Savjeti

Da li da se udam za ovog čovjeka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Eselamu alejkum, molim vas da me posavjetujete sa islamskog stajališta. Imam 39 god. Imam dvije kćerke udate i razvedena sam od muža, radim u jednoj piceriji. Željela bih se udati i živjeti islamskim životom u šerijatskom braku. Upoznala sam jednog čovjeka sa kojim sam planirala brak, i onda se sve iskomplikovalo neočekivano. On mi ranije nije rekao da ima ženu u kući jer je se bojao da me ne izgubi ako mi to kaže. Ja sam to saznala prije neki dan i jako sam se razočarala jer nisam tako šta očekivala.

On živi 20 god. u braku u kojem nemaju djece jer je žena bolesna. On ne može da je udalji iz kuće jer se boji Allaha. On želi da mi živimo u takvoj zajednici, i da se šerijatski vjenčamo. Ja sam mu rekla da mene ne zanima to i da riješi taj problem kako god zna, jer ja ne mogu da živim tako sa njegovom ženom u kući, i poslije sam se osjećala loše što sam to rekla jer sam svatila da je grijeh da je on udalji iz kuće. Prihvatila sam tu ponudu za taj brak, al baš i nisam tako oduševljena. To se ne dešava na našim prostorima često, i ne znam kako će okolina reagirat na taj naš brak. Mene zanima Allahovo zadovoljstvo, i vas molim da mi date neki savjet i neku podršku i da mi kažete da li je to ispravno ili možda nije?

SAVJET: Poštovan sestro, ne znam odakle mi se javljate a volio bih da znam jer geografsko područje može bitno uticati i na pružanje odgovora na pojedina pitanja. Također bih volio znati da li je vaš brak obznanjen, tj. da li narod zna za njega, ili ga krijete zbog reakcije okoline.

Vi od mene tražite savjet i podršku. Ja vam zaista ne mogu dati podršku, jer brakove koji su sklopljeni samo na osnovu takozvanog šeriatskog vjenčanja, ne podržavam i sumnjam u njihov dobar ishod. Zato što nemaju pravnu garanciju. U ovakvim brakovima žena je na gubitku, jer ne može ostvariti svoja bračna prava, a djeca koja dođu iz takvog braka kod države se tretiraju kao vanbračna djeca. Uz to prva supruga je legalna i priznata dok to nije slučaj sa drugom. Volio bih da me razuvjerite i da dokažete drugačije. Veoma je rizično biti i takvom braku.

Inače podstičem na brak i drago mi je da neudata muslimanka zasnuje brak. I naravno, niko nema pravo uticati na vaš izbor. Poslanik s.a.v.s. vam daje to pravo. Čak ne morate tražiti ni saglasnost vaših roditelja. Podržavam vas da zasnujete brak. Međutim, u startu vaš eventualni brak sa tim čovjekom nije dobro počeo. Čovjek za koga ste se udali vam nije rekao da je već oženjen. Zatim, vi ste tražili da se on razvede od svoje supruge što nemate pravo jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Nije dozvoljeno da se jedna žena za nekoga uda na račun razvoda sa drugom ženom.“ (Buharija i Muslim) Tražite nekog slobodnog muškarca i molite Allaha da vam pomogne.

Hfz.  Senaid Zajimović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta