Problem i devijacije u društvu

Kontrola ljutnje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

ŠTO JE LJUTNJA?

Ljutnja je psihološko stanje koje proizlazi iz unutarnje uznemirenosti i/ili želje za osvetom. Ljutnja obuzima mozak zbog čega razum i intelekt gube kontrolu i postaju nemoćni. Upravo iz tog razloga takva osoba u stanju srdžbe, bijesa,  postaje slijepa i gluha za bonton i lijepo ponašanje. Ljutnja je slabost, ali ljudii je smatraju snagom. Zapravo, to je iskra koja vas je zapalila pa onda Vi spalite druge. Dakle, ta vatra ne boli samo tebe, nego boli i druge.

NEGATIVNE POSLJEDICE LJUTNJE

Iako je ljutnja prirodan osjećaj, ona ima negativne učinke na one koji joj dopuštaju da ih kontrolira. Utječe na mentalno zdravlje i dovodi do tjeskobe, depresije, krivnje, frustracije i izolacije. No ne samo mentalno zdravlje, već ima utjecaj i na fizičko zdravlje osobe, što uključuje glavobolje, naprezanje, želučane tegobe, srčane probleme itd. Štoviše, utječe na obitelj i društvo u cjelini. Bijes može dovesti do ubojstva i krvoprolića.

UPRAVLJANJE BIJESOM

Kao ljudi, prolazimo kroz mnoge emocije koje ne možemo kontrolirati. Ljutnja je jedna od njih i najjača. Na našu sreću, Allah nam je rekao u Kur’anu kako da se nosimo s tim. Zato je Kur’an kao izvor informacija koje će nam pomoći da vodimo ispravno svoj život, toliko važan. Allah nas je savjetovao da suzbijamo svoju ljutnju u svim situacijama, ma koliko one bile teške. On je ovo posebno spomenuo u Kur’anu kada kaže:

…za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine… (Ali Imran, 134.)

Kontroliranje ljutnje „hladi“ situaciju koja vrlo brzo može postati ružna i zato nam je to Allah propisao. Također, ljutnja je od šejtana, koji vodi u zlo.

Kada su se dvojica ljudi prepirala, lice jednog od njih je pocrvenilo, a njegove vene su nabrekle. Tada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Ja znam riječ koju ako bi je izgovorio prestalo bi ono što ga je spopalo (ljutnja). Kada bi rekao: ‘Euzu billahi mineš-šejtanir-radžim!’- prestalo bi ono što ga je obuzelo.” (Buhari)

Također, u drugom hadisu se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: Ako se neko od vas naljuti, neka šuti.” (Ahmed)

To je zato što bijesna osoba gubi samokontrolu i može izgovoriti riječi nevjerovanja ili kletve ili riječi razvoda koje bi uništile njegov dom ili riječi klevete koje bi mu donijele neprijateljstvo, grijehe i mržnju drugih. Dakle, šutnja je rješenje koje pomaže u izbjegavanju ružnih situacija.

Ljutnja je dio ljudske prirode. Čovjeku može itekako biti teško da se ne naljuti, ali vjernici će se prisjećati Allaha kada budu opomenuti i tražit će Njegovu pomoć i uputu. Neka nas Allah uputi na Pravi put i sačuva nas ljutnje i njenih loših posljedica, amin.

Izvor: www.backtojannah.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta