Odgovori o sihru

Na koji način džinni uznemiravaju ukućane

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum!  Javljam iz USA i željela bih vas pitati o nešto čudnom što se dešava u mom stanu. Počelo je, ima već 3 godine, prvo je se čulo u sobi sa plafona ili ćoškova plafona lupkanje isto čekićem, a i dan danas isto tako se dešava, pucketanje u zidovima i lupanje u plafon, ispočetka sam se plašila, a sad sam se, tako reći, navikla, ne plašim se vjernica sam po prilicno. Zanima me da li se ovdje može raditi o džinima?

ODGOVOR: Alejkumu selam, Bismillah, zahvala i hvala pripadaju Allahu, dž.š., neka je salavat i selam na Poslanika, savs, njegovu časnu porodicu i njegpve ashabe, a zatim,

Ne znam da li ste zvali nekog od majstora da provjeri jel’ ima možda nešto u zidovima ili da nije možda nešto do struje (to pucketanje). Zna se desiti ako je starija gradnja, da unutar zidova bude miševa koji sebi naprave prolaze kretanja. Nemoj me pogrešno shvatiti, ovo kažem da ne ispadne, kako za sve što nam se dešava u životu i oko nas, krivi nam džini. Znam za slučaj jednog insana koji je bio ubjeđen da mu džini, posebno kad je noć, prave buku na tavanu. Kad bi svani i provjeri na tavanu, sve je bilo u redu i na svom mjestu. Međutim nakon desetak dana se ispostavilo da mačka lutalica preko oluka je ulazila noću tu i spavala.

Međutim, to što si navela, ako nije neki drugi problem, može da bude džinsko uznemiravanje stanara te kuće (stana). Dakle, ne radi se tu o nekom sihru, nego o tipičnom džinskom uznemiravanju. Džini mogu da stanuju u našim domovima, sobama, kupatilima, tavanima. Mogu tu da borave i da žive, a da pritom vode svoj život i nikoga ne uznemiravaju. Međutim, ponekad se zna desiti da džin ili više njih uznemiravaju na razne načine ukućane tog stana. Uglavnom se radnja njegovog uznemiravanja svodi na zastrašivanje i izazivanje straha. Džini mogu uz Allahovu dozvolu da na sljedeći način uznemiravaju ukućane:

– Čudni glasovi (plač, smijeh, vrištanje)

– Kao da te neko od ukućana doziva (ako je učestalo)

– Lagan povjeterac, kao kad se lišće pokreće na grani

– Ponekad kao jak vjetar

– Teški koraci iznad plafona ili u nekoj od soba

– Često viđenje zmije u kući ili nekoj od soba

– Osjećaj kao da te neko često prati (ovo dakako može biti i umišljanje)

– Ukućani imaju stalno ružne i uznemirujuće snove

– Tjeskoba u prsima kod ukućana i kao da ih nešto tjera da napuste kuću

– Ponekad kad čovjek naiđe pored mjesta u kući gdje se nalazi džin, odjednom mu počne srce jako udarati…

Uglavnom džini ne uznemiravaju ljude u njihovim kućama, ali se to nekad desi iz sljedećih razloga:

– Da čovjek uradi i nanesi neku nepravdu džinu (pospe mjesto vrelom vodom gdje se on nalazi, baci na njega kamen, cigaru…, izvrši mali nuždu na njega ili članove njegove porodice)

– Zbog sihra, tj, kad mu se naredi sihrom da uznemirava ukućane i radi im svakakve probleme

– Mnogo razvratne muzike i činjena raznih grijeha u kući (psovanje, alkohol…)

– Ne obavljanje namaza u kući, ne spominajnje Allaha i neučenje Kur’ana.

– Ponekad pričanje o džinima i ismijavanje sa njima

– I ponekad džin uznemirava čovjeka bez razloga a sa ciljem da pokaže koliko je jak i superioran u odnosu na čovjeka.

E sad, da se vratim na tvoj problem. Dakle ako nije u pitanju neki tehnički problem, onda kao što sam već naveo, može biti džinnsko uznemiravanje. Posebno što kažeš da ti zvukovi dolaze iz čoškova plafona, jer džinni inaće rijetko kad borave na sredini sobe, uvijek su po čoškovima, pa se upravo zbog toga kod liječenja, naučenom voodm prskaju čoškovi soba.

Da bi se ti toga riješila, nekoliko savjeta od mene, nadam se da ćeš ih poslušati i provesti u praksu:

1) U tom stanu (kući) gdje boraviš, treba da počneš sa klanjanjem pet dnevnih namaza. Ovo kažem ako dosad nisi redovno klanjala. Dakle kuća u kojoj se ne pada Allahu na sedždu i u kojoj se ne obavlja namaz, može biti pravo iskupljalište džina i šejtana. Znači na prvom mjestu NAMAZ!

2) Svaki dan, najbolje je poslije ikindije sa CD-a, puštaj suru El-Bekare. Poslanik, savs je u vjerodostojnoj predaji rekao: “Učite suru El-Bekare u vašim kućama, jer šejtan ne ulazi u kuće u kojima se uči sura El-Bekare.” (Sahihul-džami’)

3) Puštaj svaki dan nekoliko puta ezan takođe sa CD-a. Pouzdano se zna da šejtan bježi od učenja ezana. Rekao je Poslanik, savs:” “Kada se uči ezan za namaz, šejtan pobjegne, bučno puštajući vjetar, da ne čuje ezan. Kada se ezan završi, vrati se. Kada se uči ikamet, on (ponovo) pobjegne. Kada se završi, on (opet) dođe da se ubaci između čovjeka i njegova srca (njegovih misli u namazu) i govori: ‘Sjeti se toga i toga!’ sve dok čovjek ne bude znao da li je klanjao tri ili četiri rek’ata. Tada treba učiniti sehvi-sedždu. (Buharija)

4) U kuću ulazi uvijek bismilom, posebno pred akšam. I sve ostale radnje započinji bismilom: prije jela, pijenja, zaključavanja kuće, ostavljanja odjeće, stvari i sl. Rekao je Poslanik,s avs:” Kada nastupi noć, čuvajte svoju djecu (skupite ih u kuće), zaista se šejtani tada rašire (po Zemlji), a kada nastupi jacija, možete ih pustiti. Zatvarajte vrata i spomenite Allahovo ime, utrnite lampu i spomenite Allahovo ime, pokrijte piće i spomenite Allahovo ime te pokrijte svoje posude (sa hranom) i spomenite Allahovo ime, pa makar da preko njih stavite nešto (štap i si.) (Buharija) takođe se prenosi da je Poslanik, savs rekao:” ‘Kada čovjek uđe u svoju kuću i spomene Allahovo ime dok ulazi i dok jede, šejtan rekne: ‘Ovdje vam nema konaka, niti jela. Ako uđe i ne spomene Allahovo ime pri ulasku, on rekne: ‘Dobili ste konak’, a ako ne spomene Allahovo ime ni pri jelu, on rekne: ‘Dobili ste i konak i jelo.” (Musend od Imama Ahmeda)

5) Izbaciti iz stana/kuće, sve kipove i kipiće, slike sa životinjskim i ljudskim likovima

6) Ne puštati muziku u kući, nego Kur’an.

Dakle, sve ovo radi redovno i vidjet ćeš uz Allahovu pomoć i dozvolu da će to pucketanje i lupanje polako da iščezava. Allah zna najbolje!

NE PRIMAMO NOVA PITANJA

Ebu Bilal

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta