Savjeti

Otkrij ljepotu raskida sa njim

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na početku da kažem da me ironija moje primoranosti pristupa internetu, kako bih napisala i objavila ovaj tekst, ne čini manje uvjerljivom. Živjeti u vremenu koje je osiguralo mnoštvo sredstava za porast i unaprjeđenje međusobne povezanosti ne daje nam priliku da istinski uživamo u trenutcima koji nas odvajaju od vitrualnog komuniciranja…

U posljednjih nekoliko mjeseci počela sam osjećati potrebu da sebi priuštim više „offline“ vremena. Razlog za to je bio jednostavan – neizmjerna ljepota „isključenosti“. Međutim, nećemo je shvatiti sve dok potpuno ne prihvatimo činjenicu da se u našoj odvojenosti od interneta kriju višestruke prednosti kako za nas same isto tako i za naše duhovno blagostanje.

Usvojena kultura konstantnog komuniciranja sa drugima putem interneta učinila nas je prilično razdražljivim i ovisnim o odgovaranju na svaku informaciju koja nam se proslijedi. Iako nam je savremena tehnologija pružila veliku uslugu omogućivši nam uspostavljanja veza sa osobama i međusobno razmjenjivanje podataka za samo nekoliko minuta, u isto vrijeme prouzrokovala je i zanemarivanje privatnih veza. Možda je manjak vremena koji provodimo „iskopčani“ prouzrokovao zapostavljanje razvoja odnosa koji su doista bitni, poput dragocjeno provedenog vremena sa porodicom, prijateljima i radnim kolegama. Moram priznati da nas je imaginarni svijet odvratio da budemo istinski prisutni sa onima koji nas okružuju, omeo nas je u našoj ljudskoj komunikaciji sa njima licem u lice.

Jako je bitno onima koji, iz nekog razloga, moraju često i dugotrajno da kontaktiraju svoje kolege putem interneta da redovito pronalaze svaku priliku u kojoj bi se odvajali od paukove mreže zvane internet. U nastojanju da što više vremena provedem „otpojena“ kako bih razbistrila svoj um od mnogobrojnih stvari koje mi skreću pozornost (ma kako one bile korisne) odlučila sam se riješiti svoga mobitela prošle godine pred sami ramazan. Nakon šest mjeseci koje sam provela bez telefona koji bi mi omogućio brzi pregled elektronske pošte (ili facebook-a koji je, za pojedince, poprimio još veči oblik ovisnosti od samog pregledavanja e-maila) priznajem da sam uživajući u ovoj pruženoj prilici „nepovezanog“ života postala mnogo sposobnija za izgradnju dubljih veza.

Iznosim vam neke od lekcija koje naučih i vještine koje zadobih u odsutnosti mrežnog povezivanja:

⦁ SAMOPREISPITIVANJE

Jedna od koristi koje su nastale nepovezivanjem sa internetom određeni broj sati tokom dana je i mogućnost uzimanja stanke sa samim sobom. Bila sam u stanju postaviti si poseban dnevni raspored za čitanje, procesiranje i razmišljanje o pročitanom na početku i kraju dana.U ovom dobu koji je preopterećen informacijama pojavio se i osjećaj nesposobnosti fokusiranja. Ljudi jednostavno više nisu u stanju usredočiti se na sopstveno mišljenje jer se neprestano hrane tuđim informacijama i njihovim zaduženjima.

Moj raskid sa net-poveznicama je povećao moju samokoncentraciju i izrodio još jedan iznimno oslobođajući osjećaj. Moj um nije više bio zakrčen „hitnim“ stvarima. Tek tada sam mogla reći da zaista razmišljam o prioritetima umjesto online dešavanjima koja mogu čekati. Uostalom, ako nešto bude doista hitno; uvijek me mogu nazvati na telefon.

⦁ POBOLJŠANA KOMUNIKACIJA

Možda je ova generacija izgubila vještinu vođenja zanimljivih debata na jedan ljudski i angažiran način. Moja eksperimentalna mrežna nepovezanost poboljšala mi je sposobnost kontaktiranja sa drugim osobama. Ponovo sam promislila o tome kako nekome na jednostavan način odaslati poruku koja će biti lahko shvatljiva bez mogućnosti na njeno pogrešno razumijevanje na internetu.Konkretno govoreći, umjetnost formiranja sopstvenih misli, a zatim i određivanje načina njihove djelidbe sa publikom je sposobnost do koje će čovjek doći u periodu koji provede bez net-konekcije.

⦁ PRISUTNOST UMA

Svima nama koji živimo u prenaseljenim gradskim četvrtima dodatno je otežana vlastita koncentracija. Razlog tome su informacije kojima se naši umovi počinju prostreljivati od momenta kada ujutro izađemo kroz kućna vrata, pa sve do trenutka kada završavamo radno vrijeme. Situacija postaje još gora kada počnemo provjeravati svoje iPhone-ove svakih sat vremena što je, opet, dodatno traćenje vremena. Pravo je čudo da nismo poludjeli usred svega toga!

Udaljavanje moga elektronskog sandučića od mene kao i uklanjanje bilo kojeg sredstva mrežnog povezivanja iz moga vidokruga, učinilo je da bez sumnje budem više prisutna u sadašnjosti. Mogla sam se nositi sa svim svojim dnevnim obavezama i opet čisto razmišljati svojom glavom bez utjecala kojekakvih informacijskih kanala.

⦁ SUDJELOVANJE U RAZGOVORIMA

Jedan od načina kojim možemo mjeriti sopstvenu „prisutnost“je naša interakcija s drugima. Biti u mogućnosti samostalno se uključiti u razgovor smatra se posebno lijepom vještinom za koju se moramo istinski potruditi zadržati je u ovoj eri tehnologije.

Ovo sam lično osjetila u onim momentima kada bi se članovi obitelji okupili na porodičnim skupovima na kojima se razgovaralo o životu. Ili kada bih umjesto da samo nazovem telefonom svoju prijateljicu odlučila da se ipak sretnem sa njom. Cilj mi je bio da je vidim i da zapodjenem sa njom značajne razgovore nakon kojih ćemo jedna drugu više cijeniti.

⦁ UNAPREĐIVANJE IBADETA

I na kraju, >vrijeme provedeno na mreži je najveća smetnja našim ibadetima>. Zbog njega mislimo na deset različitih stvari u isto vrijeme, jednostavno se gubimo u vrtlogu informacija sa kojima, na koncu svega, ne znamo šta da radimo. Nažalost, mi ne osjećamo istinsko značenje osamljivanja sa Allahom, onako kako su to naši ispravni prethodnici shvatali. Najveću korist prekida sa stalnim mrežnim povezivanjem imat ćemo opet mi sami kroz poboljšanje našeg duhovnog „ja“. Samo kroz produžavanje „offline“ vremena mi možemo graditi bolje odnose sa svojim Gospodarem. Možemo pokazati onima koje volimo koliko nam je ustvari stalo do njih. Samo tako ćemo osjetiti slatkoću i zadovoljstvo u oslobađanju od nebitnih stvari u životu.

Na kraju zaključujemo; treba da otkrijemo ljepotu našeg raskida sa internetom kako bi preporodili sami sebe. Iskoristimo svaku raspoloživu šansu da prekinemo konekciju, ma kakva da je prigoda u pitanju.

Tekst preuzet sa web-lokacije:http://arabic.productivemuslim.com

Za NUM prevela: Enesa Hotić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta