Odgovori

Mogu li klanjati samo dva namaza / Čupanje obrva

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam moja braćo i sestre! Ovako želio bih klanjati namaz. Znam sve kako i šta već ide al problem je u tome: Ja sam drugi razred veoma teške škole – medicinske. Moram puno učiti jer stvarno imam puno gradiva da učim, a dok naklanjam sve to pa još uz to i akšam to mi uzme vremena, a bude mi na neki način briga. Jaciju bih mogao klanjati al onako posle učenja umoran jer učim do ponoći čak nekad i do pola jedan oči mi se same sklapaju i jedva čekam da legnem jer moram ustat u 5:30 ujutro. I tako mi dani prolaze i prolaze.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao da ce biti jedan od spasenih onaj ko obavlja sabah i ikindiju namaz, pa jel mogu samo ova 2 namaza klanjat!? Ja znam da je vjerniku propisano 5 dnevnih namaza ali mi je veoma teško! Allah vas nagradio.

Odgovor: Ve alejkumus-selam!

Dragi brate, iz tvog pisanja smo dobili dojam da ti je jako teško obavljati namaz, ali u stvarnosti nije tako. Ti si sam sebe opteretio školom i predmetima tako da ti je to postalo prioritet. Moraš malo zastati i shvatiti, da li je vrijedna najveća dunjalučka diploma u Allahovoj srdžbi? Nije vrijedna. Da imaš sav dunja i deset puta toliko, ništa ne vrijedi ako izgubiš vjeru, a vjeru gubiš ostavljanjem namaza. Znaj da možeš u cijelom danu da odvojiš, za svaki namaz, po deset minuta, neće ti puno prekinuti u tvom učenju. Kako stigneš da odvojiš vrijeme za objed i fiziološku potrebu?!

Klanjaj jaciju na početku njenog vremena a ne kad si umoran i iscrpljen. Namaz je propisan da se obavlja i neizostavlja pa ni u borbi kada čovjeku prijeti smrt, a kamo li kad uči i nema uvijek ispite. Što se tiče berdejni i hadisa kojeg si spomenuo u drugom pitanju, znaj da se tu ne govori klanjaj samo ta dva namaza, već se govori o tome kolika je vrijednost ta dva namaza, kao što je vrijednost jacije u džematu kao da je čovjek sproveo pola noći u namazu a ko klanja sabah u džematu, kao da je klanjao cijelu noć, ili ko klanja namaz u džematu da mu je vrijedniji od 25 pet puta od obavljenog namaza bez džemata… to su sve vrijednosti i odlike, a ne nikako, da ako klanjaš u džematu jedan dan da 25 dana ne trebaš, ili ko klanja sabah i ikindiju da ne treba više.

Berdejn- sabah i ikindija- su u hadisu kojeg si spomenuo naglašena jer se nalaze u vremenima kada je ljudima otežano da ih obavljaju, sabah zbog sna i hladnoće a ikindija zbog obaveza oko posla… Ukoliko bi izostavio namaze bio bi griješan a vjera bi ti bila upitna. Traži da ti Allah olakša i potrudi se i moli Allaha da ti da snage. Tvojim odabirom ćeš pokazati ko ti je priječi, ili Gospodar svih svijetova ili škola. A Allah zna najbolje.

Molim Allaha da ti otvori srce ka islamu i učvrsti te u obavljanju namaz i olakša ti tvoj put u sticanju nauke!
________________________________

Čupanje obrva

PITANJE: Esselamu alejkum!

Znam da je čupanje obrva haram, ali sam nekoliko puta pročitala da je ako se to radi samo zbog muža dozvoljeno. Ja i moj muž smo mladi i moj muž puno obraća pažnju na to kako ja izgledam.Često mi prebacuje zbog nepočupanih obrva. Oboje smo vjernici,ja sam pokrivena i nastojim ispunjavati sve islamske obaveze. Zanima me još da li žena može klanjati bosa kada je sama u kući. Da Vas Allah dragi nagradi najboljom nagradom…

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nije ti dozvoljeno da čupaš obrve zbog muža kako bi mu se tako uljepšala. Neka on bude zadovoljnaš što želiš biti Allahu pokorna i neka te takvu još više zavoli. Treba da bude presretan a ne da te odvodi u Allahovo proklestvo. Nije mala stvar i nisi obavezna da se u ovom pokoriš svome mužu.

Možeš klanjati bosa ukoliko ti je haljina doliko duga da ti se noge ne vide od haljine, a ako nije tako onda si obavezna da obuješ čarape kako bi prikrila svoje tijelo. Samo ruke i lice može biti otkriveno za vrijeme namaza, a ostalo ne. A Allah zna najbolje.

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta