Hadisi

Mnoštvo imetka ne garantuje deševni rahatluk

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kada je Musa, a.s., razgovarao sa Allahom, dz.s., upitao je: ”Gospodaru, koji su Ti robovi najdrazi?” Allah dz.s. je je odgovorio: ”Oni koji Me najvise spominju, zikr cine.” Musa a.s. ponovo upita: ”A ko je od Tvojih robova najpravedniji?” Allah dz.s. odgovori: ”Onaj koji sudi sebi isto kao sto sudi i ljudima.” Musa a.s. ponovo upita : ”Ko je od Tvojih robova najbogatiji? ” Allah dz.s. rece: ” Onaj koji je zadovoljan sa onim sto sam mu dao”.

”O covjece, posveti se Mome ibadetu, Ja cu ti tvoje grudi napuniti bogatstvom i udaljicu od tebe siromastvo, a ako ne budes to radio, Ja cu tvoje grudi napuniti zauzetoscu (poslom) i uvijek ces biti siromasan.” (hadis kudsij)

”Ko osvane bezbjedan u svojoj familiji, zdravog tijela i ima tog dana sta da jede, kao da mu je cijeli dunjaluk dat na raspolaganje.”

”Nije bogatstvo u mnostvu imetka, nego je pravo bogatstvo , bogastvo u dusi.”

”Kome dunjaluk bude glavna preokupacija, Allah ce mu dati nesredjenost u zivotu i ucinice da mu dunjaluk bude pred ocima, a od dunjaluka mu nece pripasti nista nego ono sto mu je vec propisano. A ko bude pridavao vaznost Ahiretu, Allah ce mu dati bogatstvo u njegovom srcu, zivot ce mu biti ugodan a dunjaluk ce mu doci mimo njegove volje.”

”Ko previse zavoli ovaj svijet, naudice sebi na Ahiretu, a ko previse pridaje vaznost Ahiretu, uskratice sebi na dunjaluku, pa zato dadnite prednost onome sto sto ostaje nad onim sto nestaje.”

”Slast ovoga svijeta je je gorcina na onome svijetu, a gorcina dunjaluka je slast na Ahiretu.”

”O covjece, imas ono sto ti je dovoljno a trazis ono sto ce te uciniti obijesnim, nisi zadovoljan sa malo a puno te ne moze zasititi. O covjece, kada osvanes zdravog tijela, bezbjedan u svojoj familiji, imas tog dana sta da jedes, dunjaluk vise nista ne vrijedi.”

”Kada covjeku glavna preokupacija bude ovaj svijet, Allah ce mu upropastiti njegov imetak i ucinice da siromastvo bude pred njegovim ocima, takav ce osvitati i omrknjavati kao siromah. Kome Ahiret bude glavna preokupacija, Allah ce mu dati zadovoljstvo u njegovom srcu i takav ce osvitati i omrknjavati kao bogatas.”

Dr. Fuad Sedic u novinama ”Preporod”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta