Za sestre

Mojoj voljenoj sestri !

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Draga moja sestro… čitaj polako ovo pismo namijenjeno tebi! Gledam te i čudim se, nikako da te shvatim. Zašto mila moja tako užurbano prema vatri kročiš? Zašto draga ne promijeniš smjer? Pogledaj se u ogledalo, pogledaj svoje umorno lice i sjeti kako je nekad lijepo i čisto bilo. Pogledaj dušo šta si od njega uradila pokušavajući da imitiraš one koje nisu dostojne tvoje ljepote, one koje nemaju svjetlost imana, one koje ne pripadaju nama. Sestrice moja draga, šminka, puderi, glamurozna odjeća i sav taj lažni sjaj pretvorile su te u lik iz nekog nemoralnog filma u kome svakodnevno uloge mijenjaš ali se niti u jednu ne uklapaš…

Pokušavam da shvatim zašto se toliko trudiš da budeš kao one koje sigurnim koracima koračaju ka džehenemskoj vatri? Zašto mila bježiš od svog prelijepog imena, zašto ga prikrivaš ružnim, nemuslimanskim nadimcima? Da li mi se čini ili se ti to stidiš pripadnosti Islamu mila? Da li se bojiš da te prozovu „zaostalom“ ili „onom iz kamenog doba“? Draga moja sestro, sjeti se onih lijepih mektebskih dana. Sjeti se kako te nena podučavala kratkim surama i nagrađivala mirisnim narandžama i novčanicama ispod jastuka.

Sjeti se tvoje sreće u keranim šamijama za vrijeme ramazana i bajrama. Nije to tako davno bilo, zar ne?! Sjeti se seko istinske ljepote, rumenila tog prelijepog lica, onog sjaja u tvojim prekrasnim, krupnim, očima dok si svoju prvu hatmu završavala. Sjeti se zadovoljstva i spokoja koji si tada osjećala! Sjeti se ljepote čistog, nevinog djetinjstva.

Mila moja, vrati se na ispravne staze, na one kojima ćeš sigurnim korakom prema džennetu koračati. Vrati se draga Onome koji strpljivo tvoj povratak čeka. Ne gubi nadu u Allahovu milost jer samo nevjernici gube nadu u Njegovu milost. Vrati se dušo na put sreće i spokoja. Džennetske bašte i kuće od srebra i zlata te čekaju a u njima sve sto duša može poželjeti i više od toga. Vrati se mila dok jos nije kasno, vrati se moja draga ružo na svoju stazu mirisnoga cvijeća jer ti tamo i nigdje drugo, pripadaš mila. Bježi draga, bježi što dalje od onih koji ti se lažnim prijateljima poredstvaljaju. Bježi draga dok još nije kasno!!! Tvoj Gospodar tvoju teobu nestrpljivo i ove noći čeka.

Dođi. Dođi u oazu mira i spokoja. Dođi da zajedno krenemo tamo gdje je sreća i ljepota vječna. Ne stidi se. Ne plaši se. Kreni draga…

Dok ti mislima lebde pomiješana osjećanja, dok sebi nalaziš različita opravdanja za postupke koji ti se ionako gade, kojima sama sebe ponižavaš…, razmisli mila, da li te iskreno cijene i poštuju oni koji te na zlo navode, da li te žale kada bivaš iskorištena i ponižena ili se naslađuju tvojom nesrećom?!

Da li ti je srce smireno u dimu cigareta, mirisu alkohola, droga… dok pokvarene duše pohotno gledaju tvoje raznaženo tijelo?! Dok te gledaju i prihvataju kao onu koja se svjesno stavila na izlog i ponudila svoje najveće vrijednosti za nečiji kratkotrajni užitak, za nečiji bolesni um i još bolesnije fantazije!

Mila moja, sada sebe tješiš da ti ipak imaš nijet, da ćeš se jednog dana smirit, osnovat porodicu, biti nečija supruga i majka… Tješiš se mila da ćeš jednog dana, da se vratiš na ispravan put i na tom putu namaz redovno da obavljaš, hidžabom svoju ljepotu da pokrivaš, vrijeme sa Kur’anom i zikrom da provodiš, djecu da odgajaš i mužu pokorna da budeš…

Tješiš se mila da ima još vremena, da još si mlada, da još nije vrijeme… Plašiš se draga šta će drugi da kažu za onu koja je „na grešnom putu bila“, brineš se zbog lažnih prijatelja, a ne brineš zbog Onoga koji te je stvorio i svu ti ljepotu i različite blagodati dao. Ne stidiš Ga se dok se haramom ponižavaš i Njegovu srdžbu izazivaš!!!

Mila moja, zapitaj se da li ćeš biti živa u narednom trenutku, da li bi te mogao Melek smrti ili Sudnji dan preduhitriti, a oni su ti bliži nego ta tvoja jaka za vratom.

Plašiš li se dušo da ti smrt dođe i zatekne te u haramu, opijenu muzikom i alkoholom? Plašiš li se dušo toga trenutka?

Jesi li sigurna da imaš još vremena? Strahuješ li draga od trenutka kada bi te Svemogući mogao ponizit i kaznit i tvoje prelijepo tijelo unakazit, osakatit, a onda ostavit da još dugo tako patiš tražeći one koji će u tebi insana, a ne seksualni objekat vidjet?!

Kakav ti je sada osjecaj u srcu mila??? Imaš li hrabrosti da zamisliš sebe u toj situaciji? Budi iskrena prema sebi dušo, analiziraj i pokušaj na prste makar jedne ruke nabrojati one koji bi s tobom ostali u tom iskušenju. Koliko ih je iskrenih mila? Iznenađena si, zbunjena, uplašena… Da draga, tako je. Malo je onih koji su ti iskreni prijatelji, a ti toliko pažnje njima poklanjaš zaboravljajući Onog koji te stvorio, Koji ti je sve blagodati ovog dunjaluka dao, Koji te u najljepšem obliku stvorio, zdravlje i bereket ti odredio…

A ti? Ti si mu nezahvalna. Ti si ga zaboravila. Ti si daleko od Njega a On te gleda, čuje i zna šta radiš i šta u srcu skrivaš. On te voli i čeka da Mu se vratiš, da ti sve grijehe oprosti i novu šansu pruži. On te čuva i samo On je htio da o svemu još jednom razmisliš, da ovaj tekst pročitaš i zamisliš se prije nego što bude kasno.

Ne oklijevaj! Vrati se! Otkaži spojeve, promijeni planove! Ne stidi se, slobodno im kaži da ti više nisi dio „njihovog tima“. Slobodno im kaži da se vraćaš Allahu s.w.t., i Njegovom ispravnom putu.

A sada idi i okupaj se mila, abdesti se i klanjaj dva rekata i zatraži od Allaha s.w.t., oprost svih grijeha i pomoć da istraješ na Njegovom putu. Pokrij svoje prelijepo tijelo i zaštiti ga od svih onih pohotnih pogleda koje ćeš uz Allahovu pomoć zamijenit drugim punim poštovanja i divljenja. Nećeš se pokajat! Obećavam ti! Srce ti ubrzano kuca, osjećaš da je ona praznina koja te svo vrijeme mučila, zauvjek nestala! To je taj osjećaj Allahove ljubavi mila. To je dokaz Njegove milosti prema tebi. On te voli!

Elhamdulillah kada si Meleka smrti ili neko iskušenje preduhitrila. Elhamdulillah kada si se na ispravne staze vratila.

Nađa Dizdarević

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta