Tekstovi

Obaranje pogleda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Obaranje pogleda je farz. I muškarcu i ženi. U to nema nikakve sumnje niti postoji prostor za raspravu. Ljeto je. Godišnje doba kada je na svakom koraku prisutan haram. Oskudno odjevene žene, ali i muškarci. Vrlo lahko je “nakupiti” harama sa svakim izlaskom vani, ukoliko vjernik i vjernica ne slijede upute Uzvišenog.

Kako se maksimalno sačuvati harama?

Prvenstveno, izbjegavati maksimalno gužve, miješanja i boravak u okruženju gdje je mnogo harama, dužnost je i muškarcu i ženi. Svaki bespotreban odlazak na mjesto gdje je mnoštvo golotinje, miješanje muškaraca i žena- haram je. Ispijanje kahva sa društvom, šetnja “korzom” u noćnim satima nakom namaza… Sve to je dobrovoljan izbor da se griješi. Grijeh se sasijeca u korijenu, ne približava mu se. Allah u Kur’anu kaže: I bludu se ne približavajte.”

Kasno je uopće pričati o obaranju pogleda bratu koji sjedi u kafiću, i pored njega prolaze desetine i stotine polugolih žena. Brat ili sestra koji se miješaju sa masom samo kada je prijeka nužda, uz Allahovu pomoć mogu se mnogo sačuvati harama. Ili pogriješiti minimalno, obarajući pogled, čineći zikr, sjećajući se Allaha…

Allah dž.š. je rekao: On zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju a i ono što grudi kriju.“ (sura El-Mu’min, 19)

Ovaj bi ajet, između ostalog, trebao biti na umu svakom vjerniku i vjernici (koji su u braku). Da ne obaraju pogled samo kada su sa supružnikom. Često se gleda na „hatar“ roba, a zaboravlja se Onaj koji na sve motri. Onaj koji je prisutan i kada supružik nije. Onaj koji će ti, ako bude htio, uskratiti slast u halalu i narušiti bračnu harmoniju. Jer, On ne voli neiskrenost. On ne voli varalice.

Obaranje pogleda se također ne odnosi samo na obaranje pogleda na ulici, već na čuvanje pogleda od harama, bilo gdje i na bilo koji način. Kada brat ili sestra gledaju „tajno“ pornografiju (putem interneta ili TV-a), On ih vidi. Uzvišeni ih gleda. Da li bi to isto radili da ih gleda majka, otac, suprug, supruga, sestra, dijete, prijatelj? Ne vjerujem. Ali, pred Uzvišenim su opušteni, jer ih niko „ne gleda“.

Čula sam nedavno za jedan čudan izgovor. „Gledamo haram, jer nismo u braku.“ Ili „Prestat ću s tim kad uđem u brak.“

Ne, ovisnost se ne liječi brakom. Ovisnost o haramu prije braka, razara brak u halalu. Posljedice toga su ogromne. Od nemogućnosti intimnog odnosa, odvratnosti prema supružniku, nezadovoljstva izgledom supružnika (jer kada se zagleda nova roba, uvijek se nađe nešto ljepše i bolje), skrivanja onog što se gleda (tj. neiskrenosti prema supružiku), osjećaja pritiska od strane supružnika (jer osoba nije slobodna činiti haram u prisustvu istog), i još mnoštva drugih ozbiljnih problema koji nerijetko razore brak.

Koliko je taj, za mnoge vjernike „bezazlen“ grijeh opasan, vjernici uistinu nisu svjesni. Ko traži slast u halalu Allah će mu je dati. Ko traži slast u haramu, vječito će biti nesretan. Čuvajmo svoj pogled. Čuvajmo oko od činjenja bluda. Čuvajmo se grijeha pred Onim koji sve vidi.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta