Fikh
space gray iPhone X on blue surface

“Kupovina” “na rate”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Najprije, želim da vam ovaj hadis i riječi Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, budu na umu tokom čitanja ovog teksta, naime rekao je Allahov Poslanik: “Kada se u nekom mjestu pojave blud i kamata, oni su time na njih navukli Allahovu kaznu….” A Allahova kazna, i rat od njega nije preciziran i u tome je upravo i mudrost, no, na to ćemo se vratiti pri kraju samog teksta.
 
Allah je halal i mubareć učinio trgovinu, ali je zabranio kamatu.
Kupovina na rate je dozvoljena Poslanikovom sallallahu alejhi ve sellem praksom, kao što je to potvrđeno, među ostalom, u poznatom slučaju sa Berirom r.a. Svakako da je dozvoljeno da prodaja na odgođeno, na rate, bude cijenom drugačija od trenutačne/kešom prodaje. Međutim ono što je sporno, a u konkretnom slučaju zabranjeno, jeste tzv. “prodaja” na takozvane “fiksne” “rate” gdje su treća strana konvencionalne banke.
Uloga banaka u prodaji na rate, za one koji su pročitali ugovor, jeste da je ona kreditodavac.
 
Znači, prodavac je vlasnik robe koju prodaje kupcu, ako isti kupi, npr. telefon kešom isti mu ga prodaje 200€, no, ako kupac neće da otkupi telefon kešom, već na rate, prodavcu je dozvoljeno da recimo isti kupcu proda za 240€ na 12 rata i tu nema nikakve zapreke.
Problem je kada se ubaci treća strana, u ovom slučaju banka, koja je ugovorom, jasno definirana kao kreditodavac. Tako da ukratko, ona svojem korisniku, a preko ugovora sa prodavcem, nakon zadovoljavanja nekih općih uvjeta, kupcu telefona daje kredit od 200€, koje uplati prodavcu, koji kupcu predaje telefon, a zatim kupac vraća toj istoj banci 240€ na ime kredita koji je podigao da plati telefon.
 
Što je obrni-okreni, predislamska/džahilijetska kamata, potvrđena Poslanikovim riječima: “Zlato za zlato, srebro za srebro…. isto za isto, a onaj koji da ili traži više, takav je počinio kamatu!” i svi Kur’anski ajeti se prije svega odnose upravo na ovu vrstu kamate.
A da na to dodamo da mnoge banke, za neke skuplje stvari, uvjetuju kojekakva osiguranja, što potpada u zabranu “dvije prodaje u jednoj” “dva ugovora u jedan”…
 
A da ni ne pominjemo “grejs” periode eventualnog zakašnjenja uplata i rata, koji ako prođu i isteknu, čovjek svojim vlastitim potpisom i saglašnošću daje banci izun da mu obračuna zateznu kamatu… Ti možeš reći da nećeš dati sebi da okasniš, ali šta ćeš sebi kazati to što si se usaglasio da ti se obaračunava kamata nakon eventualnog kašnjenja?!
Čak, ukoliko se čovjek nakon što je eventualno i saznao da se radi o kamati, pa se što prije želi otarasiti iste, tako što bi htio da ranije i prije predviđenog roka uplati cio iznos i tu su ugovorom, a također i potpisom i saglasnošću samog njega, navedene kojekakve “finansijske kazne” (čitaj kamate), tako da ni ulazak, a ni izlazak iz ovakvih kupoprodajnih ugovora nije lahak, kako dunjalučki tako i ahiretski.
 
Nakon ovoga, jasno nam je, što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izjednačio onoga koji jede kamatu sa onim koji mu je daje, koji je zapisuje, koji svjedoči… Svi su oni isti, kako je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao. Pa svakako, nebi ti koji jedu ni opstali da tu nismo mi, koji im je poniženi dajemo, na ovaj ili onaj način.
Sumiramo da je banka u ovim slučajevima “prodaje” na “rate” kao treća strana kreditodavac, a ne preprodavac ili kupac a niti žirant ili garant. A konsenzusom je ustanovljeno “da svaki dug koji sa sobom povlači bilo kakvu korist (novčanu, uslužnu, radnu…) je kamata”
 
SOLUCIJA I ALTERNATIVA
– Ako ćeš uzeti telefon, uzmi onaj koji možeš sebi priuštit da ga kupiš kešom. Bolji je telefon od 100€ plaćen kešom, nego li onaj od 1000€ kupljen na rate posredstvom banke. Kao što je bolji auto od 2000€ plaćen kešom nego li onaj od 15.000 ili 20.000 uzetim na lizing ili na rate ali “direkt” iz “firme”…
 
– Pozajmi se kod bogatog darodavnog muslimana pozajmicom kojoj će posvjedočiti svjedoci, koja će biti zapisana, određenog datuma i načina vraćanja, i koju ćeš vratiti u istom iznosu koju si posudio. Na taj način će zajmodavac biti od onih za koje je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem kazao da su na taj način učinili sadaku, plus biće sebebom klonjenja i spašavanja muslimana lihvarstva i kamate.
 
– Ili neka taj isti bogatiji, imućniji musliman otkupi taj telefon, i neka ga tebi proda skuplje na rate (razlika između ovoga i banke jeste, što banka nije kupac, niti prodavac, vec kreditodavac koja očekuje da joj se zajam vrati sa kamatom-viškom, a ovaj čovjek je stvarni kupac i prodavac, on ne daje zajam pa da za zajam traži višak, nego prodaje stvarnu robu na rate, tako da mu je dozvoljeno da svoju robu proda na rate skuplje. Niti je ovaj čovjek posrednik/žirant i garant koji naplaćuje svoje žiranatvo i jamstvo.)
 
– Islamske banke, za razliku od konvencionalnih banaka, kupuju i preprodaju robu i nisu tipični kreditori, tako da ulaze u rizik, jer ako kupac kasnije odustane od kupovine oni ostaju sa polovnom robom i nedoplaćenim “iznajmljivanjem” koje se okončava sa vlasništvom, tako da moraju iza se imati čitave institucije i firme koje će se kasnije brinuti o prodaji, reklamiranju, plasiranju i održavanju polovne robe. Dok konvencionalne banke neće da ulaze ni u kakav rizik, već samo daju kredit i u svakom slučaju oni očekuju dobit i zaradu na taj sam kredit.
 
Na kraju završavamo sa poznatom činjenicom da je kamata najgnusnije i šerijatski najodvratnije što čovjek može unijeti i staviti u svoj stomak.
 
Naime, prenosi se da je neki čovjek vidjevši pijanog čovjeka kako želi dohvatiti mjesec, taj takav prizor ga je podstaknuo pa je rekao: “Ako alkohol nije nešto najogavnije i najodvratnije što čovjek može unijeti u svoj stomak onda je moja žena razvedena.”
Sutradan je iz bojazni za te njegove riječi otišao ka imami Maliku, imamu Medine, da provjeri da li je njegova žena stvarno razvedena, jer je dobro znao da u razvodu nema šale, već da se isti računa i ubraja i događa kako u šali tako i u zbilji, kako je to prenešeno od samog Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Pa kada je pojasnio kako i šta i zbog čega je rekao to što je rekao, imam Malik mu je kazao da ide i da se sutradan vrati, a da će on to pomnije promotrit i pogledat pa će mu o tome sutra dati odgovor i fetvu. I sutradan mu je imami Malik to isto tako ponovio. A trećeg dana mu je kazao, žena ti je razvedena… Pa je ovaj čovjek začuđeno upitao imama Malika pa šta je to ogavnije i odvratnije što čovjek može unijeti u svoj stomak od alkohola?
– Kamata, odgovori mu imam Malik, rahimehullah, zar nisi čuo Allahove riječi: “O vi koji vjerujete Allaha se bojite i ostavite ono što je ostalo od kamate ako ste pravi vjernici. A ako tako ne postup, obznani im rat od Allaha i Njegovog poslanika…”
I mudrost je u tome što Allah nije precizirao vrstu rata, kako bi u isti sve potpalo… Imaština, neimaština, djeca, žena, zdravlje, bolest, rat, gubljenje imetka i porodice, iskušenja, loše društvo, loše komšije….
 
SAVJET
Kloni se svake kupoprodajne transakcije u kojoj je treća strana konvencionalna banka, ako već ne znaš prospise, ili ne čitaš ugovore i pojašnjenja za one famozne zvijezdice u
ugovoru…
 
Pripremio: Miralem Misini
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta