Odgovori o sihru

Deset pitanja i odgovora o džinskim napadima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Nemogucnost odnosa sa suprugom

PITANJE: Esselamu alejkum! Imam jedno pitanje u vezi mog brata: on se pre 7 meseci ozenio i jos uvek nije imao odnos sa svojom suprugom, jer kako kaze ne moze da ima odnos sa njom, nesto ga sprecava, misli mu putuju dok pokusava da uspostavi odnos. Pa me interesuje da li je moguce da je rjec o crnij magiji, posto je bio kod lekara i lekar kaze da je sve u redu. Takodjer moja majka je bila kod jedne zene, koja gasi uglje u vodu, i ta zena kaze da je rec o magiji, jer se mom bratu ovo nije ranije desavalo.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Bismillah, zahvala i hvala pripadaju Allahu, dž.š., neka je salavat i selam na Poslanika, s.a.v.s, njegovu časnu porodicu i časne drugove ashabe, a zatim,

Ako su medicinski nalazi sasvim u redu, onda postoji velika mogućnost da se radi o jednoj vrsti sihra koja ima za cilj rastavljanje muža i žene. Dakle, postoji sihr koji se napravi i nakon toga muž ili žena nisu u stanju da imaju odnos. Znam za slučaj jedne sestre kojoj muž nije prišao pune tri godine, dok se nije ustanovilo da je baš njemu napravljen sihr.

Prije nego odgovorim na glavni dio pitanja, htio bih da kažem dvije stvari:

1) Tvoja majka (Allah je sačuvao), išla je kod obične vračare. Dakle posjetila je osobu koja se bavi sumnjivim stvarima. Pretpostavljam da nije znala i da nije bila upućena, ali, evo ovom prilikom vas pozivam da više ne posjećujete tu ženu i slične njoj, kao ni razne hodže koji liječe zapisima, hamajlijama i drugim zabranjenim stvarima. Ako se budete odlučili da idete lijek uz Allahovu pomoć da potražite putem liječenja Kur’anom, onda treba da nađete ko to radi na ispravan način, način koji je u skladu Kur’ana i Sunneta.

2) Koliko sam razumio iz vašeg pitanja, Vaš brat je imao odnos prije ovog braka. Iskreno se nadam da je to bio odnos iz nekog prvog braka, a ne sa nekom djevojkom, jer bi to značilo da je Vaš brat uradio jedan od velikih grijeha a to je blud. Ako je to uradio, njemu je obaveza da se iskreno Allah pokaje za to nedjelo (ako ga je uradio), jer takvo njegovo stanje trenutno, može da bude posljedica njegovog grijeha, Allah zna.

Što se tiće sihra da muž ili žena nisu u stanju da imaju polni odnos, on postoji i ta vrsta sihra se pravi kako bi se muž i žena rastavili. Ova vrsta sihra može da se odrazi kroz sljedeće simptome:

– Da muž osjeća slabost kad prilazi ženi, nema volje niti želje, nema strasti

– Da muž i pored što ima polni odnos, nikad ne može da ga završi do kraja, ili odjednom odustane

– Da muž veoma brzo doživi ejakulaciju

– I da muž apsolutno ne može da ima odnos.

Dakle, ovo su slučajevi sihra ako su medicinski nalazi sasvim u redu, jer sve navedeno može da bude i psihičke prirode. Naučno je dokazano na koji način dolazi do erekcije kad se desi seksualno uzbuđenje kod muškarca. Također poznato je da seksualna stimulacija dolazi do nadležnog dijela koji je smješten u mozgu, iz tog centra šalju se signali u središte genitalnog živca u kičmi, zatim u krv, pa u genitalije..

Kad se pravi ova vrsta sihra, džinn se pošalje i on se stacinira upravo u ovaj centar za seksualnu stimulaciju koji je u mozgu (a poznato je da džinni kad uđu u tijelo, odmah idu u mozak) i iz tog centra čuvar sihra (džinn) spriječava prolazak tih signala ili ih on kontroliše i na taj način onemogučava polni odnos .

Moj savjet vašem bratu:

– Naći nekoga ko ispravno liječi Kura’nom

– Obavezno proučiti rukju nad mužem i ženom

– Učiti općenitu rukju i ajete o uništenju sihra

– Naučiti na vodu, koju će obadvoje piti i sa njom se kupati sve dok Allah, dž.š ne dozvoli izliječenje.

– Tokom kupanja, koristiti lotosov cvijet

– Obavljati svih pet dnevnih namaza

– Svakodnevno slušati/učiti/čitati Kur’an

– Ostaviti grijehe i pokajati se Allahu, s.w.t

– Učiti jutarnji i večernji zikr
________________________________________________

2. Kako se primjeti izlazak dzinna iz tijela?

PITANJE:

Esselamu alejkum.

Unazad već otprilike 9 godina sam saznala da sam ‘ograjisala’, tj. nagazila na nešto. Nisam to ozbiljno shvatala niti sam se uopće trudila da se toga riješim, pa je vrijeme prolazilo a ja nisam marila. Kasnije se stanje naravno pogoršalo, nisam noćima spavala, osjećala sam nečije prisustvo i neprestano sam se bojala. Čak se desi kao da me ‘neko’ siluje, da Allah sačuva. Tako da sam otišla jednom čovjeku koji se ‘time’ bavi. Pila sam vodu na koju je naučio, kupala se tom vodom, učila Kur’an, klanjala namaz. Dvaput sam ga posjetila, ali se nisam potpuno ‘toga’ riješila. Pa sam opet prestala sa tom terapijom, jer nisam srcem bila u svemu tome.

Međutim unazad nekoliko mjeseci, počela sam opet redovno klanjati, slušati Kur’an, i srcem sam ušla u vjeru, hvala Allahu. Ali osjetim prisustvo džina u sebi. ‘Igranje’ tijela, kad se masiram boli i sl. Upućena sam dosta u njihov svijet. Ono što ja osjetim jeste da se ‘on’, jedan džin, ili možda ‘oni’, ne znam, zadovoljavaju mnome. Molim Allaha da me sačuva, i da se ne bojim nikoga osim Njega.

Ali da li je potrebno da idem kod nekog hodže da bih se toga spasila ili to mogu sama, primjenjujući terapiju koju mi je već jednom jedan hodža dao? Da li smo u stanju sami da ih istjeramo? Kako možemo primijetiti i da li možemo primijetiti kad džin napusti naše tijelo, ako se samostalno liječimo od njih? Ili se to može desiti samo uz pomoć nekog hodže? Zahvaljujem.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Koliko je meni poznato, džin ljudsko tijelo napušta onda kad bolesnik spava, rijetko da džin samovoljno tijelo napusti onda kada je bolesnik budan. Postoje određeni simptomi koje bolesnik osječa nakon izlaska džinna, odnosno nakon uništenja sihra ili prestanka djelovanja uroka, jer sa svim navedenim džinni imaju veze.

Znači, simptomi da je džinn ili više njih napustio tijelo su:

a) Osječaj velikog olakšanja u području prsa i dolazak veće količine oksigena.

b) Smirenost i nestanak one iznenadne ljutnje i mržnje, ponovna ljubav prema svojim bližnjima, nakon što ih je prezirao.

c) Iznenadno nestajanje osječaja tuge, zabrinutosti i žalosti, te osječaj neke čudne radosti.

d) Čovjek sam sebi ne može da povjeruje da je u njemu bio džinn, i osječa se kao da je sve to bio samo ružan san.

e) Lakše kretanje, bez ikakvih poteškoća, pogotovo u području nogu ispod članaka.

f) Odmornost prilikom spavanja.

g) Česta pojava kao da čuje ezan.

h) Kad čuje učenje Kur’ana, osječa kao da ga prvi put sluša.

i) Izvršavanje vjerskih propisa sa velikom ljubavlju.

j) Pročiščavanje psihe i bolja koncentracija te bolje pamčenje.

k) Nestanak svih umišljanja (kao npr. o samoubistvu, mržnji prema mužu i sl).

l) Dok mu budu pričali šta je sve radio od sebe, on ne može da vjeruje da je on bio ta osoba.

m) Poboljšanje apetita.

n) Normalno mokrenje (mala nužda), jer džinn ponekad zna to otežavati.

o) Normalno vračanje u stanje polnih aktivnosti sa svojom ženom (nakon što jedno drugo nisu željeli)

p) Uživanje u polnom odnosu sa svojom ženom

q) Povečana ljubav prema svojoj djeci, osječaj kao da je bio daleko na putu pa ih nije dugo vidio.

r) Čovjek če primjetiti da njegov jezik što više izgovara zikr Allahu dž.š.

s) Prestanak strašnih i uznemirujučih snova.

t) Prilikom učenja ponovo ruqje ili korištenja terapije, bivši bolesnik ne osječa nikakve tegobe, nego naprotiv odmara se kada sluša ruqju ili pije naučenu vodu ili jede naučeni med.

Takođe prilikom učenja rukje, džinn može da napusti tijelo. Iskusan liječnik može to da primijeti, a tada se mogu desiti znakovi: jako znojenje i jako crvenilo u licu, ponekad osječaj nagle hladnoče, a nakon toga smiraj, težina i bol na tijelu gdje džinn izlazi, to traje nekoliko minuta.

Vi ste uradili veliku grešku, jer ste nakon korištenja terapije (med i voda) te obavljanja namaza, prestali koristiti sve navedeno jer ste mislili da ste izliječeni pošto vam je bilo lakše. Dakle, dok liječnik nakon nekoliko provjera i učenja rukje ne kaže da ste uz Allahovu pomoć izliječeni, ne smije se terapija i ibadet prekidati. Nažalost, dobar broj bolesnika čim osjeti olakšanje, prestane se masirati uljem maslinovim i piti naučenu vodu kao i zapostavljanje ibadeta (namaza), što je velika greška.

Dakle, džinn ne može izači uz vaše samostalno liječenje niti uz pomoć hodže, oni izlaze uz Allahovu pomoć i dozvolu, sve ostalo je bespomočno, sve o NJEMU, s.w.t. zavisi. To što osječaš sve te reakcije, dokaz je da nisi izliječenja i da to trebaš završiti. Kao prvo, budi ustrajna u svim ibadetima, budi iskrena i moli Allaha za pomoć. Kao drugo, upotrijebi te terapije što imaš onako kako ti je taj imam savjetovao. Kao treče. Ako vidiš da se loše osječaš, ponovo otiđi do njega neka ti prouči rukju i ponovo da terapiju.

Veoma je važno da se ide osobi koja liječi ispravno Kur’anom, a ne raznim šarlatanima i sihirbazima, ako liječe raznima hamajlijama i zapisima, dalje od njih.
_______________________________________________

3. Babo isao kod sihirbazice

PITANJE:

Selam alejkum.

Molim vas za savet ili upute za sledecu situaciju: pre 2 dana je moj otac sa bratom otisao kod neke stare zene za koju ja mislim da je sihirbaz, pozalio joj se na bratovo lose zdravstveno stanje jer treba da operise krajnike, i pozalio se na cestu losu situaciju u kuci. Ona je rekla sve, kao da zivi sa nama, rekla je da se cesto mi deca posvadjamo i da starija sestra ima nekog momka koji je laze, za mladju sestru kako je los ucenik, a za mene i mog brata je rekla da ga puno volim ali me on neprestano udara..on ima 6 godina i bez razloga me pocne cupati za kosu, nervirati se i tako. Rekla je da nam je pre 2-3 godine postavljen sihir u kucu, da je zabetoniran negde i da je to uradio neki nas komsija. Molim vas za pomoc, da li da dozvolim roditeljima da opet odu kod te zene i kako da uklonimo taj sihir?

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Sve Vaše privatne podatke koje je navela ta žena a koju je posjetio Vaš otac, pod uslovom da Vas i Vašu porodicu ne poznaje lično, ukazuje da se radi o klasičnoj sihirbazici. Naime, jedan od glavnih znakova prepoznavanja sihirbaza, jeste, da bolesnika kojeg vidi prvi put u životu i koji je recimo došao izdaleka, obavijesti o njegovim ličnim podacima, stanjem u kući, problemima i razlog zbog kojeg je on došao kod njega. Dakle ta žena koja je vašem ocu u detalje sve ispričala o stanju u vašim životima, mogla je da sazna samo preko svojih džinna sa kojima ona surađuje.

Moj Vam je savjet da vašem ocu objasnite da se radi o ženi koja surađuje sa džinnima i da je nemoguće da ona zna sve u detalje o vašem životu i problemima u vašoj kući a posebno da zna da je vaš komšija prije 2-3 godine negdje kod vaše kuće zakopao sihr. Odlazak takvim osobama je haram (zabranjen). Safijja bint Ebu Ubejd r.a., prenosi da je Poslanik, savs: “Ko ode gataru, zatraži mu uslugu i povjeruje mu u to – neće mu se ukabuliti namaz četrdeset dana!” (Sahihu el-Tergib vel-Terhib, br.3046.)

Abdullah b. Mes’ud r.a., prenosi da je Poslanik, savs: “Ko ode gataru ili sihirbazu ili vračaru – pa mu zatraži uslugu i povjeruje mu u ono što zbori – taj je uznevjerovao u ono što je objavljeno Muhammedu s.a.w.s.!” (Sahihu el-Tergib vel-Terhib, br.3048.).

Što se tiće drugog dijela pitanja o uništenju sihra koji je na osnovu informacija te žene zakopan negdje u vašoj kući, savjetujem vam slijedeće. Pošto vam je tu vijest kazala sihirbazica, a oni su prokleti lažljivaci kao i džinni koji ih obavještavaju, postoji mogučnost da je to ona slagala kako bi je vaš otac opet posjetio i kako bi ona na njemu zaradila praveći razne zapise i hamajlije za uništenje tog navodnog sihra. Nakon nekog vremena, bi vam sigurno kazala ime tog komšije i time bi se stvorila još veća smutnja.

Ali isto tako postoji mogučnost da su joj njeni džinni kazali istinu i da se baš na tom mjestu nalazi zakopan sihr. U slučaju preventive sa osloncem na Allaha, s.w.t., možete uraditi slijedeće: možete potražiti nekoga ko liječi ispravno Kur’anom i da mu objasnite čitavu situaciju, nakon toga neka vam nauči na vodu ajete za uništenje sihra i sa tom naučenom vodom, prskati sve betonirane dijelove vašeg dvorišta, unutrašnjost kuće a posebno pragove i čoškove.

U međuvremenu, u kući se mora obavljati namaz, učiti i slušati Kur’an, činiti dobra djela.
__________________________________________

4. Nokti u kuci

PITANJE:

Esselamu alejkum!

Imam jedno pitanje vezano za sihre. Prije nekoliko dana, moji roditelji i ja smo pronasli bacene nokte u jednoj sobi i pomislili da je to neka slucajnost. Ali nakon izvjesnog vremena nasli smo i u drugim sobama, i sve sto smo nasli bilo je iza namjestaja, uopste nije na vidnom mjestu.. Molim vas da mi odgovorite da li to ima veze sa sihrima? Da vas Allah s.w.t nagradi za vas trud! Amin

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Nokti su veoma česta materija koja služi prokletim sihirbazima za spravljanje sihira. Međutim, da li se sad u vašem slučaju radi o sihrima, to je teško reči. Slažem se sa vama da postoji mala vjerovatnoća da je sve to samo puka slučajnost, to jest da u svakoj sobi i baš iza namještaja skriveni budu nokti. Mislim, zbog čega bi iz vaše kuće neko podrezavao nokte i skrivao ih u svakoj sobi iz namještaja, zna se šta se radi sa noktima. Allah zna najbolje, ali mislim da neko pokušava da vam napravi sihir u kući, kažem Allah zna najbolje.

Zbog preventive od tog zla, savjetujem vam slijedeće:

Puštajte učenje sure El-Bekara svaki dan, posebno poslije ikindije namaza. Sve nokte koje nađete, sakupite na jedno mjesto, na neki papir ili u neku kesu. Prije toga, onaj koji bude uzimao te nokte, neka se zaštiti abdestom, učenjem Ajetul Kursije, surama: Felek, Nas i Ihlas te dovoma: „Eu’zu bi kelimatillahi tammati min šeri ma halak“ i „Bismillahi elezi la jeduru me’smihi šejun fil erdi vela fi sema, ve huve semiun alim“.

Kad se sakupe svi nokti, uzeti neku zdjelicu i napuniti je čistom vodom, nad tom vodom proučiti: Fatihu, Ajetul Kursiju, zadnja dva ajeta sure El-Bekare, zatim učiš 102. ajet sure El-Baqare, zatim:117, 118, 119, 120, 121 i 122. ajet sure E-A’raf, zatim učiš 139. ajet sure El-A’raf pa onda 81. i 82. ajet sure Junus. Na kraju sure Ihlas, Felek i Nas. Puhneš u vodu i blago pljucneš. U tu naučenu vodu, staviti omanju čašu sirčeta i isto tako soli. Sve dobro izmiješati i u takvu vodu potopiti bismilom te nokte. Nakon pola sata, te nokte treba zapaliti i ako bude na njih napravljen sihr, uz Allahovu pomoć on će biti uništen. Sve treba raditi sa nijjetom u srcu da Allah, s.w.t. to zlo uništi. Ako vas je to strah raditi, nađite nekoga ko liječi ispravno Kur’anom, objasnite mu stanje i njemu odnesite te nokte.
_________________________________________

5. Hipnoza

PITANJE:

Selamu alejkum,

Moje pitanje je u vezi hipnoze: Kakav je islamski stav na toj temi. Da li hipnoza ima veze sa dzinima ili sa urokom?

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Po pitanju hipnoze, ljudi su oko toga podijeljeni, dakle neko to osporava i poredi sa modernom vrstom sihra, neko to podržava, a neko smatra da je to pametnije ostaviti. Ovom prilikom ćemo navesti mišljenja uleme i stručnjaka po tom pitanju.

– Stalna komisija za fetve u Saudijskoj Arabiji po pitanju hipnoze kaže: “Hipnoza je vrsta vračanja i čarobnjaštva gdje se uz pomoć džinna osoba dovede u stanje sna, nakon toga on priča njegovim jezikom i upravlja njime da čine određene radnje. Džinn koji je uspavao osobu, pokorava se onome koje je uspavljivao, nakon toga od njega traži da mu kaže mjesto krađe, nestanka neke osobe, otkrivanje neke bolesti i druge radnje. Sve ovo se radi u suradnji sa džinnom i ovakav način nije dozvoljen, nego je zabranjen pa i širk, jer se traži pomoć od nekog drugog mimo Allaha, s.w.t.“ (Medželetu buhus islamije, broj 30, str.80).

– Upitan je šejh Džibrin, rhm, o hipnozi pa je rekao: “Hipnoza meni izgleda kao neka vrsta omamljivanje osobe gdje ona gubi svoja osjetila, nisam našao stav fakiha po tom pitanju. Čuo sam da ponekad bude korisna tokom nekih operacija, ako je tako onda može, međutim ako se koristi za uspavljivanje osobe kako bi mu se nanijela šteta, recimo da se opljačka i sl, onda je zabranjena.“ (Kavl el-mua’jn fi tertekizat mual’idži es-sir’a, sihr ve aj’n, 329)

– Rekao je dr. Ibrahim Kemal Edhem: “Allah, s.w.t me je počastio i podario mi priliku da se bavim izučavanjem hipnoze tako da sam došao do zaključka kad je u pitanju naučno i vjersko objašnjenje. Ovom tematikom sam se bavio negdje oko 15 godina stručno ka istraživač. Uvjerio sam se da hipnoza može da utječe na čovjekovu psihu, da čovjek od crnog smatra da je bijelo, grešku da smatra kao tačnost, vruče da smatra hladnim, može da neke bolesti izliječi ali isto tako može da uzrokuje bolest. Medicinska hipnoza nema veze sa džinnima, nego je to nauka.”

– Takođe dr. Hasan Ahsai, specijalista za psihijatriju kaže: “Hipnoza je prirodno stanje, dosta liči na polovičan san, kad je čovjek između sna i jave, ili kao kad čovjek utone u san u datom trenutku. To je unutrašnja kontrola, podsvijest kontroliše vanjsko stanje i vanjska dešavanja kojima upravlja mozak, tako da je čovjek napola budan i osječa sve oko sebe.

Na snovu istraživanja specijalista i na osnovu istraživanja uleme, imamo slijedeći zaključak:

Hipnoza se dijeli na dva dijela:

– Hipnoza kao dio nauke koja ima veze sa psihologijom i psihijatrijom, odnosno da ima svoje postulate i zakone. U takvim slučajevima kada se hipnozom radi nešto što je korisno i da bi se nešto pomoglo, ali kroz striktno naučni i medicinski rad, onda je ona dozvoljena.

– Hipnoza koja nema naučno, medicinsko nit vjersko pokriče, dakle radi se o prevarantima ili sihirbazima koji uz pomoć džinna ovladavaju osobama kako bi postigli neku korist ili nanijeli štetu. Kao takva postoji i uspijeva jer je u pitanju suradnja sa džinnima. Ona je haram (zabranjena).
__________________________________________

6. “Ucevna zena”

PITANJE:

Esellam alejkum! Imam 25 godina. Imam problem, ali ne znam jesu li u pitanju sihre ili nesto drugo. Potrazila sam pomoc od jedne ucevne zene, ona mi je rekla da klanjam 5 nocnih namaza po 2 rekjata i da ucim 10 puta kulhuvala, 15 puta inaetajna, 10 puta velijahuke i 3 puta dovu đulđulija, i da molim Dragog Allaha da mi otkloni nedace, jer je rekla da ispastam zbog nekog grijeha koji je neko iz moje famelije pocinio sa majkine strane. Ja vas molim za pomoc oko ove dove đulđulija, jer je ne mogu da nađem nigdje. Ako mozete molim vas da me uputite gdje da nadjem tu dovu ili da mi vi kazete kako ide i za sta je ona – bila bih vam mnogo zahvalna.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Kao prvo, potražili ste pmoć kod pogrešne žene koja nema pojma o propisima vjere. Koliko je ona “učevna” dovoljno govore savjeti koje vam je dala. Dakle ta žena, vjerovatno nane, nije uopšte učevna, dala vam je savjete a samo Allah zna odakle njoj. Istina je da postoji noćni namaz i može se klanjati po dva rekata, ali nigdje se ne spominje u hadisima da se moraju sve te sure koje ste naveli učiti toliko puta. To nije uopšte tačno, na nočnim i ostalim namazima, čovjek uči šta i koliko zna od Kur’ana, dakle nema nekog ograničenja, a posebno ta dova đulđuija, to je izmišljena stvar koja se potura od strane samoukih nana.

Ta dova ne postiji i ako postoiji to je neko izmislio, a mi ne radimo ništa što nije radio Poslanik, savs. Isto tako ima još dova koje nemaju utemeljenje u Šerijatu odnosno koje je narod izmislio, kao što su Nur dova i AršuRahman.

Dalje odkud ona zna da vi ispaštate zbog grijeha kojeg je neko sa majkine vam strane počinio. To može da ukazuje da je ta žena sihirbazica, jer ona s tim tvrdi da zna gajb (nevidljivo) a to zna samo Allah, šta je bilo i šta će biti.

Moj ti je savjet, da prije svega i opet prije svega, počneš da klanjaš 5 namaza, to je osnova, ništa nema bez toga ni sreće ni napretka, namaz ako ne obavljaš, nikakve nane niti dove neće vam pomoći u otklanjanju vaših problema jer je to strogo naređeno Kur’anom, zatim da se kloneš grijeha, da slušaš i čitaš što više Kur’an, da na nočnom namazu puno doviš Allahu, dž.š. za izlaz, možeš da učiš koje hočeš sure. Vidjet češ ako Bog da, ako budeš iskrena, da če ti biti bolje.

A što dalje od te žene i njenih savjeta.
____________________________________________

7. Mucanje i problemi u zivotu

PITANJE:

Selam alejkum!

Na fejsbuku sam dobio ovu vasu adresu da se obratim sa svojim problemom. Od kad sam 3-4 godine(danas sam 25) imam problema sa mucanjem. Slabo se sjecam, ali bili smo na moru i imao sam problema sa grlom pa je doktor roditeljima mojim preporucio da mi “bucnu” glavu u vodu jer slana voda pomaze..ali kad smo se vratili kuci mene je mucanje uhvatilo.

Kroz godine nema gdje nismo isli i nista nije pomagalo.. sad trazim hodzu ili nekog da vidi da nije ista u vezi sa sihirom. Posebno u zadnje vrijeme bas mi nesto sve slabo ide..Godinama ni posao i kad ga dobijem, onda samo problemi..Zato molim vas ako znate kog da moze da pomogne da se to barem “vidi”.

Ovih zadnji godina klanjam i (elhamdulillah) drzim se jako islama i znam da je sve u Allahovim rukama i sta god On odredi tako ce i biti..Eto nadam se da vam nisam previse zasmetao, Allah vas nagradio!

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Mucanje kao poremečaj u govoru je u večini slučajeva psihičke prirode i javlja se tokom djetinjstva. U oko 80% slučajeva kod djece koja su u djetinjstvu mucala, mucanje je prestalo kad su odrasli, dok se kod ostalih 20%, taj poremečaj izgovaranja zadržava. Ima dosta stvari koje uzrokuju mucanje, kao što su:

– Psihički poremečaj a uzrok su psihosomatske bolesti, odnosno, bolesti tijela i psihe.

– Pritisak roditelja na dijete, kada dijete ne izgovara dobro riječi, pa onda roditelji nekakvim metodama prisiljavaju dijete na jezgrovitiji govor.

– Stalne svađe u porodici, stravični prizori, strahovi i strepnje.

Džinnsko djelovanje

Što se tiče duhovne strane, u mnogo slučajeva, a ovo i tebi savjetujem, veoma efikasna se pokazala hidžama. Dakle, osobe koje su imale problema sa mucanjem, nakon hidžame njihovo stanje se popravilo. Dakle, nađi nekoga ko liječi Kur’anom, neka ti prouči rukju i neka ti uradi hidžamu. Najbolje bi bilo da ti uradi hidžamu na sljedećim mjestima: stražnji dio zatiljka, zatim na sredini glave, onda sa lijeve i desne strane vrata (dio koji je blizu resice uha) i između dvije plečke. Uradi hidžamu jednom ili dva puta mjesečno.

Što se tiće nekog hodže koji bi to mogao da „vidi“, ja ti savjetujem da ne ideš svakakvim hodžama, posebno onima koji navodno liječe raznim zapisima i hamajlijama. Trebaš naći nekog ko ispravno liječi Kur’anom i Sunnetom, te se držati njegovih uputa ako budu u pitanju džinni.
_________________________________________________

8. Ceste price o dzinnima

PITANJE:

Esselamu alejkum, ja sam treći razred medrese i pošto je jedna naša učenica bila bolesna od džina, jedan od naših učenika nam često da priča o džinnima. Odgajateljica nam je rekla da nam na ovaj način džinni mogu nauditi, tj. ako o njima puno pričamo i slušamo, da li je ovo istina?

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Cijenjena sestro, pričanje o džinnima i šejtanima, te o djelovanju sihra i uroka pred ljudima, je slabost imana i slabost akide te osobe. Takođe, pričanje raznih stvari u vezi džinna kao o njihovim sposobnostima pred narodom koji nema znanja, koji je slab u vjeri, može da dovede do teških strahova, nesanica i umišljanja. Sječam se kao student dok sam bio, brat kojem se sestra liječila od džinna, pričao nam je kroz šta je sve prolazila, subhanAllah, čitavu noć nisam mogao da zaspem od nekog neobjašnjivog straha.

Dakle, takve priče bez ikakvog povoda treba izbjegavati i dosta takvih osoba na taj način hoće da pokaže kako oni poznaju taj svijet i nauku o sihru, ali je ustvari samo to slabost imana. Da bi se insan zaštitio od džinnskog uznemiravanja, umišljanja i strahova, treba uraditi sljedeće: pet dnevnih namaza, učenje sure El-Bekare svaka tri dana, dva rekata noćnog namaza, jutarnji i večernji zikr te zikr pred spavanje.
___________________________________________

9. Nana koja vidi probleme drugih u snu

PITANJE:

Eselamu alejkum. Moja nana je prava vjernica, klanja i uči Kur’an, ne bavi se nikakvim zapisima. Kad se neko razboli, ona uzme nešto od te osobe, recimo košulju i sl, pa stavi sebi pod jastuk i onda u snu vidi šta je problem kod te bolesne osobe. Da li je ovo ispravno što ona radi?

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Neka Allah učvrsti tvoju nanu i podari joj svaki hajr, međutim to što ona radi nema nikakve osnove u Sunnetu Poslanika, savs, niti u praksi selefu saliha. To je veoma sumnjiva stvar i takav način iznalaženja riješenja veoma liči na radnje i postupke sihirbasa, jer je u pitanju uzimanje „nekog traga“ od osobe. Možda tvoja nana ne zna da joj u snu u obliku čovjeka dolazi možda džinn kao dobra osoba, kako bi njenim tačnim pogađanjem ljude odveo u pogrešno vjerovanje i da obični ljudi tvoju nanu počnu smatrati kao žena sa posebnim znanjem, koje nije dato svakome.

Svojoj nani reci da se udalji od takve metode jer nije ispravna i kao takva ima simbolike sihra iako ona možda nije upučena.
________________________________________

10. Svađe između roditelja

PITANJE:

Selam. Živim u Njemačkoj i u zadnje dvije godine, svađe između mojih roditelja su veoma česte. Ne prođa ni dvatri dana, a da se ne svađaju. Imali kakva dova protiv šejtana koju bi se učila u kući kako bi svađe te prestale?

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Što se tiće posebnih nekih dova ili zikrova koji bi se učili u kući kako bi svađe prestale, takve dove koliko je meni poznato ne postoje, ali postoje vjerodostojni zikrovi (dove) koje se uči u kući kako bi se spriječilo ili umanjilo djelovanje šejtana i džinna kao i neki postupci.

Kao što su dova prilikom ulaska i izlaska iz kuće, zikr prije i poslije jela, pokrivanje posuđa bismillom, obavljanje namaza u kući, učenje ili puštanje učenja Kur’ana, izbacivanje iz kuće slika sa ljudskim i životinjskim likovima, ne puštanje muzike u kući, negledanje razvratnih filmova i serija.

Dakle sve navedno ako se bude radilo iskreno u ime Allaha, s.w.t. spriječit će djelovanje šejtana, koji sigurno ima udjela u zavđanju i stvaranju svađe, jer šejtanu je jedno od najdražih djela, rastaviti voljene osobe, posebno muža i ženu. Vjera i njeni propisi se moraju vratiti u kuću a šejtan i sve ono što on voli, izbaciti. Allah zna najbolje!

Na pitanja odgovorio Ebu Bilal

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta