Odgovori

Mrzovolja i loše primisli

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Odgojena sam kao muslimanka, uvijek sam postila, pridržavala se mnogih pravila, nemam poroka, klanjam svih 5 namaza duže od godinu i po. Od ove godine često razmišljam i o tome da se pokrijem (naročito od ramazana) svi me poznaju kao dragu, druželjubivu, ljubaznu i nasmijanu osobu, ali u zadnje vrijeme mi se dešava da sam užasno mrzovoljna, koliko kod da spavam ja sam umorna, sve mi je mrsko, pa čak nekada mi je mrsko i da klanjam, ali hvala Bogu još mi se nije dešavalo da ne klanjam, klanjam ja u tačno određeno vrijeme, i ne postoji ništa što me može omesti da ne obavim namaz.

Ali moj najveći problem je što ne mogu u potpunosti da se skoncentrišem na namaz, mislim na neke druge stvari. Čak sam napisala prevod koji pročitam prije namaza, da budem svjesnija šta učim dok klanjam. Ali nikako da se skoncetrišem, pa možete li mi nekako pomoći? Kroz glavu mi samo prolazi misao da će me Allah za to kazniti.

ODGOVOR: Pozdravljam Vaše razmišljanje o pokrivanju, moleći Svevišnjeg Allaha da Vam pomogne.

Mnogi su načini na koje šejtan pokušava čovjeka odvratiti od Gospodara svjetova. Jedan je od njih izazivanje mrzovolje i lijenosti. Znamo da je lijenost prilikom obavljanja namaza karakteristika dvoličnjakâ. Allah, džellešanuhu, o toj kategoriji ljudi kaže: “…kad ustaju molitvu obaviti, lijeno se dižu, i samo zato da bi se pokazali pred svijetom, a Allaha gotovo da i ne spomenu.” (En-Nisa, 142).

Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, utjecao se dragom Allahu od lijenosti. Učio je sljedeću dovu: “Allahu, Tebi se utječem od brige, i od tuge, i od nemoći, i od lijenosti, i od kukavičluka, i od tereta duga, i od ljudske prevlasti.” (El-Buhari). (Na arapskom jeziku ova dova glasi: ALLĀHUMME INNÎ EŪ‘ZU BIKE MINEL-HEMMI VEL-HUZNI VEL-ADŽZI VEL-KESELI VEL-BUHLI VEL-DŽUBNI VE DAL‘ID-DEJNI VE GALEBETIR-RIDŽĀL.)

Čovjek može biti mrzovoljan i uslijed prkomjerne hrane, pića, pa čak i spavanja. Čak ni ashabi, radijallahu anhum, nisu bili pošteđeni šejtanskog doštaptavanja. Imam Muslim zabilježio je predanje u kojem stoji da je Osman b. Ebul-As, radijallahu anhu, došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i požalio se: “Allahov Poslaniče, šejtan me odvraća od namaza i otežava mi učenje!” “To je šejtan koji se zove Hinzeb”, kaza mu Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, “pa kad osjetiš njegovo prisustvo, zatraži od Allaha da te zaštiti od njega i pljucni na lijevu stranu triput.” Ovaj je ashab govorio: “Postupio sam onako kako mi je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, preporučio, i Allah je odagnao Hinzeba od mene.

Allah neće čovjeka kazniti za vesvese, šejtansko došaptavanje, ukoliko se čovjek bori i ne prihvata ružne namisli koje mu zakleti neprijatelj donosi. Sve dok se čovjek bori (kao, naprimjer, Vi, time što čitate prijevod značenja časnih ajeta, da biste bili što pribraniji u namazu), Allah će ga obasipati Svojom dobrotom i blagodatima.

I još nešto! Ne treba misliti da čovjek za tu svoju borbu i ulaganje truda neće biti nagrađen! Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je jednom prilikom Aiši, radijallahu anha: “Zaslužit ćeš nagradu srazmjerno trudu i imetku koje uložiš u hadž (El-Hakim. Šejh El-Albani ocijenio je ovaj hadis vjerodostojnim). No, ovaj Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, hadis ne znači da se čovjek treba prepustiti šejtanovom došaptavanju, pa da čovjek ima veću nagradu. A Allah najbolje zna.

Kuduzović Abdurrahman, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta