Savjeti

Muž se je promijenio nakon stupanja u brak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Es-selamu alejkum, pored pomoći koje tražim kod Allaha dž.š., odlučila sam i da vama pošaljem pitanje, za koje se nadam da ćete mi ga, inšallah, odgovoriti. Već nakon prvih sedmica braka učinilo mi se da se moj muž promijenio. Više nije bio tako pažljiv, poćeo je da me zanemaruje i čak me je i nekim svojim izjavama uvrijedio. Kako se trudim živjeti islamskim životom, prije sklapanja braka sam svakako klanjala istiharu, i pazila na njegov iman i sve što se pazi pri odabiru bračnog druga. Međutim, osoba koja me dočekala u braku, kao da je izgubila ljubav prema meni i postala drugačija.

Svakako smo oboje jako mladi, i njega sigurno brinu i mnoge stvari za našu budućnost, ali trenutno smo i udaljeni jedno od drugog, on se čak često i ne javlja i jako mi je teško. Ne znam da li se iza svega krije samo vlastiti strah i nesigurnost, ili je ipak nešto drugo. Pokušavam da budem odana žena muslimanka, ali mi to pada jako teško, kad moj muž ne postupa islamski i ne brine se za mene, iako smo sada zvanično u braku. Da li postoji mogućnost, da se muškarci uplaše braka? Da li je normalno da na početku braka, nakon što se bolje upoznamo nastanu trzavice? Nadam se da sam mogla pojasniti problem. Uzvišeni da vas nagradi za vašu pomoć i trud.

SAVJET: Cijenjena sestro, da te Allah nagradi na postavljenom pitanju. Odgovor na pitanje da li je moguće da se muškarci uplaše braka je – DA, i to nije rijetkost za muškarce koji po prvi put stupaju u brak. Strah se kod muža obično vezuje za pitanja dunjalučke prirode (posao, stan, nafaka), potom da li će ispuniti vaša očekivanja ili očekivanja okoline, potom da li se je prebrzo odlučio na brak, i sl.

Na početku braka mogu nastati trzavice, i obično su vezane za nedovoljno poznavanje supružnika i početna navikavanja jedno na drugo. Moguće je da supružnici prije braka kriju svoje mahane i probleme, da se ne bi zamjerili jedno drugom, ali to u konačnici bude mnogo gore. U braku se ne može ništa skriti, stoga je iskrenost i otvorenost najbolje rješenje. Takođe, moguće je da te je iznenadilo muževo ponašanje samo iz razloga što si u glavi formirala drugačiju sliku o njemu.

Neka te ne iznenadi to što on manje priča jer muškarci se drugačije odnose prema problemima nego žene. Muškarac kad ima probleme voli da ćuti i razmišlja, a po tvojim riječima je jasno da njega nešto muči. Nemoj to odmah shvatiti kao manjak ljubavi, jer šejtanova je taktika da vam male ili nikakve probleme predstavi kao velike i nepremostive. Rješenje tvog problema je da ne kriješ od muža šta te muči. Moraš mu reći šta te brine i da bi voljela da se češće čujete. Nemoj se stidjeti iznijeti pred njega problem. Na kraju krajeva, on je tu da brine o tebi i treba da zna da si i ti bitna. I ti, sestro, imaš potrebe i želje, i moraš ih reći. Nemoj očekivati od muža da ti čita misli, jer to on nije u stanju.

Nedim Botić, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta