Namaz

Jesi li upoznat/a sa duha namazom?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Koja je definicija duha namaza?

Duha namaz je jutarnja molitva, odnosno dobrovoljni namaz koji se klanja u periodu od izlaska sunca (dvadesetak minuta nakon izlaska) pa sve do pola sata prije podne namaza. Nije obavezan, ali ga je preporučeno klanjati i ustrajati na njegovom obavljanju. Dakle, onaj ko klanja duha namaz, zasigurno će osjetiti njegove blagodati i nagrade koje slijede za njegovo obavljanje. Onaj ko ga ostavi, propušta veliki hajr u svom životu, ali nema grijeh radi toga.

Kako se klanja?

Duha namaz se klanja, dva po dva rekata, do onoliko koliko želimo.

Neki hadisi o duha namazu

Prenosi da je Poslanik,  sallallahu alejhi ve sellem rekao: Svako jutro na svaki zglob se treba dati sadaka, svaki tesbih, izgovoreno ‘SubanAllah’ je sadaka, svako izgovoreno ‘Elhamdulillah’ je sadaka, svako izgovoreno ‘La ilahe illallah’ je sadaka, svaki izgovoreni tekbir – ‘Allahu ekber’ je sadaka, naređivanje dobra je sadaka, odvraćanje od zla je sadaka, a sve to zamjenjuju dva rekata duha namaza.” (Muslim)

Aiša, radijallahu anha je rekla: ”Allahov Poslanik bi klanjao duha namaz četiri rekata, a i povećavao bi onoliko koliko bi Allah htio.“ (Muslim)

Dobrovoljni namazi su prilika da upotpunimo svoje farzove koji su manjkavi. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao je: Prvo za što će čovjek na Sudnjem danu polagati račun jeste namaz. Naš Gospodar će kazati Svojim melekima, a On je o svemu najbolje upoznat: ‘Pogledajte (farz) namaze Moga roba, da li ih je obavio na najpotpuniji način ili u njima ima manjkavosti?’ Ukoliko njegovi namazi budu obavljeni na najpotpuniji način, na takav način će mu i biti upisani, a ako budu krnjavi, Allah će reći: ‘Pogledajte da li Moj rob ima dobrovoljnih namaza?’ Ukoliko bude imao dobrovoljnih namaza, Uzvišeni Allah će reći: ‘Upotpunite (farz) namaze Moga roba sa njegovim nafilama…’ (Hakim, El-Mustedrek, 1/394, br. 965, od Ebu Hurejre, radijallahu anhu)

Jedne prilike Rebi’a b. Malik el-Eslemi, radijallahu anhu, rekao je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: Tražim od tebe da budem u Džennetu u tvome društvu!”, a Poslanik, , sallallahu alejhi ve sellem mu je rekao: ”Pripomogni se (u ostvarenju svoje želje) time što ćeš što češće biti na sedždi. (Muslim)

Blagodati duha namaza su mnogobrojne, a jedna od njih je i Allahov oprost.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Ko bude redovno klanjao dva rekata duha-namaza, bit će mu oprošteni grijesi pa makar ih bilo poput morske pjene.(Tirmizi)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta