehe, nego će sve te grijehe pretvoriti u nagrade i vratiti ti ih, tako da ne samo da od tog trenutka počinješ svoj život bez grijeha, već ćeš biti u velikoj prednosti spram ostalih, sa svim tim nagradama i drugi muslimani će ti pozitivno zavidjeti na tome. Na tebi je da se držiš podalje od grijeha i budeš zahvalan kroz svoj novi život.

Znaš li znati što dobiva posljednja osoba koja uđe u Džennet (Raj)?

Posljednja osoba koja će ući u Džennet je osoba koja u životu nije zaradila nijedno dobro djelo, ali je vjerovala u Allaha.  Nagrada te osobe bit će poput svega na ovome svijetu puta 10! Možeš li zamisliti posjedovanje samo npr., nekretnina u toj količini? Pa, to je zadnja osoba na razini…a zamislimo što će tek biti sa onima na većem stepenu Dženneta?

Iskoristimo mudro priliku, možda je baš ovaj članak znak koji si čekao/la, jer ne znamo kada će biti naš red da umremo, a jednom kad umremo, to je to, nećemo se moći vratiti na zemlju kako bismo povjerovali i pokušali ponovo…tada što je napravljeno, napravljeno je.

Što ako opet učinim neki grijeh?

Ako se desi da ubuduće učiniš ili upadneš u neki grijeh, uvijek se pokajaj Allahu, tj. moli Allaha da ti oprosti. U Kur’anu stoji da Allah voli one koji se mnogo kaju i da prima svako iskreno pokajanje. Ne treba posebna procedura, ne moraš nikome prepričavati svoje grijehe, ne treba ti posrednik između tebe i Onoga Koji je stvorio sve živo i neživo, dovoljno je iskreno se pokajati i obratiti Bogu direktno.

Rekao je Allah Uzvišeni:O robe moj, dok god Me budeš molio i od Mene se nadao, ja ću ti praštati šta god budeš radio, i na to se neću obazirati. O robe moj, kada bi tvoji grijesi dosegli do neba, ako bi zatražio od Mene oprost, oprostio bih ti. O robe moj, kada bi mi pristupio sa pogreškama velikim poput zemlje, zatim me sreo ne smatrajući drugog ravnim Meni, ja bih ti pristupio sa jednakim oprostom.” (Tirmizi)

Nemoj pokušavati shvatiti i naučiti sva pravila i sve odjednom, preko noći. To je slično kao da netko npr. preko noći nauči svo gradivo srednje škole i fakulteta i svega u životu što ga čeka, što je nemoguće. Kreni korak po korak, ali ustraj i budi odlučan. Prvi i najbitniji korak je izgovaranje šehadeta, a potom učenje obavljanja i obavljanje molitve (namaza), a dok ne naučiš, uvijek se možeš obratiti Allahu iskrenim riječima i moliti na svoj način, postepeno ali sigurno koračaj do Dženneta.

Izvor: www.allahsword.com

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta