Aktuelno

Muškost nekada i sad

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nekad, u dalekom osmanskom carstvu predivno opjevana muškost:

“Osmanski – paša silni, bijela knjiga, mila majka, bijelo lice, britka sablja…”

💧Paša silni – zna za ponos i dostojanstvo.

💧Bijela knjiga – uči, stiče iskustva i druži sa učenima.

💧Mila majka – majci/jednoj krhkoj ženi ukazuje ljubav, pažnju i pomaže je da ojača tamo gdje je slaba.

💧Bijelo lice – od abdesta, noćnog namaza i učenja Kur’ana.

💧Britka sablja – koji se ne igra obećanjima i emanetima. Koji vodi borbe, od one duševne pa nadalje, čija riječ vrijedi više i od suhog zlata.

Šta li će generacije poslije nas pisati o muškosti, baš se pitam ?! Ali i o ženstvenosti; i tu je diskutabilnost uzela maha počevši od moždanih vijuga pa do mlataranja jezikom (čitaj: ništa više ne ubija ženstvenost kao pričanje bez granica, glupost i površnost!).

Možda u kontekstu: “Čovjek – Balkanac “pobjeđuje” u svim internet igricama, bježi iz džema’ata i od predavanja, povazdan tavafi na društvenim mrežama, bitan zadatak obavlja – propituje žene za poligamnog azaba. Pardon, braka. Na sabah teško ustaje, jer energiju troši na beznađe i na fejzbuk “slave”.’

Hvala Allahu da ima i svijetlih primjera, koje ću ovom prilikom zaobići. Za sada. To, da imaju na koga da se ugledaju, i muškarci i žene, na pozitivne i čvrste ličnosti u našem društvu i prijašnjim generacijama – je neupitno. Zato je svakom pojedincu nejasno (onome koji zna prioritete) kako da se dešava to da jedan vjernik ne može da ustane na sabah namaz ili na noćni, a može voditi istovremeno više porodica. Totalno suprotno logici jednog mu’mina. Poslanik je imao više žena, ali svakoj ženi je davao svoje pravo i potrebnu vjersku i svjetovnu edukaciju. Omer je imao više žena, ali je bio takav autoritet i gromada od insana da ga se i šejtan bojao. To je vrhunac bogobojaznosti. Ujedno, bio je toliko blag i obazriv prema svojoj ženi da, čovjek koji je došao da se požali na svoju suprugu, je čuo prepirku između Omera i njegove žene, a Omer je, radijallahu anhu, ćutao na njene riječi. Čovjek se okrenuo i otišao. Dakle, shvatao je emocije jedne žene.

I na kraju, drago bi mi bilo da griješim u procjeni. 😊

Anela F.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta