Aktuelnosti

Makronovi ćorci

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Piše: dr. Safet Kuduzović
 
Budući da Makron bezrezervno zagovara slobodu mišljenja i izražavanja, bilo bi idealno da svijetu pokaže svoju hrabrost i odlučnost u vezi sa favoriziranjem slobode govora i da inicira crtanje karikatura u kojima će ismijati LGBT populaciju, njihovu zastavu ili neku od njihovih parada. Može, ako želi, javno da podrži karikiranje holokausta i time potvrdi da je sloboda govora u Francuskoj neograničena i da u najvećoj evropskoj zemlji ne postoje nedodirljivi. Što se, pak, tiče muslimana, prema našem ubjeđenju, zabranjeno je i neljudski ismijavanje drugih bez obzira na njihovu vjersku, ideološku ili bilo koju drugu pripadnost.
 
Kada bi tako postupio, Makron bi zauvijek okončao svoju odveć propalu političku karijeru, a vjerovatno bi bio i procesuiran. Dakle, sloboda govora ima svoja pravila i jasno definirane granice osim kada su u pitanju Kur’an, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, islam i muslimani. Tada je pravilo da ne postoje pravila i da sloboda govora predstavlja igru bez granica u kojoj pojedinci, stranke i institucije ubiru svoje političke bodove.
 
Kako se može smatrati uspješnim predsjednikom jedne napredne države čovjek koji je gotovo četvrtinu zemaljske kugle okrenuo protiv sebe, svog naroda i ekonomije svoje države?! Svoju političku nesposobnost Makron pokušava zamaskirati time što će izmišljati “islamsku krizu” i predstaviti muslimane kao prijetnju Zapadu. Najveća prijetnja Zapadu su, upravo, oni koji iniciraju rasizam, linč muslimana i pospješuju njihovu diskriminaciju u evropskim zemljama. Možemo razumjeti da pojedinci ili nevladini mediji uvrijede četvrtinu čovječanstva na najogavniji način, međutim, treba biti veliki fanatik pa shvatiti da čovjek koji predstavlja zemlju koja broji gotovo sedamdeset miliona stanovnika i u kojoj su ljudska prava, navodno, zagarantirana, stameno brani i opravdava najgnusnije uvrede muslimana pozivajući se pri tome na krajnje arogantnu slobodu kritike i mišljenja.
 
Zapad mora konačno shvatiti da Kur’an i Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, predstavljaju crvene crte. Muslimani nikada neće prihvatiti da sloboda govora i mišljenja može obuhvatiti javno paljenje Kur’ana, vrijeđanje Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i slično tome. Nezadovoljstvo i srdžba zbog zadnjih izjava Makrona, a koje muslimani ispoljavaju diljem svijeta, jasno ukazuju na to da se normalizacija odnosa i lijep suživot između muslimana i nemuslimana ne mogu postići ukoliko se nastavi ovakva sloboda govora i javnog mišljenja.
 
Stoga apeliramo na evropske čelnike da se ugledaju na muslimane i njihove političke predstavnike koji ne vrijeđaju vjerske simbole jevreja, kršćana niti drugih ljudi. U Kur’anu se kaže sljedeće: “Ne vrijeđajte one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju.” (Kur’an, 6/108)
 
Pored toga što su karikaturisti, koji podrugljivo predstavljaju voljenog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, najprezrenija bića, ne prihvatam, niti podržavam to da se individue samovoljno obračunavaju s pokvarenjacima. Pozivam sve muslimane, a posebno omladinu, da se sustegnu od reakcija koje mogu doprinijeti pogoršavanju ove, ionako složene, situacije. Musliman će jasno i glasno iskazati svoje mišljenje, te, na sve dozvoljene načine, osuditi gnusne karikature i njihove inicijatore. Međutim, nema pravo fizički nasrtati na nevaljalce i ništarije zbog zločina koji su počinili time što su našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, predstavili na krajnje podrugljiv i neprimjeren način.
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta