Kur'an

Kur’an te odgaja (drugi dio)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uzvišeni Allah veliku pažnju u Kur’anu posvećuje čovjekovoj privatnosti, njegovom miru i slobodi, te zaštiti intime. Mnogi ajeti govore o tome. Ono što je posebno zanimljivo  jeste odlazak u goste. U našoj lijepoj Bosni i Hercegovini postoji običaj dolaska u kuću domaćinu bez najave. Ovo je posebno prisutno (a i danas je) u ruralnim sredinama, gdje se čak u kuću ulazi bez ikakve najave i kucanja. Nije tako rijetko da domaćin koji ne ključa ulazna vrata ugleda musafira tek na sred sobe. Prije svega, jako je bitno da poštujemo svoju privatnost a zatim i privatnost drugih ljudi.

O vjernici, u tuđe kuće ne ulazite dok dopuštenje ne dobijete i dok ukućane ne pozdravite; to vam je bolje, poučite se!  A ako u njima nikoga ne nađete, ne ulazite u njih dok vam se ne dopusti; a ako vam se rekne: “Vratite se!” – vi se vratite, bolje vam je, a Allah zna ono što radite.  Nije vam grijeh da ulazite u nenastanjene zgrade, u kojima se nalaze stvari vaše, a Allah zna ono što javno pokazujete i ono što krijete. (sura An-Nur, 27-29)

Dolazak bez najave može biti zaista neugodan, a posebno ulazak u kuću. Nije bitno koje je doba dana ili noći, da li ulazi muškarac ili žena- bitno je da vlasnik kuće dobije najavu i da gosta dočeka onako kako on želi- a ne da gost iznenadnim dolaskom otkriva privatni život domaćina. Također, žene koje nose hidžab ili nikab vani, kući su većinom bez hidžaba. Ulaskom bez najave skrnavimo njihov hidžab- bez obzira da li smo žena ili muškarac. Nisu sve žene od onih koje znaju čuvati tajne, te mogu nesvjesno pričati pred drugima o izgledu žene i njenoj intimi- što može doći i do muškaraca koji joj nisu mahremi.

Također, neko u određenom trenutku spava, odmara, uzima vrijeme za sebe… Svojim iznenadnim dolaskom, ma koliko nas neko volio, možemo toj osobi ili više njih pokvariti ambijent a čak i cijeli dan i dnevne planove.

Postoje i oni koje ćemo uznemiriti, ali nam iz ljubavi prema nama ili straha da se ne uvrijedimo- neće reći da ne dolazimo na takav način. U suri Al-Ahzab, 53. ajet govori upravo o tome: O vjernici, ne ulazite u sobe Vjerovjesnikove, osim ako vam se dopusti radi jela, ali ne da čekate da se ono zgotivi; tek kad budete pozvani, onda uđite, i pošto jedete, raziđite se ne upuštajući se jedni sa drugima u razgovor. To smeta Vjerovjesniku, a on se stidi da vam to rekne, a Allah se ne stidi istine. A ako od njih nešto tražite, tražite to od njih iza zastora. To je čistije i za vaša i za njihova srca. Vama nije dopušteno da Allahova Poslanika uznemirujete niti da se ženama njegovim poslije smrti njegove ikada oženite. To bi, uistinu, kod Allaha, bio velik grijeh!

Ovaj ajet, iako govori o slučaju Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jasno nam pokazuje koliko se Uzvišeni Allah brine o pravima, osjećanjima i privatnosti Svojih robova.

Zato je jako bitno da svako od nas ima osjećaj za druge i njihovu privatnost:

  • Nemojmo ulaziti u kuće drugih bez najave i dozvole.
  • Ne dozvolimo sebi da samo “bahmemo” pred ljude, u sred njihovog doma i da se zbog toga osjećaju loše (ili da se mi osjećamo loše zbog onoga što smo vidjeli).
  • Ako nas neko odbije (ne mogne primiti), ne uzimajmo za zlo. To je svačije pravo a sebi je svako najpreči. Možda baš u tom momentu osoba nije raspoložena za goste, ili pak ima neku neodložnu obavezu, svoju rutinu ili nešto drugo.
  • Ne ulazimo u tuđe kuće bez dozvole, makar bile i prazne. U tome je velika Allahova mudrost kako bi se izbjegle mnoge sumnje i smutnje.
  • Svojim dolaskom iskažimo poštovanje domaćinu i njegovom domu.
  • U vremenu tehnologije i olakšane komunikacije, zaista nemamo izgovora za nenajavljene dolaske i iznenadno ometanje tuđe privatnosti.
  • Kada dolazimo u goste, neka vrijeme boravka bude umjereno, razgovor nenametljiv, privatnost ispoštovana. Ma koliko nas neko zaustavljao u gostima, imajmo na umu da svako ima svoj život i bez nas.
  • Nemojmo biti od onih zbog kojih se ljudi loše osjećaju. Vjernik treba biti lagan, nenametljiv i pristojan.
  • Budimo on onih gostiju koji se sa radošću dočekuju.
  • Budimo uzor drugima u dobru, pristojnosti i slijeđenju kur’anskih uputa. Jer, za svako dobro- Uzvišeni nas višestruko nagrađuje.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta