Odgovori o sihru

Liječenje sihra preko slike – da ili ne?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.  Moja majka je prije neki mjesec dana išla kod nekog čovjeka u Gračanicu. Pričali su o problemu u mojoj porodici i da li su sihri postavljeni. Dobila je odgovor da je mome babi neko bacio sihr, ženska osoba. Eh sad, taj čovjek je pričao s njom neke teme vezane za njihov brak i ona mi govori da je čovjek pričao neke stvari kao da živi u našoj kući. Tražio je neke slike naše porodice i uzeo je sliku mog babe i kao učit će mu nešto svaki dan. Navodno babo će sihr mokriti i izbacivati ga stolicom ili će povračati. To je meni malo sumnjivo pa sam se vama obratio da vidim da li su to neki sihribazi i varalice.

Prvi put čujem da neko nekoga liječi preko slike. Da spomenem još da sam u bivšem stanu pronašao neki zamotuljak koji je on bacio niz vodu, a na imanju našli nekoliko zakopanih kokosijih jaja. Moj babo ima iz rata neku hamajliju na koju mu je naučila majka jednog njegovog suborca i on vjeruje da ga ta hamajlija čuva, a ja ne mogu da ga ubjedim da je to širk. Prekinuo je kontakt sa mojom majkom i sa mnom sad će 3 mjeseca. Živimo u istoj kući, ali mi ne pričamo s njim. Kada obavljam namaz u kući i on sličajno uđe u moju sobu glavom bez obzira bježi, a da ne spominjem neke psovke vezane za Islam koje me jako potresaju. Allah vas nagradio svakim dobro i na ovom i na budućem Svijetu i sastavio vas sa Vašim porodicama u Džennetu. Amin.

Odgovor: We alejkumu selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Bismillah we sselatu we sselamu ‘ala Resulillah. Zahvala pripada samo Uzvišenom Allahu Vladaru Sudnjeg dana, neka je salavat I selam na posljednjeg Allahovog Miljenika i Poslanika Muhammeda sallallahu ‘alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu I na sve njegove plemenite ashabe do Sudnjeg dana.

Iz vašeg pitanja mogu konstatovati samo jedno, a to je da se radi o sihrbazima. To je svojstveno samo njima varalicama odnosno ljudima koji surađuju sa džinnima. Liječenje preko slike je također svojstveno sihrbazima. Razgovarati o nekome ili nečemu bez da ga/to poznaješ, a ta osoba ti govori stvari o tome „kao iz rukava“ što bi se reklo u narodu je opet svojstveno sihrbazima. Vaš namaz uveliko smeta džinnima, pa na taj način vaš babo i reaguje tako. Ukoliko imate tih „hamajlija“ u kući to sve lijepo zapalite naravno pod abdestom i nakon što izgori tu pepeo baciti negdje na čisto mjesto gdje se ne hoda. Paziti pri tome da se ne nakadite tim dimom, jer možete direktno udahnuti sihr, ili da na vama bude trag koji će džinni prepoznati, pa da vam ne bi nanosili štetu, a Allah najbolje zna.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Mirza Semić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta