Novotarije i sujevjerje

Mevlud i sufije

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prođe i ovogodišnji Mevlud, ceremonije i rasprave oko toga. Veliki se napori ulažu u očuvanju Mevluda jer je to veliki interes sufijske zajednice u BiH zato što su oni ekskluzivni zastupnici Mevluda i njegovi promotori u BiH. Njihov lobi u IZ-u uspio je da uplaši ljude plasiranjem mišljenja da ugrožavanje Mevluda u isto vrijeme znači i ugrožavanje islama na ovim prostorima. Zašto je Mevlud bitan sufijskoj zajednici u BiH? Zato što je…

Mevlud prilika da se po svim džamijama u BiH promoviraju njihovi zikrovi i ilahije. Mevlud u BiH je, u većini slučajeva, promocija sufizma i zato se predstavnici sufijske zajednice u BiH svim snagama bore da očuvaju mevlud i manifestacije povezane s njim. Jučer sam čuo da neki imami u opravdavanju Mevluda navode i to da je Mevlud dozvolio čak i Ibn Tejmijja. Očito je da je i laž halal da se očuva promocija sufizma. Molim Allaha da nas sačuva novotarija i poduči sunnetu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem!

hfz. Adnan Mrkonjić
_____________________________________

Mi bismo još dodali da mnoge efendije moraju koristiti ovakve ceremonije da bi mogli okupiti narod u džamiji, čak su neki ovo otvoreno i priznali. Neki se pravdaju time da su ovakve manifestacije održale islam u životu u BiH za vrijeme komunista, ali zar nije žalosno da i 25 godina od pada komunista moramo koristiti ovakve ceremonije da bismo ljude privukli u džamije i da bismo održavali iskru islama u bošnjačkom narodu? Ovo govori o nemarnosti nekih imama prema da‘vetskom radu u svojim sredinama i pokazuje koliko se trude, odnosno ne trude, da pronađu načine da ljudima omile islam i dolazak u džamiju tokom čitave godine.

POGLEDAJTE OBADVA DONJA VIDEO KLIPA:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta