Problem i devijacije u društvu

Kuda ide naša omladina

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zadnja dva dana, ”svjedoci” smo nemilog događaja o kojem priča cijeli region, tj. događaja u kojem su djevojke, srednjoškolke pretukle 16-godišnju učenicu iste škole, a jedan od momaka to sve snimao i nije učinio ništa da djevojku zaštiti…

Cijeli region osuđuje taj čin, mnogi mediji su se oglasili, također osuđujuči, a ja se ibretim narodu, gdje je bio do sad da osudi i podigne svoj glas protiv nečega ovakvog. To je užasno djelo, strašno za vidjeti, u šta se to pretvaraju današnje djevojke, ali zaboravljamo da su one samo tri u nizu, i da ovakve postoje u gotovo svakoj školi, i djevojke i mladići. Neće biti dovoljno samo kazniti ove tri, nažalost jako nasilne djevojke, već taj problem se mora početi rješavati na druge načine.

Omladini treba vjera! Omladini treba Islam! Treba im odgoj kako roditelja, tako i okoline. Pa, Allah neće promjeniti stanje jednog naroda, dok se on sam ne počne mijenjati, a mi očekujemo da nam sve ‘cvijeta’, a trud nula. A šta možemo očekivati kada mnogi današnji roditelji svojoj djeci dozvole svu moguću slobodu i očekivaju da će se dijete samo odgojiti? A šta možemo očekivati kada većina današnje omladine o svojoj vjeri zna onoliko koliko ga je efendija naučio sa 8-9 godina, tj. par sura iz Kur’ana, ako ih nije zaboravio, i ako su ga i tada roditelji slali makar u mekteb?!

A šta očekivati kada sin vidi babu da pije rakiju, i nudi ga sa njom?! A šta očekivati kada čuješ kako majka Bošnjakinja govori svojoj kćerki:”De ti kćeri proživi, kad ti mama nije mogla”?! A šta bolan očekivati kada djetetu dozvoliš da ti gleda filmove koji ne prolaze bez nemoralnih scena, i još ti to sa njim gledaš?! Šta ćeš očekivati kada vidiš kćerku koja je pokrila na sebi samo osnovno, i kako se voda sa momkom po čaršiji za rukicu, stavlja slike po internetu na kojima se ljubi sa njim i sl., a tebi svejedno, još si ponosna na nju, ako je našla ”finog” momka?! Kako možeš očekivati da ti dijete bude uzorno, a pustiš da ti se u 3 ujutro vraća iz diskoteke?

Nekima od te djece se Allah i smiluje, pa ih vrati sebi i uputi na pravi put, sačuva od nevaljalosti, ali mnogi svoj život provedu u NIČEMU, bez vjere, stida, nade. Kakvu budućnost očekivamo ako će vam sutra djecu odgajati majke koje nemaju nimalo stida ni pred Bogom niti ljudima? Mjenjajući prvenstveno sebe nabolje, lakše ćemo uz Allahovu pomoć promjeniti i druge oko sebe. Tvoje dijete vidi u tebi uzor, pa se ti zapitaj kakav primjer svome djetetu daješ. A kako ćeš ti brate i sestro odgojiti svoje dijete ako ono nema nešto čega će se ustručavati, bojati stiditi?!

Kada mu usadiš moralne vrijednosti, kada se potrudiš da mu objasniš da je tu uvijek neko ko motri na njega i njegove greške, kada se potrudiš da svoje dijete od malih nogu uputiš na namaz, da osjeti slast sedžde, kada ga podučiš učenju Kur’ana-da on zna da čita govor svog Gospodara, kada mu omiliš njegovu vjeru, i on je zavoli, pa se postidi svog Gospodara, ako uradi neki grijeh, jer zna da je tu dano-noćno, da ga posmatra i bdi nad njima, kada sa svojim djetetom provodiš vrijeme pričajući o ljepotama Islama, umjesto da gledate sapunice zajedno, šta misliš kolika je mogućnost da takvo dijete krene ovakvim putem, kao ove tri djevojke?!

Bila sam svjedokom mnogim slučajevima u kojima su roditelji uložili ovakav trud da svoje dijete izvedu na pravi put, pa se desilo da je dijete malo, privremeno ”skrenulo” sa tog puta, ali se još brže vraćalo, jer te riječi ostaju tu negdje uvijek u podsvijesti i taj roditeljski trud u ime Allaha urodi plodom. Ako te Allah i iskuša sa neposlušnim djetetom, ti ćeš barem znati da si dao sve od sebe da ga odgojiš u duhu Islama, i da si se trudio da napraviš onakvog insana kakvog bi želio tvoj Gospodar da bude.

Na mladima ostaje svijet. Oni su oni koji sutra ponosno treba da nose bajrak Islama, da se bore za svoju vjeru, da budućim generacijama dostavljaju jedinu istinu. Naša omladina je naša budućnost, naša nada da će ”sutra” biti bolje nego ”danas” inšallah, a šta možemo očekivati ako naša omladina bude živjela raskalašenim životom, i jedina im briga bude da se što bolje provedu na ovome svijetu?!

Vaša djeca su vam emanet od Allaha i bit ćete pitani za njih. Bit ćeš brate i sestro odgovoran za svoje dijete na Sudnjem danu, i ne dozvoli da tvoj nemar prema odgoju djeteta učini da ne zaslužiš Allohovu milost i oprost, jer znaš nije to mala stvar, imati odgovornost za cijelog jednog insana na svojim plećima, i nositi teret za njegov odgoj, što će uz Allahovu pomoć i napraviti čovjeka ili nečovjeka od njega. A ti sad zastani i preupitaj sebe, koliko si činio i koliko činiš, i ne dozvoli da ti sutrašnji dan prođe, a da svoje dijete nisi uputio na koje hair djelo, koje će koristiti i tebi i njemu inšAllah. I još jednom: “Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe!” (Er-Ra’d, 11.)

Ummu Sara Žužić

OBAVEZNO, OBAVEZNO POGLEDAJTE DONJI VIDEO – kad bi Bogdom uzeli pouku iz njega i primjenili neke od ovih savjeta u svom zivotu pa da nam se ne desavaju ovakve stvari kao u gornjem tekstu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta