Zanimljivosti i nauka

Misvak-više od obične grančice

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Misvak je grančica veličine grafitne olovke, potpuno je prirodna i adekvatno služi za održavanje oralne higijene na način što se nježno gricka i koristi za četkanje zuba i desni. Međutim, misvak je i više od obične četkice za zube. Misvak u sebi sadrži mnogo efiksnije dejstvo od vodice za usta, paste za zube, konca za zube, itd….Za njegovu upotrebu vam nije neophodna voda niti pasta za zube. Najbolje je da ga koristite neposredno nakon obroka ili kafe….Korištenje misvaka je lako, cijena mu je pristupačna, koristi su nemjerive, a za korištenje misvaka imate i nagradu jer je sunnet Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

Za mnoge ljude, zadah iz usta predstavlja problem. Ne samo da može biti problem za ljude u njihovoj blizini, nego i za one koji ga imaju. Nije nimalo lako prihvatiti činjenicu koliki problem je loš zadah iz usta. U ovom slučaju, negiranje problema rijetko da pomaže. Možda smatrate da nema rješenja za ovo ili da nema načina kako da se postigne učinkovitost. Rijetko morate promisliti dva puta o prikrivanju usta u toku spontanog zijevanja i osjećate se nelagodno prilikom razgovora s ljudima u vašoj neposrednoj blizini.

Ovdje nema ništa zbog čega biste se trebali stidjeti, kažete, kako bi sebe ohrabrili da nisu svi ljudi cjepidlake kada se radi o lošem zadahu iz usta. A to je do jednom kada shvatite da se osobe udalje barem par centimetara prilikom razgovora s vama. Ovo je delikatna tema, posebice jer igra ulogu u samopouzdanju pojedinca. To je razumljivo jer niko ne želi da ostavi dojam da ne vodi računa o svojoj ličnoj higijeni. Stoga, ovo je definitivno tema koja je bitna i koja zaslužuje da joj se posveti nešto pažnje.

Na koncu, a ipak najbitnije je zaključiti da je loš zadah iz usta crvena zastavica indikacije da se nešto dešava u ustima u vezi sa oralnim zdravljem. Loše zdravlje usta nam govori da se i druge loše stvari dešavaju poput fistula, gingivitisa i karijesa. U tom slučaju, misvak je specijalni “lijek” koji tražite a koji umanjuje probleme usne šupljine, a u nekim slučajevima ih čak i izliječuje.

Šta je misvak?

Misvak je grančica veličine grafitne olovke, potpuno je prirodna i adekvatno služi za održavanje oralne higijene na način što se nježno gricka i koristi za četkanje zuba i desni. Međutim, misvak je i više od obične četkice za zube. Misvak u sebi sadrži mnogo efiksnije dejstvo od vodice za usta, paste za zube, konca za zube, itd. To su vjerovatno stvari koje uvijek nosite sa sobom kada pakujete kofer za duže putovanje. Zamislite koliko potentnog djestva ima u grančici od 15 cm. Nevjerovatno!

Misvak se dobija iz drveta žbuna Salvadora persica, koji je također poznat pod imenom “grm četkica za zube”. Prirodna stvojstva misvaka imaju isto djestvo kao i sredstva za kontrolu plaka-zubnih naslaga. Kontakt drvceta sa zubima ima mehaničku svrhu uklanjanja plaka sa zuba.

Svojstva i dejstva misvaka

Veliki broj istraživača na polju zdravlja su dokazali da misvak ima antimikrobsko dejstvo. Dokazano je i to da su njegove kemijske komponente savršenog sklada te da imaju efikasno dejstvo za održavanje oralnog zdravlja. Silika koja se nalazi u misvaku igra ulogu abrazivnog sredstva, koje sa zuba uklanja mrlje. Tanini koji se nalaze u misvaku igraju ulogu sredstva za zatvaranje pora te stoga umanjuje gingivitis. Kalcijum koji se taloži u pljuvački nakon upotrebe misvaka pomaže remineralizaciji zubnog emajla, i održava zube jakim. Smola koja se nalazi u površinskom sloju emajla štiti zube od dalje štete mikroba. Mnogo drugih dejstava na općenito oralno zdravlje se krije u misvaku, a sve to skupa osigurava i normalan i zdrav zadah.

Misvak u islamu

Nema sumnje zašto je poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, naglasio da je misvak nešto što bi bio naredio vjernicima da koristi prije svakog namaza da nije smatrao da će time opteretiti vjernike. Ebu Hurejra prenosi da je Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Da se ne bojim da ću otežati svome ummetu, naredio bih im (da koriste) misvak prije svakog namaza.” (Buharija)

Iz svoje neizmjerne milosti, naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem nas je poštedio tereta. I pored toga, važnost koju je on lično pripisao misvaku u gore pomenutom hadisu dokazuje da je misvak neupitno više od komadića otrgnute grančice žbuna! Koristi misvaka su beskrajne. Aiša, radijallahu ‘anha, nam prenosi da je Allahov poslanik, sallallahu ‘alejhi we selleme, imao običaj da “… kada bi god ušao u kuću prvo upotrijebi misvak.“ (Muslim)

Huzejfe, radijallahu ‘anhu, prenosi „Allahov poslanik, kada bi se probudio u noći, svoja usta očistio misvakom!“ (Buharija i Muslim)

Aiša, radijallahu ‘anha, također kaže: „Među blagodatima kojim me je Allah počastio je i to da je Allahov poslanik, sallallahu ‘alejhi we selleme, preselio u mojoj sobi, u danu u kojem je kod mene boravio, između mojih prsa i moga vrata i samim tim što je njegova pljuvačka bila sa mojom pomješana. Došao mi je Abdurrahman (njen brat) a u ruci je imao misvak. Allahov poslanik je tada bio naslonjen na mene. Vidjela sam kako gleda u njega, pa sam odmah shvatila da on želi (voli) misvak. Rekla sam: Da li da ga uzmem i tebi donesem? Pa je glavom svojom dao potvrdni znak! On ga uze pa mu bi tvrd, na što ga upitah: Da li da ti ga omekšam? On glavom potvrdi, nakon čega sam ga omekšala, pa on njime potrlja…“ (Buharija)

Ona nam prenosi i čuvene riječi Allahovog poslanika, sallallahu ‘alejhi we selleme, gdje kaže: „Misvak je čistilo za usta i sa njim se postiže zadovoljstvo Gospodara! “ (Buharija i drugi)

Ovo je dokaz da je misvak dozvoljen za upotrebu u prilikama kada osjećate da vam je zadah neugodan a posebice prilikom posta. Ukratko, upotreba misvaka se preporučuje prije namaza i nakon buđenja. Upotreba misvaka je uveliko dokumentovana u mnogim djelima islamske literature, kao i u modernim naučnim studijama. Iznad svega, trebamo uzeti u obzir da je ovo Sunnet Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, te da i za upotrebu misvaka imamo nagradu za slijeđenje istog.

Korištenje misvaka je lako, cijena mu je pristupačna, koristi su nemjerive, a za korištenje misvaka imate i nagradu jer je sunnet Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Kako koristiti misvak

Korištenje misvaka je vrlo jednostavno, u pet koraka je prikazano kako.

• Nožem odsjeći odprilike 1 cm vrha misvaka.

• Grickati misvak polagano zubima dok se ne naprave dlačice.

• Ako je misvak suh i ne vidite da ima vlage u njemu, ostavite ga u čaši vode odprilike 8 sati.

• Misvakom masirati desni i četkati zube baš kao i sa zubnom četkicom.

• Odsjeći vrh misvaka s dlačicama svaka 3-5 dana i ponoviti tačku 2

Da li je misvak bolji od četkice za zube?

Jedan od glavnih razloga korištenja misvaka je što je vrlo zgodno. Za njegovu upotrebu vam nije neophodna voda niti pasta za zube. Najbolje je da ga koristite neposredno nakon obroka ili kafe. Budući da je nauka dokazala za mnoge štetne sastojke u raznim higijenskim artiklima, što se tiče misvaka možete biti sigurni da je on 100% organski, eko proizvod. Hajde da oživimo ovaj sunnet koji je i te kako preporučen a koji je 100% prirodna metoda za održavanje oralne higijene. Preporučujemo vam da koristite misvak barem 1 put dnevno!

Izvor: productivemuslim.com sa miswakclub.com
Prevela i prilagodila: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta