Tekstovi

Šala ili liječenje vlastitog kompleksa i “mučenje” drugog?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Šala je sastavni dio svakodnevnice (nerijetko), ona je borba protiv depresije, razgala za dušu i sredstvo za održavanje dobre atmosfere u društvu. U siri Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, imamo primjere ovakve šale i ona je pohvalna. Isto tako šala može da bude pogubna. Većina učenjaka smatra da je razvod braka izrečen u šali podjednak razvodu braka bez šale, i ukoliko muž dadne rastavu svojoj supruzi u šali – ona je zaista razvedena, a on se snosi sa svim posljedicama razvoda braka. Isto tako, laž i u šali je hadisom zabranjena.

Međutim, susretala sam se sa ljudima koji pod plaštom šale znaju da čak uplaču drugu osobu. Susretala sam se i sa onima koji su znali uvrede na račun fizičkog izgleda ili neke osobine “upakovati” osobi u šalu. Susretala sam se i sa onima koji su “u šali” znali da govore ono što drugom najviše smeta. Vjerovali ili ne, kada osoba počne da plače ili se naljuti, optuže osobu da ne zna za šalu, ili da je preosjetljiva, ili da se oni tako šale (da je njima to obično). Ima i onih koji kažu da žele da druge tako “očvrsnu” i naviknu na surovost okoline.

Navest ću jedan uopšten  primjer. Kako se neko može šaliti riječima „debela ili debeli“, ako su one upućene punijoj osobi. Ma koliko zvučalo šaljivo, ma koliko osoba bila otporna na takve riječi, ne može a da joj barem malo ne dotaknu samopouzdanje (makar bila i zadovoljna svojim izgledom, a tek ako nije).

Šala ne smije biti ono što vrijeđa drugog. Niti ono što u drugom izaziva kompleks manje vrijednosti. Niti ono što druga osoba ne voli da joj se govori ili spominje. Niti smije biti laž, potvora i optužba. Šala je ono što ne vrijeđa nikoga. Ono što razgali dušu svima. Ono što ne izaziva suze i tugu kod drugog. Ono što je istina.

Čemu tvoj osmijeh i užitak, a tuđa suza, patnja, tjeskoba? Čemu tvoja naslada tuđim manama? Kakva moraš biti osoba ako ti zadovoljstvo predstavlja tuđa bol? Razmislimo svi o naizgled bezazlenom, preispitajmo svoj način šale i ako smo nekoga vrijeđali ili uvrijedili šalom zatražimo halal. Jer, pravi vjernik je tek onaj od čijeg jezika i ruku su mirni drugi.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta