Odgovori

Kakva je razlika između šehida koji je poginuo na Allahovu putu i ostalih kategorija šehida?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Onaj koji bude ubijen na Allahovu putu, on je šehid, onaj koji umre na Allahovu putu, on je šehid, onaj koji umre od kuge, on je šehid, onaj koji umre od stomačne bolesti, on je šehid i utopljenik je šehid.“ Kakva je razlika između šehida koji je poginuo na Allahovu putu i ostalih šehida koji su spomenuti u ovom hadisu?

ODGOVOR: Onaj koji je poginuo na Allahovu putu ubraja se u najčasniju vrstu šehida. Ostale vrste šehida koje su spomenute u ovom hadisu su šehidi samo na ahiretu, ali na ovom svijetu za njih ne važe isti propisi kao i za one koji su poginuli na Allahovu putu, već za njih na ovom svijetu važe isti propisi kao i za umrle muslimane koji uopće nisu šehidi. Šehid koji je život izgubio u borbi ne smije biti ogasuljen, niti se sa njega smije skinuti njegova odjeća, niti se smije umotati u kefine, niti mu se klanja dženaza, nego se ukopava onako kako je poginuo, u svojoj odjeći i krvav. Takvi šehidi neće biti izloženi kaburskim iskušenjima niti ispitivanju meleka. Svi ostali šehidi se gasule, umotavaju u kefine, klanja im se dženaza i ukopavaju se kao i obični umrli muslimani.

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda ibn Saliha el-Usejmina

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta