Namaz

Lahak recept za bereket u vremenu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Namaz u njegovo prvo vrijeme!

Zaučio je ezan. Ponekad se desi da pomislimo: “Neka, sad ću, dugo je do narednog namaza.”

Jedna od fascinantnih stvari koje promijene čovjekov pogled na život jeste činjenica da dan puno duže traje kad se namaz klanja u njegovo prvo vrijeme, odmah nakon nastupanja namaskog vremena, bez odugovlačenja.

Abdullah ibn Mesud, radijallahu anhu, rekao je: “Upitao sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Koje je to djelo najdraže Allahu?’, a on je rekao: ‘Namaz u njegovo vrijeme.” (Buhari i Muslim)

Mnogo je lakše kad se dug vrati neposredno nakon što se pozajmi, jer kako prolazi koji dan, dužniku teret sve više pritišće leđa, zbog osjećaja odgovornosti. Taj osjećaj dobro znaju zaduženi.

Namaz je naša obaveza, naš dug, pa će žurba sa izvršenjem obaveze pokloniti čovjeku osjećaj nevjerovatne sreće i probuditi u njemu elan da bude tačan i precizan i u ostalom što radi.

Hanka Vlahovljak

***

Veliki broj ljudi živi haotičnim životom, sve im je u neredu i zbrci. I vidjećete da se dosta njih žali na nedostatak vremena i kako mu vrijeme brzo prolazi, a uzrok tome je nemoć u upravljanju samim sobom. A svako može rasporediti vrijeme uz pomoć jedne stvari: namaz u prvom vremenu.

Od bereketa namaza je uredno raspoređeno vrijeme. To važi za one koji su spoznali vrijednost namaza, a onaj koji kasni i ostavlja ga do samog isteka vremena, on neće uspjeti dovesti svoj život u red. Takav čovjek nije spoznao prioritete, ne zna šta je preče od prečeg, ne razlikuje sitnu stvar od krupne.

Zato samo onaj ko je sebe upoznao, može sebe dovesti u red. On poznaje svoje obaveze, bile one prema Allahu ili prema ljudima. Ili pak obaveze prema samom sebi, jer je i njegovo tijelo emanet. Ta osoba zna poredati stvari od najbitnijih do manje bitnih, počinje sa većim stvarima a zatim sa onim manjim.

Vrijeme je blagodat i ne troši se u onome u čemu nema koristi.

Dr Jahja ibn Ibrahim El-Jahja
Iz video serijala Počni od sebe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta