Tekstovi

Kako prestati biti „people pleaser“

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako prestati beskrajno udovoljavati ljudima, gazeći svoje granice?

Prvi korak u odmaku od ugađanja ljudima jest istražiti zašto volite ugađati ljudima. Sljedeći korak u kretanju naprijed je rad na vašem mentalitetu i perspektivi prema vašoj situaciji. Islamski gledano, najbolji način da se to postigne je da se prisjetimo da je Allahovo odobravanje važnije od odobravanja bilo kojeg ljudskog bića u ovom životu, te da je Allahovo zadovoljstvo preče (i u suštini jedino važno).

Ovo je problem s kojim se suočavaju mnogi ljudi, stoga budite uvjereni da niste sami. Ponekad to možda i nije loše, ali može imati negativne posljedice. Stoga je važno da ljudi poput vas pokušaju pronaći alternativne načine za upravljanje svojom željom i potrebom da neprestano ugađaju svima.

Zašto volite udovoljavati ljudima?

Prvi korak u odmicanju od ugađanja ljudima jest istražiti zašto volite ugađati ljudima. Je li vaše samopouzdanje utemeljeno na odobravanju drugih i stoga nastojite ugoditi ljudima kao sredstvo potvrde? Da li se zbog toga osjećate kao dobra osoba? Je li to zato što se osjećate važnima i potrebnima? Je li to zato što ne želite ispasti lijeni ili bezbrižni? Je li to zato što se bojite da vas drugi u grupi neće prihvatiti? Ne znate reći „ne“ ili je sve to ipak samo loša navika?

Naš cilj mora biti Allahovo zadovoljstvo, naravno da kao muslimani ćemo pomoći drugima u ime Allaha, no jedno je pomoć, a drugo beskrajno udovoljavanje i „people pleasing“, te ne čuvanje svojih osobnih granica.

Nastojte zadovoljiti Allaha

Islamski gledano, najbolji način da se to postigne je da se prisjetimo da je Allahovo odobravanje važnije od odobravanja bilo kojeg ljudskog bića u ovom životu. Možete koristiti ovu misao kao sredstvo da motivirate sebe i korigirate svoje ponašanje da bude ono što će zadovoljiti Allaha, kao visoki prioritet nad drugim.

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem , je rekao: “Onaj ko ne stječe znanje s jedinom namjerom da traži Allahovo zadovoljstvo, već radi dunjalučke dobiti, neće osjetiti miris Dženneta.” (Ebu Davud)

Oni koji troše imetke svoje u želji da steknu naklonost Allahovu i da im to postane navika – liče vrtu na visoravni na koji se izliva obilna kiša, pa daje dvostruk plod; ako ne bude kiše obilne, bude kiše rosulje. – A Allah dobro vidi ono što vi radite. (El-Bekare, 265.)

Zar se onaj koji je Allahovu naklonost zaslužio može porediti s onim koji je Allahovu srdžbu navukao i čije će prebivalište biti Džehennem? – A užasno je to boravište! (Ali Imran, 162.)

Dobrobiti traženja Njegovog zadovoljstva daleko nadmašuju dobrobiti traženja zadovoljstva onih u ovom životu. Donijet će vam mir i zadovoljstvo u ovom i sljedećem životu na dubljoj razini od prihvaćanja od drugih ljudi.

Razmotrite posljedice

Nakon što ste utvrdili zašto volite ugađati ljudima, razmatranje posljedica ponašanja ugađanja ljudima pomoći će vam da vas motivirate da napravite neke promjene. Konstantna težnja za udovoljavanjem drugima može dovesti do stresa, preopterećenosti i u najgorem slučaju, izgaranja jer provodite previše vremena brinući se za potrebe drugih, a zanemarujete svoje.

Imate izbor

Sljedeći korak u kretanju naprijed je rad na vašem mentalitetu prema vašoj situaciji. Kako sada stoji, navikli ste reći ‘da’ svim zahtjevima koji vam se upućuju. Ono što trebate shvatiti je da također imate izbor reći ‘ne’.

Praktično, postoji nekoliko načina za promjene.

Recite ‘ne’ s uvjerenjem

Počnite s manjim zahtjevima kako biste sebi olakšali, recite ‘ne’ i to s uvjerenjem. Budite apsolutno sigurni u to čak i ako imate neke male sumnje iznutra. Čak i ako osjećate da nakon toga žalite, to je odskočna daska prema tome da ne kažete svima ‘da’.

Osobne granice

Reći ‘ne’ s uvjerenjem način je postavljanja granica. Kao netko tko uvijek nastoji zadovoljiti druge, lako ćete biti iskorišteni. Reći ne u nekim prilikama znači da postavljate granice s drugima, te da nećete udovoljiti svim njihovim zahtjevima. Stalno nastojanje da se ljudima ugodi ponekad može proizvesti negativne osjećaje prema onima kojima želite ugoditi, pa čak i prema samima sebi. Dakle, postavljanjem granica ćete smanjiti šanse da se to dogodi.

Pronađite sredinu

Put naprijed u ovoj situaciji nije reći ne svaki put, već odrediti prioritete i identificirati stvari koje vrijedi učiniti i ljude kojima je stvarno vrijedno ugoditi. Ako netko traži nešto od vas, umjesto da kažete da ili ne u trenutku, recite da vam treba vremena za razmišljanje . Za to vrijeme razmislite morate li to učiniti. Što će se dogoditi ako to ne učinite? Trebate li to stvarno napraviti? Što to vama donosi? Na koji način vam to šteti?  Ili recite da možete pomoći s tim i tim, ali ne i ispuniti potpuno zahtjev. Ili na određeni dan i vrijeme koje je dobro za vas, a ne za njih. Također dobivate i vremena za izgradnju samopouzdanja svaki put kada kažete ne ako je potrebno.

Ne opravdavajte se drugima

U slučajevima kada ste uvjereni da ćete reći ne, nemojte se opravdavati zašto odbijate. Isprike im daju prostora da kažu, na primjer, ‘možeš pomoći kad završiš umjesto toga’ ili, ‘nije to tako težak posao’

Sažetak

Općenito, zapamtite da ne možete svima ugoditi, kao što kažu „nije se rodio ko je narodu ugodio“. Stalno nastojanje da to učinite imat će prije ili kasnije negativne posljedice. Započnite identificiranjem zašto to uopće činite i tražite zadovoljenje ovih potreba na zdravije načine. Upamtite da uvijek postoji mogućnost reći ne. Kada to učinite, učinite to s uvjerenjem i samopouzdanjem, postavljajući čvrste granice. Olakšajte sebi proces pronalaženjem sredine i odvojite vrijeme za pažljivo razmatranje opcija. U konačnici, poduzimanje ovih koraka imat će koristi i za vaše psihološko i za socijalno zdravlje.

Neka nas Allah uputi i olakša nam traženje Njegovog zadovoljstva u odnosu na zadovoljstvo drugih. Amin.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta