Tekstovi

Lijepo mišljenje o Allahu – lijep život

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Od Ebu Hurejre radijallahu anhu prenosi se da je Vjerovjesnik alejhisselam rekao: ”Uzvišeni Allah je rekao: Ja sam prema Svome robu onakav kakvo on ima mišljenje o Meni. Ja sam sa njim kada Me spomene. Ako Me spomene u sebi, i Ja njega spomenem u Sebi. Ako Me spomene naglas u društvu, Ja njega spomenem u društvu koje je bolje od njegovog društva. Ako Mi se približi za pedalj, Ja se njemu približim za lakat, a ako Mi se približi za lakat, Ja se njemu približim za dužinu raširenih ruku. Ako Mi on hodeći dolazi, Ja njemu dolazim trčeći.” (bilježi Imam Buhari)

Kad nas posjete iskušenja i razni musibeti, pomislimo da nikad neće prestati. Gledamo na ista kao crni oblak koji se nadvio nad našom glavom koji će uzrokovati oluje i koji samo što nije spustio svoj siloviti pljusak na nas. Kada ne dobiješ ono što si očekivao/la ili ne oženiš onu za koju si mislio da je prava/pravi za tebe, pa “zagrliš” tugu i prestaneš da živiš, prestaneš da primjećuješ sve radosti i miline oko sebe, baš tad si dao tvom najvećem dušmanu priliku i prostor da djeluje. Znaj da nam naš Gospodar poručuje: “…šejtan je doista čovjeku otvoreni neprijatelj !”(Jusuf, 5.). Šejtan najviše djeluje kad je insan potišten, pa zar ćeš da dopustiš da se tvoj dušman naslađuje tvojim jadikovanjem i suzama?! Nemoj misliti da bolje znaš šta je dobro za tebe od Onoga Koji ti je život poklonio, Onaj koji je dopustio tvojim otkucajima srca da i dalje kucaju! Nemoj slučajno da zaboraviš da te Allah posmatra u svakom trenu! I kad god vjetar ogorčenosti nasrne na tebe, sjeti se da Allah kaže: “A sve što je dobro, Mi ćemo ti dostupnim učiniti.” (El-Eala, 8).

Onog momenta kada pomisliš da sve gubi smisao, pazi da ne učiniš zulum sebi i da ubaciš gorušicu ružnog mišljenja o Allahu. Tek tad nastaju ozbiljni problemi! Podsjećam te da Allah u kudsijj hadisu kaže: “Ja sam prema Svome robu onakav kakvo on ima mišljenje o Meni.Prije nego bilo šta uradiš podrobno promisli o ovim plemenitim riječima i tako šejtanu “zalupi” vrata došaptavanja.

Zar si zaboravio/la plemeniti primjer Ummu Seleme, koja je puno voljela svoga muža s kojim je imala bajkovit brak, pa je Uzvišeni iskušao smrću voljenog, a ona, čija je duša bila ukrašena bogobojaznošću i lijepim mišljenjem o Gospodaru svome, učinila dovu u najtežim trenucima njenog života: “Dragi Allahu, samo kod Tebe tražim nagradu i utjehu zbog ovog što me zadesilo, pa daj mi, dragi Allahu, bolje nego što sam do sada imala … ” Nakon toga, Allah ju je počastio najljepšom hedijom, tj. da joj muž bude Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Oživimo sunnet ummu Seleme i budimo od onih koji žive srećno i zadovoljno. A živjeti srećno znači – imati lijepo mišljenje o Lijepom i Onome Koji nad svim ima kontrolu i vlast.

Tekst napisala: Anela Fetić

https://www.youtube.com/watch?v=ZVtrS7aq0z4

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta