Pokajnici

Ljepota islama je promijenila moj život

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kao mnogi prije mene i kao mnogi poslije mene, osjetila sam ogromnu promjenu u mom životu kada sam se vratila vjeri. Mnogi to opisuju kao da je teret s njihovih ramena pao ili kao da su izašli iz dubokih tmina. Za mene je to bilo kao da sam cijeli život gledala kroz zamrljane naočale. Sve je bilo mutno i često bih išla direktno u zamke, a bježala od onog što je dobro po mene. Uzvišeni u Kur’anu kaže: “Zašto oni po svijetu ne putuju da srca njihova shvate ono što trebaju shvatiti i da uši njihove čuju ono što trebaju čuti, ali, oči nisu slijepe već srce u grudima.” (22:46)

Ovaj ajet sure Hadž ima jako dubokouman uticaj na mene jer znam kakav je osjećaj sljepoća srca. Provela sam par godina kao mlada, punoljetna osoba lutajući i u tom tumaranju nisam mogla da vidim ljepotu, ali i opasnosti koje me okružuju, ali nakon što sam spoznala Islam moj život je dobio svrhu, Allah subhanehu we te’ala mi je podario uputu. Činjenica je da živimo jednim ili drugim načinom života. Znali ili ne, sami sebi biramo put kojim hodimo i koji nam određuje konačnu destinaciju. Za islam ne kažemo bez razloga da je to pravi put, jer između dvije tačke nema kraće razdaljine osim prave linije. Islam je najkraća distanca između nas, kao ljudskih bića i naše svrhe kao i konačnog cilja.

Do tog cilja Allah subhaneh nam je dao dobro utaban put, put Allahovih poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Ono što tjera čovjeka naprijed na bilo kojem putu je svrha ili krajnje odredište. Čak i ako nas put kojim putujemo ne vodi do neke fizički opipljive destinacije nego do one emocionalne, idalje imamo svrhu da budemo na njemu i nastavimo dalje. Islam nudi krajnu svrhu i tjera čovjeka naprijed da pronađe svoj duševni mir u povjerenju i ljubavi prema Bogu. Nudi nam to kao najveće duhovno dostignuće za čovjeka kao duhovno biće.

Perspektiva Islam dozvoljava da imamo i druge ciljeve u životu. Također nas ohrabruje da gradimo dobre karijere, veze i pravimo akademske uspjehe što sve vodi ka većoj svrhi, ali ovi ciljevi nas ne bi smijeli ometati na pravom putu nego bi trebali da nas učvrščuju i održavaju na njemu. Neke životne situacije nas mogu omesti i dovesti do toga da skrenemo sa pravog put, ali čim prije potrudit ćemo se da se vratimo, tako isto i sa Allahovom subhanehu we te’ala vjerom, ako i skrenemo treba da se što prije vratimo na jedini ispravni put.

Vjernici griješe, ali njihova odlika jeste da se pokaju za svoj grijeh i više ga ne čine sto samim tim znači da ako malo skrenu s puta, žure da se vrate i postanu još bolji i jači. Islam kao savršena religija nudi zaštitu od dunjalučkih nedaća i poteškoća u putovanju do konačnog cilja. Upućuje nas na to loše koje nas čeka ili koje bi nas moglo zadesiti tako da bi ga mogli izbijeći ili kako se nositi s tim ako nas zadesi. Svi smo putnici u ovom životu. Nisam to mogla spoznati dok nisam spoznala Islam, u Islamu sam pronašla mir, svrhu, uputu, zaštitu i još mnogo toga. Kao završni savjet navest ću hadis Allahova Poslanika a.s. kada je se obratio Abdullahu ibn Omeru stvaviš ruke na njegova ramena rekavši mu: ” Budi na ovom svijetu kao da si stranac, ili putnik prolaznik.”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta