Tekstovi

Majčinstvo nas uči da ništa nije besplatno

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Došao je red i na mene da osjetim jednu od najvećih borbi koja žena podnosi.  Prije tri sedmice, dobila sam dijete. To je bilo iskustvo koje je zauvijek promijenilo moj život. Ali u svim tim naporima, pa i kasnije kod odgoja djece, mi smo naučeni nekim neprocjenjivim lekcijama. Zapanjujuće je čemu te sve majčinstvo nauči. 
 
Ljudi su nam uvijek govorili “da su sve najljepše stvari u životu besplatne.” Ali od svih neistina kojima smo učeni, taj kliše je jedna od najvećih. Ništa u životu nije besplatno, a pogotovo ne najljepše stvari. Sve ima svoju cijenu.  I što je nešto vrijednije, veća mu je i cijena. Sve što je vrijedno traži od nas rad. Allah nas uči ovoj istini kada kaže: Čovjekovo samo ono što sam uradi, trud će se njegov, sigurno, iskazati, pa će prema njemu u potpunosti nagrađen ili kažnjen biti, pa će se Gospodaru tvome ponovo vratiti(53:39-42)
 
Allah nam govori da se u ovom životu uvijek moram truditi. Ali isto tako nam govori da ćemo uvijek dobiti plodove našeg rada. Razmisli o porođaju. Zar Allah nije mogao da ga učini potpuno bezbolnim i jednostavnim? Zar nismo svi mi mogli doći na ovaj svijet bez da uzrokujemo našoj majci bolove i krv? Ili, razmisli o trudnoći. Allah kaže: “Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojimMajka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti. (31:14) Zar Allah nije mogao da stvori čovjeka preko noći, bez 9 mjeseci tih teškoća? Zar se nismo mogli razviti bez da uzrokujemo našoj majci jutarnju mučninu, iscrpljenost, teško hodanje, spavanje, disanje?
 
Kao rezultat tih napora, šta dobijamo? Dobijamo jedan od Allahovih najljepših poklona: naše dijete. Ali, nije bilo besplatno. Kao i ništa drugo u životu. Ako želiš da dobiješ zlatnu medalju, moraš mnogo čega da se odrekneš i ustraješ u treningu. Ako želiš diplomu, moraš provesti godine neprospavanih noći učeći za to. Čak i nešto poput zategnutog tijela, zahtjeva od nas vježbe.
 
Pa, ako želiš da dobiješ Džennet, moraš da se boriš. Ako želiš da na kraju budeš sa Allahom, moraš da istrpiš glad tokom Ramazana, da savladaš pospanost i klanjaš sabah-namaz, žrtvuješ od svog imetka kako bi izdvojio zekat. Ovo je cijena Dženneta – on je poklon, ali ne besplatan.
 
Tako je i meni moj sin bio poklon, ali za koji sam morala da se izborim. Ove borbe su nerazdvojene od dunjaluka koji nije ni stvoren da bi bio lak. Kada posmatraš nekog u njegovim prvim trenucima života, ova istina postaje kristalno jasna. Prva stvar koju radimo kada dođemo na ovaj svijet jeste plač, a zatim se borimo da dođemo do prvih udisaja. Iznenada smo izloženi realnosti ovog života gdje krvarimo, osjećamo glad, strah, bol. Skoro pa smo odmah smo izloženi svim ovim istinama odjednom.
 
Ova istina je takođe opisana u Kur’anu, kada Allah kaže: Mi čovjeka stvaramo da se trudi.” (90:4) Ali poput mog sina koji je bio moja svjetlost na kraju tunela, Allah nam takođe obećava jedan poklon koji se ničim ne može porediti. On kaže: Ti ćeš, o čovječe, koji se mnogo trudiš, trud svoj pred Gospodarom svojim naći(84:6)
 
Yasmin Mogahed
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta