Savjeti

Mladić na internetu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sam si u sobi. Sjedaš za kompjuter i počinješ pretraživati internetske stranice. Tražiš raznovrsne filmovima, priče o ljubavi… Iznenada na monitoru se pojavlju stranica sa razgolićenim djevojkama. U prvi mah poželio si zatvoriti stranicu svjestan da nije dozvoljeno da je pregledaš. Međutim, strasti, duša koja teži ka nevaljalštinama, šejtan koji kola u venama pobjeđuju tvoju volju i počinješ pregledavati stranicu…

Potom, otvara se druga stranica, pa treća, četvrta… prolaze minute, sati… udubljen si u zavodljivi sadržaj… Ovo ti se stalno događa? Želiš li se toga osloboditi?

Razmisli o sljedećem:

– Kada se osamiš s tim slikama i snimkama sjeti se da te Allah u svakom trenutku vidi. Uzvišeni Allah je rekao: „Zar ne znaš da Allah sve vidi?!“ (el-Alak, 14.) „I On je s vama gdje god bili.

– Zaista će oko na Sudnjem danu svjedočiti o onome što je gledalo. Rekao je Uzvišeni Allah: „I kad dođu do nje, uši njihove, i oči njihove, i kože njihove svedočit će protiv njih o onome što su radili.“ (Fussilet, 20) Zapitaj se kako ćeš se tada osjećati!

– Sjeti se riječi Uzvišenog Allaha: „Svaka duša će smrt okusiti.“ Smrt dolazi iznenada i bila bi velika nesreća da ti melek smrti dođe u trenucima dok se naslađuješ gledanjem tog sadržaja.

– Prizori koje oči gledaju nastanjuju se u tvome srcu, a Allah gleda u srca ljudi, pa ne dozvoli da ti srce bude ispunjeno ovim slikama. Umjesto toga, ispuni svoje srce ljubavlju prema svome Gospodaru i žudnjom za susretom s Njim.

– Ne zaboravi nikada da ćeš u kabur sam. – Pardon, sa svojim djelima. Pitam se, bi li volio da te ove slike prate u kabur?

– Trenutak prepuštanja strastima može ti donijeti dugovječnu tugu. Gledanjem tih prizora raspaljuješ svoje strasti, a islam štiti čovjeka od onoga što raspiruje nejgove strasti kako bi ostao čedan i sačuvao se razvrata.

– Znaj da je to sam momenat iskušenja. Umjesto da mu se prepustiš i zaploviš strašnim morem strasti i razvrata što će ti donijeti propast, ti skreni svoj pogled.

– Gledanje ovih slika učinit će tvoje srce robom strasti i razvrata, a to je teško ropstvo čije su poljedice kobne jer čovjeku donose samo nesreću i propast.

– Gledanjem sadržaja tih stranica izlažeš se Allahovoj kazni. Možda ti za nešto misliš da je sitan prijestup a ono je kod Allaha ogromni grijeh.

– Sjeti se Džehennema rasplamsalog. Uzvišeni Allah je rekao: „Upozoravam vas na Vatru rasplamsalu.“ Znaj da čovjek ne može trpjeti ni džehennemsku vatru, a kamoli raznovrdne kazne u njoj i ogavnu hranu i pića kojima će biti hranjen.

– Znaj da je kabur škrinja u koju se pohranjuju djela, a ti sam izabireš djela koja ćeš u svoju škrinju pohraniti.

Za NUM priredio: Abdullah Nasup

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta