Odgovori o sihru

Dok traje sihr džinni nisu 24h u tijelu oboljelog

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum poštovana redakcijo! Već duži niz godina (oko 4 g.) ja i moja supruga imamo problema sa sihrom i odlazili smo ispočetka pogrešnim osobama da ne navodim sad ovdje sve, preopširno je, i onda smo napokon putem prijatelja saznali za jednog učača ruk’ji arapa. I nakon jednog određenog vremena i pridržavanja njegovih savjeta, terapija i uputa bilo je, hvala Allahu, puno, puno bolje skoro da je nestalo. Ali evo ima nekoliko mjeseci kako ponovo počinjemo da osjećamo neke od simptoma koje smo imali i neke nove koje nismo.

Od tih simptoma su sljedeći: otežano obavljanje namaza (u smislu različitih vidova tegoba od pshički do fizički i sl.), otežano polno općenje, pretjerana živčanost (koja ponekad prelazi u histeričnost), ružni snovi poslje kojih se osjećamo tegobno cijeli dan ili dio dana., teško ustajanje i buđenje nakon sna posebno u jutarnjim satima (npr. oko 9 h. kad se ustane na doručak), osjećaj slomljenosti i iscprljenosti bez nekih posebnih napora i rada (ovo posebno najviše se dešava od svih simptoma) i još neki manji ali imaih da ne nabrajam.

Onda recimo ja nemam volje za druženje, posebno kad čovjek doživi svašta u vjeri i svakakva razilaženja među muslimanima pa tako recimo za odlazak u džamiju sve teže i teže sad jeli to šejtanska zamka ili… jer u našoj džamiji gdje sam ja, omladina je imala problema sa džematlijama zbog drugačijeg načina obavljanja namaza i sl. tako da poslje toga čovjek izgubi volju pa onda obavlja većinom kod kuće a ponekad odlazi u džamiju, kako to sve sad imali veze kakve sa sihrom ili možda urokom ili s nečim drugim …. Allah vas nagradio na odgovoru.

Odgovor: Alejkumu selam!

Slava i zahvala pripadaju samo Allahu swt. U vašem pitanju/slučaju primjećujem pravilnost koju susrećem kod mnogih koji imaju problema sa sihrom/džinskim djelovanjem. Radi se o tome da se dešavaju prekidi u tretiranju bolesti izazvanih sihrom, bilo od strane bolesnika ili onoga ko liječi Kur`anom. Kada simptomi bolesti terapijom budu svedeni na minimum ili se dešavaju periodi potpunog izostanka simptoma, bolesnik shvati da terapiju sam može privesti kraju ili da više nema potrebe da primjenjuje istu. Nije rijetkost da i onaj ko liječi bolesniku da do znanja da je nastavak učenja bespotreban. Ovakvi pristupi su jako pogrešni, čak i kad je namjera liječnika potpuno iskrena. Liječenje bolesti izazvanih sihrom pod velikim su uticajem, kako vjere tako i karaktera, odnosno psihičkog stanja bolesnika.

Prekidanje terapije nastupanjem slabljenja ili privremenog izostanka simptoma može biti presudno u liječenju. Kada simptomi oslabe to nikako ne znači da je problem riješen, a svako naknadno dešavanje simptoma može, kod ljudi slabog karaktera, bolest dovesti čak i na nivo na kojem to ni u početku nije bio slučaj. Zašto? Džinni su razumna bića, kao i ljudi. Kad upoznaju karakter osobe, a pogotovo kad znaju koliko su kod osobe prisutne manifestacije vjere, to bude i osnov njihovog ponašanja. Naime, dok traje sihr, džinni nisu 24h u tijelu oboljelog (postoje i vrste sihra kod kojih džinni nikako ne ulaze u tijelo; također, postoje i vrste džinskih napade koje nisu uslovljene boravkom džinna u tijelu čovjeka). Ulaze u tijelo i napuštaju ga, shodno cilju koji trebaju sihrom postići.

Na primjer, kad se radi o sihru prekidanja veza (npr. poslovnih) džinn ulazi u tijelo osobe samo kad ova ostvaruje kontakt sa poslovnim saradnicima, ili ostvaruje uticaj na osobu s kojom oboljeli ostvaruje kontakt, a da nikakav uticaj na ostvari prema oboljelom. Ovo njihovo napuštanje i ulasci, kao i aktivnosti su osnova manifestacije simptoma bolesti. Kad, u toku liječenja, budu ugroženi, napuste tijelo. Napuste ga u potpunosti, ili privremeno. Problem je ovo privremeno napuštanje. Simtomi bolesti budu umanjeni ili izostanu, bolesnik pomisli da je izliječen ili to pomisli liječnik, i kao rezultat toga prekinu terapiju. Što duže traje prekid džinni imaju više vremena da, nakon povratka, učvrste svoje prisustvo u tijelo oboljelog.
______________________
Nadam se da ste shvatili da ono što sam vam htio približiti je to da vaš sihr vjerovatno nikad i nije bio riješen. Pogriješili ste što niste još ustrajali u procesu liječenja, zajedno sa učačom rukje. Svi trenutni simptomi koje sta nabrojali govore o prisutnosti sihra, a smatram da su pri vama danas i neki simptomi kojih prije nije bilo.

Potrudite se da se vratite liječenju. Allahovom voljom možete ovaj problem riješiti, i pogrešno je ostaviti ga da `sazrijeva`. Ako je čovjek kod koje ste išli na rukju ispravan (a spomenuti smatram da jest), stupite s njim u kontak i nastavite program liječenja.

Stari slučajevi, kad govorimo o sihru/džinskom djelovanju nisu oni mjereni protokom vremena – to je samo jedna vrsta starosti. Bitnija je ona koja nastaje konstantnim prekidanjem i nastavljanjem terapije. Kad počnete liječenje vi uznemirite džinne i uzdrmate efekte njihovog prisustva u tijelu. Ustrajavanjem postižete maksimum pozitivnog efekta liječenja i na kraju inšaAllah bivate izliječeni. Prekidanjem i ponovnim počecima postižete to da džinnima dajete vremena da se oporave od onoga čime ste ih tretirali. Također, pokažete sve svoje slabosti, posebno nedostatak ustrajnosti i sumnju u ispravnost toga što radite, a date im i do znanja šta ih čeka vašim ponovnim pokušajem i ostavljate im prostora da spoznaju kako se sačuvati onoga što su upoznali (prisutp liječnika, vaše praktikovanje terapije, ustrajnost u vjerskim obavezama…).

Zadnji dio vašeg pitanja nema veze sa sihrom ili džinskim napadima, a svakako ima veze sa šejtanskim vesvesama i našom slabošću da shvatimo prioritete i ponašamo se u skladu s tim. Svjesni ste da je situacija koju ste spomenuli prisutna u mnogim našim džematima. Kad bih mogao opisati ovaj problem sa nekoliko liječi bile bi to: inat, nedostatak znanja, ponos, nedostatak mudrosti, strah od prihvatanja savjeta, …, nerazumijevanje prioriteta.

Lijepa riječ prema osobama drugačijeg mišljenja promijenit će više nego da im pokušate prenijeti svo znanje smješteno u bilo kojoj ili čak u svim knjigama. Zato, pokušajte učiniti dobro svojoj braći u džematu – onima koji se s vama slažu u mišljenju i onima čije mišljenje je drugačije – najboljim lijekom: mudrošću kojoj vas je Kur`an naučio obogaćenoj znanjem čija osnova je Kur`an.

Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj, i s njima na najljepši način raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On zna one koji sun a Pravom putu.” (En-Nahl, 125)

Na pitanje odgovorio Almin Omerašević

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta