Odgovori

Kako se naziva selam i čestita bajram?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Es selamu alejkum, kako se pravilno naziva selam i čestita bajram (ramazanski i hadžijski) i na njih odgovara, i šta to znači na bosanskom jeziku. Da li se to može skraćivati kako ko hoće?

ODGOVOR: Ve alejkumu selam,

Selam ima potpunu formu koja glasi: Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh. Ova forma selama je najpotpunija i za nju će onaj ko je bude praktikovao imati nagradu 30 sevapa. Za formu selama Es-selamu alejkum ve rahmetullahi slijedi nagrada od 20 sevapa, a za Es-selamu alejkum nagrada od 10 sevapa.

Arapski izraz za čestitku bajrama glasi: TEQABBELALLAHU MINNA WE MINKUM (neka Allah primi i ukabuli od nas i od vas (dobra djela)), dok na našem podneblju se koristi izraz BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN, koji se ne kosi sa šerijatskim smjernicama i kao običaj ima utemeljenje u vjeri.

Ipak treba se vratiti izvoru i podučavati nadolazeće generacije onome što je prektikovao nas Poslanik, a.s., i časni i uzoriti ashabi.

Jasmin Džanan, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta